Oslo storbylegevakt foto: Tove Lauluten for Oslobygg
Sist oppdatert: 16-02-2024 Pressemelding 

Møter bransjens utfordringer med midlertidig avklaring i BREEAM-NOR v6

Gjennom en midlertidig avklaring i BREEAM-NOR v6 tar Grønn Byggallianse et proaktivt steg for å sikre at manualen imøtekommer bransjens utfordringer og samtidig fortsetter å fremme bærekraftig praksis.

I dag er det et minstekrav i BREEAM-NOR å dokumentere fravær av miljøgifter fra flere lister over miljøgifter og for alle produkter som benyttes i bygget.

I den midlertidige avklaringen vil kravet begrenses til å dokumentere fravær av stoffer på kandidatlista i REACH-forordningen for 12 produktkategorier.

Realistisk og praktisk tilpasning til bransjens utfordringer

Den midlertidige avklaringen tar hensyn til de utfordringene som bransjen har hatt med å dokumentere det omfattende kravet, og behovet for å opprettholde BREEAM-NORs høye standard på miljøgifter:

- BREEAM-NOR skal sikre byggherren et giftfritt bygg. Opprinnelig ønsket vi et fullt produktregister med omfattende dokumentasjon.

- Etter samtaler med næringen og en vurdering av lovverket har vi sett at lovverket er strengt og har en omfattende opplysningsplikt som sikrer dette.

- I påvente av bedre og digitale dokumentasjonssystemer, begrenser vi derfor dokumentasjonskravet til 12 produktgrupper der vi vet at risikoen for å finne miljøgifter er høy.

- Her krever vi at prosjektet undersøker og leverer dokumentasjon og at de følger substitusjonsplikten hvis de finner miljøgifter i produktene sier sertifiseringssjef i Grønn Byggallianse, Viel Sørensen.

Et større bransjesamarbeid

Da prosjektene begynte å komme i gang med BREEAM-NOR v6, ble det tydelig at dagens muligheter for å følge opp dokumentasjonskrav ikke var realistisk:

- De skjerpede kravene til fravær av miljøgifter medførte i praksis at prosjektene måtte kontrollere og etterspørre dokumentasjon for hundrevis av tilførte produkter manuelt.

- Spesielt var tekniske komponenter og en god del faste byggevarer en utfordring, da de ikke var krav til sikkerhetsdatablader eller annen teknisk dokumentasjon som oppgir informasjonen vi behøver.

- Arbeidsomfanget for oppfølging ble svært omfattende og lite håndterbart i prosjektene, sier miljørådgiver Hanna Katarina Walter i Insenti.

Entreprenører og rådgivere varslet Grønn Byggallianse om utfordringen som resulterte i et større bransjesamarbeid om å finne en god løsning:

- Det at vi fikk til en god dialog med alle involverte gjør det lettere for alle parter. Det var viktig for oss å komme med en felles definisjon for våre medlemsbedrifter - som sto midt oppe i rapportering av taksonomien.

- Samarbeidet her legger grunnlaget for hvordan vi håndterer det som kommer fra EU, også i fremtiden,sier Stine Marie Thiele Haugen, bærekraftsansvarlig anlegg i EBA.

Digital produktdata er fremtiden 

- Det er veldig positivt at Grønn Byggallianse tar bransjens innspill på alvor, og at bransjeaktører kan komme sammen på tvers for å finne løsninger når slike utfordringer oppstår.

- Det er viktig å unngå miljøgifter i bygg, og det er positivt at BREEAM og EUs taksonomi kan være med på å dytte bransjen i riktig retning.

- Kravene må allikevel utvikles i en takt som gjør det mulig for leverandører og produsenter å henge med, og kontrollplikten i prosjektene må være i et håndterbart omfang, der verktøy som for eksempel Cobuilder bidrar til å begrense arbeidsmengden, sier Hanna Katarina Walter i Insenti.

Christer Grønvold i Cobuilder peker på digitale løsninger for produktdata som fremtiden for BREEAM:

- Digitale løsninger er avgjørende for effektiv innhenting og vurdering av produktinformasjon, og gir aktører muligheten til å ta informerte beslutninger, oppfylle regulatoriske krav og demonstrere bærekraftig praksis, sier Grøvold.

Ledige stillinger innen bygg og anlegg

Ingen hvilepute

I perioden der den midlertidige avklaringen gjelder, vil Grønn Byggallianse jobbe med næringen og myndighetene for å sikre at man i fremtiden kan fremskaffe tydelig dokumentasjon for alle produkter uten bruk av store ekstra ressurser:

- Vi opplever at bransjen er veldig interessert i å skape endring, men vet samtidig at det er utfordringer knyttet til dokumentasjon i bransjen.

- De lovpålagte dokumentasjonskravene kommer til å strammes inn i fremtiden, og det viktig å sikre at næringen forbedrer sin dokumentasjon som bekrefter fravær av miljøgifter i byggeprodukter.

- Den midlertidige avklaringen er med andre ord ingen hvilepute, avslutter Viel Sørensen i Grønn Byggallianse.