Previous
Next
Maria har en klar oppfordring: Jeg synes håndverkere bør stille opp i Norges Hyggeligste håndverker for å fronte deres yrke eller nisje innenfor et fagfelt, slik at det aktuelle faget kan bli bedre kjent for allmennheten. Foto: Privat
Sist oppdatert: 24-04-2023

Still opp om du får muligheten!

- Veien frem til der hvor jeg er i dag, startet i grunnen allerede under arbeidsuken i 9.klasse på ungdomsskolen, forteller Maria Andersen (19) fra Randaberg.

Den uken var hun så heldig å bli utplassert hos en tømrer, og opplevelsen og det hun lærte ga definitivt mersmak for den unge jenta.

Da fredagen kom hadde hun allerede bestemt seg for yrkesveien videre og kunne bestemt og stolt meddele: Jeg skal bli tømrer!

- Under arbeidsuken kom det innom en som skulle støpe gulv i huset hvor vi jobbet. Vi kom i prat og han frarådet meg å bli håndverker. Han mente jeg heller burde utdanne meg til sykepleier.

- Å støpe gulv betegnet han som en «drittjobb» - og i alle fall ikke noe for jenter, men han skremte på ingen måte bort meg og i dag hvor jeg er på vei mot å bli håndverker, er nettopp støping av gulv en av oppgavene, sier Maria med et smil.

På videregående i VG1 valgte hun å søke bygg- og anleggsteknikk, og tok VG2 i byggteknikk etterpå. I VG1 fant hun likevel ut at tømring ikke var så spennende som det hun hadde sett for seg og ville derfor prøve ut noe annet da de hadde en periode med utplassering i bedrift.

- Da prøvde jeg ut håndmann i anleggsbransjen og murer i CCD. Jeg hadde en såpass kjekk opplevelse av å være i CCD at jeg fikk feriejobb der som hjelpearbeider.

- Etter VG2 fikk jeg læreplass i samme bedrift og er i den bedriften den dag i dag. Yrket blir for meg bare kjekkere og kjekkere for hver dag som går - og dette i takt med utviklingen av kompetansen og ferdighetene, forteller Maria.

Norges hyggeligste håndverker 2023

I 2022 ble hun nominert til Norges Hyggeligste håndverker, i kategorien lærling. Det beskriver hun som utrolig stas og forteller at hun allerede hadde hørt om kåringen da sjefen hennes,

Therese Erga Anderson, vant kategorien murer i 2019.

- Først og fremst betyr det som ble skrevet i nominasjonen utrolig mye for meg. Det var så mange fine ord og det var virkelig en ære å bli nominert.

- Blant alle håndverkere hun som nominerte meg møter i hverdagen, så valgte hun meg. Det er ganske vilt! Det betyr så mye å bli satt pris på, sier Maria ærlig.

Hun beskriver hele opplevelsen med Norges Hyggeligste håndverker som kjempeflott og med masse møter med hyggelige mennesker hele veien.

- Når jeg har truffet på venner eller bekjente av meg eller mine foreldre, så har kåringen ofte vært første tema som kommer på banen.

- Jeg har nok ikke fått noen nye muligheter eller faste kontakter, men var med i en NRK-reportasje om ulike yrkesvalg og muligheter. Dette tror jeg er et direkte resultat av å være med i kåringen til NHH.

- Å ende opp blant de 21 finalistene beskriver 19-åringen som nokså surrealistisk, selv om hun hele tiden visste hun lå godt an med tanke på nominasjoner og stemmer.

- Det var veldig spennende å se utviklingen i finaleperioden. Særlig moren min var aktiv på Facebook og sanket inn stemmer til meg, sier Maria med et smil.

På finaledagen møtte hun opp med skrekkblandet fryd og forteller om en spent stemning i luften blant masse hyggelige folk.

- Hele opplegget var så seriøst og bra! Likevel var det ikke skremmende høytidelig. Det var et komfortabelt arrangement å komme til. Vi ble tatt imot med store smil og en goodiebag. Lokalet var flott og det samme var alle de varierte innslagene på scenen i løpet av kvelden.

- Siden jeg ble kåret til vinner i min kategori, fikk jeg i ettertid flere henvendelser fra aviser og journalister i lokalmiljøet mitt.

Maria har en klar oppfordring: Jeg synes håndverkere bør stille opp i Norges Hyggeligste håndverker for å fronte deres yrke eller nisje innenfor et fagfelt, slik at det aktuelle faget kan bli bedre kjent for allmennheten.

- Selv kan jeg tenke meg å komme på kåringene som kommer videre i årene fremover, slik at jeg kan være med og oppleve det fra en annen vinkel og ikke minst få muligheten til å treffe igjen alle de spennende og hyggelige menneskene jeg har møtt gjennom kåringen tidligere.

- Jeg tror Norges Hyggeligste er et bra initiativ for å fremme håndverkere og omdømmet av disse, siden man her retter fokus mot de beste og ikke de verste, slik det lett blir fokus på til vanlig, fastslår Maria.