Beste strømselskapene som tilbyr plusskundeavtaler
Aldri har vilkårene vært bedre for den aktive strømkunden. Med de beste strømavtalene kan en husholdning med solceller på taket få betalt 100 eller 110 øre per kilowattime de selger tilbake til strømnettet. Enkelte selskaper tilbyr også å kjøpe kraft fra husholdningene for 150-200% av spotpris, som i visse perioder kan være høyere enn fastprisvilkårene.

Beste strømavtalene for husholdninger med solceller og batterier

I Følge Otovos kåring, er Tibber er best for de som har solceller eller batterier hjemme, viser en gjennomgang av de 25 strømselskapene som tilbyr plusskundeavtaler.

Aldri har vilkårene vært bedre for den aktive strømkunden. Med de beste strømavtalene kan en husholdning med solceller på taket få betalt 100 eller 110 øre per kilowattime de selger tilbake til strømnettet. Enkelte selskaper tilbyr også å kjøpe kraft fra husholdningene for 150-200% av spotpris, som i visse perioder kan være høyere enn fastprisvilkårene.

De har sjekket vilkårene på kjøp og salg av strøm for de som kan produsere eller lagre strøm i huset, med tre forbrukereksempler: normale, store og små husholdninger.

En gjennomsnittshusholdning vil spare 7.000 kroner i året på solceller, mens store hus kan spare 10-11.000 kroner i året. Småforbrukere av strøm kan spare rundt 4.000 kroner årlig.

Tibber på topp
På topp i undersøkelsen kommer Tibber, det nye, smarte strømselskapet. Med 5,39 øre i påslag på spotprisen for kjøpt strøm og 100 øre for solgt strøm, er Tibber best for normalhusholdningen. De øvrige pallplassene tas av Eidsiva og LOS. LOS er noe billigere på strømkjøp, men med en lavere maksgrense for de gunstige prisene når forbrukeren selger, er de kun best dersom man lager et forholdsvis lite solcelleanlegg som eksporterer lite til nettet. LOS er for øvrig også i topp fem på alle tre kategoriene plusskunder i denne målingen.

— Det er artig at strømselskapene blir mer moderne og skaper konkurranse om kundene. Vi må gratulere Tibber med topplasseringen denne gangen. De utmerker seg som det strømselskapet som er først på ballen med smart lading, en god app og gode solcellevilkår, sier Simen F. Jørgensen, produktdirektør i solcelleselskapet Otovo.

— Vi merker at folk tenker gjennom hvilken strømavtale som passer best for dem, omtrent som når man velger mobilabonnement. For de som har solceller er det åpenbart viktig å få godt betalt for strømmen man ikke bruker selv og selger til nettet, legger han til.

For en normalhusholdning er det rundt 7.000 kroner å spare årlig på å få installert solceller og bytte til den billigste strømleverandøren.

Roar Jørgensen AS| Rådgivende ingeniør

10.000 å spare!
For storforbrukere er det Glitre Energi som har best vilkår. Med null i påslag på kjøpt strøm er Glitre best for de som kjøper mye strøm, og når de i tillegg gir to ganger spotprisen for strøm husholdningen selger, er dette et veldig godt tilbud for storhusholdninger eller gårdsbruk. På andreplass finner vi denne gangen Smart Energi. Smart Energi var en av pionerene innenfor plusskundeordningen og tilbyr fortsatt noen av markedets beste vilkår for kunder som selger strøm tilbake til nettet: 100 øre /kWh for de første 5.000 kilowattimene solgt tilbake.

For en storforbruker er det rundt 10-11.000 kroner å spare årlig på å få installert solceller og bytte til den billigste strømleverandøren.

Tett i toppen
For småforbrukere er topplassene FosenKraft Energi, Luster Energi og Tibber. Her er det bare 500 kroner som skiller de elleve beste selskapene, så valg av leverandør har mindre å si. For en liten forbruker er det rundt 4.000 kroner å spare årlig på å få installert solceller og bytte til den billigste strømleverandøren.

Midt Energi er selskapet med den beste prisen på strømkjøp fra forbruker. De gir hele 110 øre per kilowattime opptil 8000 kilowattimer solgt, og spotpris etter det, altså opptil 8.800 kroner årlig til fradrag på strømregningen.

— Det er ganske mange selskaper som gir 100 øre kilowattimen for strøm du selger til dem. Det er den nye normen de gode avtalene ligger på. Men Midt Energi setter en ny standard når de gir så gode vilkår for de som selger mye, sier Jørgensen.

Disse 24 strømselskapene var med i undersøkelsen: Eidsiva Energi, Fjordkraft, FosenKraft Energi, Glitre Energi, Gudbrandsdal Energi, Haugaland Kraft, Helgeland Kraft, Hurum Kraft, Kraftriket (Ringerikeskraft), Kragerø Kraft, LOS, Luster Energi, Lyse, Midt Energi, NorgesEnergi, Ringeriks Strøm, Røyken Kraft, SFE Kraft, Smart Energi, Stange Energi, Tibber, Trøndelag Kraft, Ustekveikja Energi og Valdres Strøm. Det tas forbehold om at ikke listen over norske tilbydere av plusskundeavtaler er komplett.