Flere får læreplass enn før koronapandemien
Fylkesordfører Marianne Chesak i engasjert samtale med entreprenører og lærlinger på byggeplassen til nye Stavanger universitetssykehus. (Foto: Eilin Tvedt-Gundersen)
Sist oppdatert: 04-02-2022

Flere får læreplass enn før koronapandemien

I 2020–21 ble det inngått 24.500 nye lærekontrakter. Det er 2.400 flere enn året før, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet.

Koronapandemien gjorde det vanskeligere for ungdom å få læreplass i 2020, men nå peker pilene oppover igjen. Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det ble inngått 24.500 nye lærekontrakter i 2020–21, som er 2.400 flere enn året før. Det er også flere enn i årene før pandemien.

Trenger flere fagarbeidere
– Norge trenger flere fagarbeidere, og vi må sørge for at flere velger å ta fagbrev i årene fremover, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

Hun sier regjeringen derfor vil styrke arbeidet for flere læreplasser med 370 millioner i 2022.

Andelen som får læreplass var høyest i Vestland, Troms og Finnmark med 83 prosent, mens Vestfold og Telemark hadde lavest med 71 prosent.

FLINKE, KJAPPE & KJEKKE

Flest innen bygg og anleggsteknikk
Flest fikk læreplass innen bygg og anleggsteknikk (87 prosent), mens 69 prosent fikk plass innen helse- og oppvekstfag.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil Norge mangle i underkant av 90.000 fagarbeidere fram mot 2035.

– Skal vi lykkes med å få flere yrkesfagelever til å fullføre med et fag- eller svennebrev, er det viktig at fylkeskommunene og partene i arbeidslivet samarbeider om satsingen for flere læreplasser, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

WorldSkills Norway: – Læreplassjegerkampanjen har hatt effekt
Daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway er glad for de positive tall og viser til den samlede innsatsen til fylkeskommuner, opplæringskontor og organisasjoner:

– De to siste årene har vi gjennom Læreplassjeger-kampanjen hatt et økt fokus på å fremskaffe flere lærebedrifter og læreplasser, for å kompensere for den effekten som koronapandemien har hatt på økonomi og arbeidsliv. Det er motiverende å se at denne innsatsen har hatt en positiv effekt.

Han sier at også i 2022 vil WorldSkills Norway jobbe videre med Læreplassjeger-kampanjen.