Trond Erik Skarshaug, Konsernsjef i Vestlandshus. Foto: Vestlandshus
Sist oppdatert: 19-10-2023 Pressemelding 

Etterlyser mer miljømerkede byggevarer

Vestlandshus bygger sitt første svanemerkede hus, men synes det er et for lite utvalg av miljømerkede byggevarer på markedet. Nå ber de leverandørene komme på banen slik at det blir enklere å bygge mer miljøvennlig.

– Vi er helt avhengige av at leverandører kan levere miljømerkede varer til våre byggeprosjekter. Nå som vi bygger vårt første svanemerkede hus på Stryn, har «Boen» for gulv, og «Nordan» for vinduer, vært enkle valg fordi de tilbyr mange svanemerkede produkter, sier Trond Erik Skarshaug, konsernsjef i Vestlandshus.

Vestlandshus har bygget hus i snart 50 år. Nå opplever de at boligkjøpere ønsker å ta mer hensyn til miljø og bærekraft når de skal bygge drømmehjemmet.

Den samme trenden ser man i privatmarkedet for byggevarer. Syv av ti norske forbrukere ønsker å kjøpe mer miljøvennlige byggevarer, men mange synes det er vanskelig å finne produktene, viser en undersøkelse gjennomført av YouGov for Svanemerket.

– Det må bli enklere å finne mer miljøvennlige byggevarer. Derfor har Svanemerket utviklet ambisiøse krav til alt fra gulv, vinduer, maling og kledning.

– Det er mange norske produsenter som kan klare kravene, så her ligger det et uforløst potensial, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.

Hun understreker at det aldri før har vært bedre grobunn for at byggevareleverandører kan satse på å lage mer miljøvennlige produkter.

Slik slir Vestlandshus sitt første svanemerkede hus på Stryn.Ill: Vestlandshus

– Utbyggere etterlyser et større spekter av miljømerkede byggevarer. Derfor håper vi at flere produsenter vil svanemerke produktene sine, slik at de blir tilgjengelig for offensive utbyggere.

– Det vil gjøre det enklere å bygge mer miljøvennlig. I tillegg vil det hjelpe produsenter å ligge i forkant av de varslede regelendringene fra EU, sier Lund.

Nye EU-regler vil bli en «game changer»

EU jobber nå med å sette klare rammer for hvordan produkter, inkludert bygg og byggevarer, produseres og kommuniseres. Målsettingen til EU er å gjøre det enklere for forbrukere å ta gode klima- og miljøvalg, forhindre grønnvasking og sikre mer bærekraftige produkter på det europeiske markedet.

Blant regelverkene som kommer er:

  • Byggevareforordningen: Krav til markedsføring av og informasjon om byggevarer på det europeiske markedet.

  • Økodesignforordningen: Krav til bærekraftig produktutvikling, som inkluderer produksjon og mulighet til å reparere.

  • Direktiv for styrket forbrukervern: Krav om informasjon til forbrukere om blant annet holdbarhet og reparasjon, i tillegg til et forbud mot påstander om hele produktet når det bare gjelder deler av produktet, og miljømerker som ikke er basert på en sertifiseringsordning eller etablert av offentlige myndigheter.

  • Grønnvaskingsdirektivet: Krav til hvordan produsenter kan markedsføre og kommunisere rundt klima- og miljøfordeler ved sine produkter.

Indian Bygg AS - Gjerdrumsvei 10 Studentboliger

Fra Brussel til Stryn

Vestlandshus vil bygge flere svanemerkede boliger, i tråd med skjerpede føringer fra EU. Et av kravene til Svanemerket er at miljø- og helseskadelige kjemikalier i byggevarer som inngår i bygget skal begrenses til et minimum. En måte å sikre dette på er å velge miljømerkede byggevarer.

– Jeg håper på et betydelig bredere utvalg av miljømerkede byggevarer, som vi kan bruke i våre prosjekter.

– EU-reglene kommer til å ha en stor betydning, men vi burde ikke måtte vente på EU for å få fortgang i bygging av mer miljøvennlige hus, sier Skarshaug i Vestlandshus.