Mamma Kristin Tande Solberg og pappa Olaf Solberg satser på entreprenørvirksomheten i Oppdal. Planen er at tredje generasjon Olav Tande Solberg tar over driften. fra venstre Kristin Tande Solberg, Olav Tande Solberg og Olaf Solberg. Foto: Olav Solberg AS
Sist oppdatert: 10-12-2022
Ambisiøs 19 åring i pappa og bestefars fotspor
Familiebedriften Olav Solberg AS i Oppdal kan stoltsere med solide håndverkstradisjoner gjennom snart 70 år. Olav Solberg startet bedriften som 26 åring i 1954, etter å ha gått i lære hos byggmester Erik Røtvei.
Drøyt 30 år senere tok sønnen Olaf Solberg over bedriften. Læretiden tok han hos sin far, før ingeniørhøyskolen i Trondheim. Nå er tredje generasjon, Olav Tande Solberg i gang med sitt utdanningsløp og planen er at han skal ta over når han fyller 26 år.
Vi tok en bransjeprat med far og sønn takket være fornøyelig kontakt med yngstemann på Instagram.
-Egentlig ville jeg bli fotballproff, smiler Olav Tande Solberg. Fram til jeg ble 14-15 år og fant ut at jeg ville følge i pappas fotspor.
-Min plan er å ta fagbrev først som tømrer, deretter teknisk fagskole neste år etterfulgt av betongfagbrev. Personlig er jeg nok mer glad i betong enn tømmer, men kombinasjonen er viktig for meg den dagen jeg tar over.
-Skal jeg lede folk må jeg kjenne til og forstå hva de jobber med til daglig.
Nytt legesenter som samler alle legene i bygda. Stod ferdig mars 2020. Foto: Olav Solberg AS
Har klare planer
-Vi skal fortsette å bygge på den grunnmuren pappa og bestefar har etablert, med fokus Oppdal, Nord-Gudbrandsdalen, Rindal, Surnadal og omegn.
-Tømring og betong, både nybygg, restaurering, rehabilitering og lafting. Vi gjør alt fra hytter til næringsbygg og fjøs, forteller lærlingen. Vi flytter selv inn i splitter nye lokaler i 2023 og planlegger et nytt lagerbygg.
-Vi er godt forankret supplerer pappa Solberg. Kundene kommer tilbake gang på gang Der min far bygde fjøs på 50 og 60 tallet bygger vi i dag nytt. Fjøsene blir større og større teknologi og digitalisering har endret også den bransjen.
Han vet hva han prater om, for ved siden av entreprenørbedriften har han og kona Kristin Tande Solberg drevet gård hvor de på det meste hadde over 700 sau på vinterfor og 300 mål med mandelpotet.
-Jeg brenner for nærprodusert, uansett om det gjelder mat eller håndverk må vi ta vare på norske ressurser, sier han bestemt.
-Vi har hatt totalentrepriser på alt fra næringsbygg til hyttefelt, skoler, og barnehager. I OL året 1994 leverte vi råbygget til Vikingmuseet på Borg, i Lofoten.
-Det er alltid hyggelig å bygge nytt og, men det er like viktig å ta vare på og verne om det gamle.
-Man kan oppdatere bygninger og hus slik at de tilfredsstiller dagens krav til funksjon og komfort, samtidig som vi verner om utgangspunktet, sier pappa Solberg.
Olav Solberg AS utfører alt fra nyproduksjon til rehabilitering, betong, tømring og lafting. I samarbeid med andre eller som totalentreprenør. Oppdal Nye Idrettshall stod ferdig høsten 2019. Foto: Olav Solberg AS
Far og sønn Solberg er synlig og verbalt stolt av hverandre, men innrømmer at den egentlige sjefen er mamma og konemor Kristin Tande Solberg.
-Hun er sjef både hjemme og på kontoret, konstaterer de med en god latter. Hun jobber like mye som pappa, med dyr og gård i tillegg til administrasjon i entreprenørbedriften.
-Jeg har utrolig stor respekt for mamma og pappa, nå trapper de ned på gårdsdriften og opp på byggfirma for min del, sier Olav Tande Solberg alvorlig.
-Olav har tre søstre som ikke er så interessert i verken bygg eller gårdsdrift. Derfor vil vi hjelpe han å ekspandere fram til han tar over, bekrefter pappa Solberg.
-Når jeg gikk på barneskolen var pappa i fjøsen når jeg stod opp, før han dro til Bygger'n på Oppdal og avsluttet arbeidsdagen i entreprenørbedriften, sier sønnen stolt.
For arbeidsjernet Olaf Solberg startet også Bygger’n på Oppdal i 1991 og drev den fram til de solgte i 1999.
-Jeg fikk sommerjobb og ekstrajobb på Bygger’n som ung, det var morsomt når gammelkara på 80-90 år kom inn og kunne se at jeg var sønnen til Olaf sier Olav Tande Solberg. Da fikk man høre mange historier.
Ambisjoner for fremtiden, tufta på tradisjon og kunnskap
-Vi har 28 ansatte i bedriften og de tar vi godt vare på. Vi ville ikke permittere noen under pandemien og de som er småbarnsforeldre som har vært nødt til å dele på ansvaret hjemme har fått full lønn hele veien.
-Jeg vil gjerne trekke fram to av våre prosjektledere Geir Arne Stenberg og Eirik Mjøen. Det er to fantastiske karer som hjelper meg mye med læretiden min.
-Alle vet at vår bransje er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Det er absolutt masse flotte, dyktige håndverkere, men vi må utdanne flere i Norge, sier sjefen, med en klar oppfordring til sine bransjekolleger om å åpne for flere lærlingeplasser.
-Siden jeg tok over har vi utdannet ca 40 lærlinger, så godt som alle fikk jobb hos oss etter endt læretid, forteller pappa Solberg.
-I 2021 fikk vi inn vår første jente som tømrerlærling. Ragne Lauritzen er godt i gang med sitt utdanningsløp hos oss, det er stas, forteller Olaf Solberg.
-Hun er en fantastisk ung dame på 18 år, som gled rett inn i miljøet. Vi kan trygt si at hun har gjort Olav Solberg til det bedre. Hun er nøye og har et veldig godt potensial til å stige i gradene i bedriften.
Totalentreprise administrasjonsbygg for Oppdal Maskinkompani AS. Foto: Olav Solberg AS
Det er kult å være håndverker!
-Når jeg gikk på skolen var det aldri prat om yrkesfag. Tvert i mot, kompisen min som hadde høyere snitt karakter enn meg fikk beskjed om at han kunne bli noe bedre enn snekker, forteller Olav Tande Solberg.
-Det er synd, selv trivdes jeg mye bedre ute på jobb med pappa enn på skolebenken eller på lagret på Bygger’n.
-Med fagbrev i bunn kan jeg bygge på min kompetanse i mange ulike retninger. For å kunne gjøre en enda bedre jobb innen f.eks byggeledelse, prosjektering og rådgivning.
-Jeg vil uten tvil anbefale flere til å velge yrkesfag! Med håndverket i bunn byr alle dager på nye utfordringer og muligheter.
-Selv liker jeg best betong og større bygg, men takket være det grunnlaget mamma og pappa har lagt i Oppdal står kundene og oppdragene i kø. Vi levere nå og fremover for å beholde den posisjonen vi har avslutter tredje generasjon Solberg.