Previous
Next
Det nye skoleanlegget er en del av Områdeløft Saupstad-Kolstad og hele området er rustet opp med bydelspark, Heimdal videregående skole, Huseby skoleanlegg, Kolstad barnehage, oppgradering av det lokale senteret på Saupstad-Kolstad, samt flere mindre prosjekter. Foto: Hege Herdlevær
Sist oppdatert: 17-09-2021

Huseby Skole - Et prakteksemplar av en skole

Med største fokus på brukermedvirkning, kvalitet og høy standard ligger alt til rette for at dette skal bli en skole som både elever og ansatte vil nyte godt av i mange, mange år fremover.

– Bakgrunnen for å bygge ny Huseby barneskole, Huseby ungdomsskole, Trondheim kulturskole og AC Møller tegnspråksenter er en politisk bestemmelse om sammenslåing fra 2015.

-Huseby skoler består av Kolstad barneskole, Saupstad barneskole og Huseby ungdomsskole, samt tegnspråksenter, kulturskole og mottak for fremmedspråklige, sier Hege Herdlevær, prosjektleder, Trondheim eiendom - utbygging, og legger til:

– Skoleanlegget er en del av Områdeløft Saupstad-Kolstad, og hele området er rustet opp med bydelspark, Heimdal videregående skole, Huseby skoleanlegg, Kolstad barnehage, oppgradering av det lokale senteret på Saupstad-Kolstad og flere mindre prosjekter.

-Det må sies at denne bydelen var 1 av 3 finalister til å bli Norges mest attraktive sted i 2021.

Securitas AS - Huseby Skole

Herdlevær påpeker at det betyr mye for Trondheim kommune å ferdigstille et skolebygg som dette. Det er satset stort på muligheter for alternative undervisningsformer og fysisk læringsmiljø ved å legge til rette for dette i møblering og innredning generelt.

– Det har vært omfattende brukermedvirkning over flere år, og ble gjennomført utprøving av forskjellige møbler og innredning på de fire enhetene før innredning i ny skole. Både ansatte og elever har deltatt i og bidratt til sluttresultatet.

– I dette prosjektet har det vært stort fokus på miljø. Bygget har Breeam sertifisering very good og solcelleanlegg på taket.

-Skolen er oppført i massivtre, og det er utstrakt bruk av tre både inne og ute, noe som gjør at det er svært god atmosfære i bygget, sier prosjektlederen fornøyd.

Formell overtakelse var 23.juli i år, og skolen ble tatt i bruk fra 2.august. Herdlevær forteller at samarbeidet mellom aktørene stort sett har gått bra.

– Vi har inntrykk av at entreprenør HENT og arkitektene Filter AS og Spinn AS har samarbeidet godt. Vi er meget godt fornøyd med sluttresultatet!

Knut Brandsberg-Dahl, sivilarkitekt og daglig leder hos FILTER Arkitekter AS forteller at oppdraget er resultat av seier i en plan- og designkonkurranse for Trondheim kommune, hvor konkurransen ble gjort i samarbeid med Spinn arkitekter og Grindaker landskapsarkitekter.

TFS Entreprenør - Huseby Skole

– Det var laget et relativt detaljert rom- og funksjonsprogram for konkurransen. Det var også gitt føringer på kutt i klimagasser og en forutsetning om bruk av massivtre.

-Anlegget består av et stort og komplekst program som altså inneholder barneskole, ungdomsskole, ressurssenter og kulturskole.

– Barne- og ungdomsskolen forbindes av en akse som tidlig fikk navnet «kulturaksen». Denne henvender seg mot nabolaget på Saupstad, og inneholder fellesfunksjoner som gymsal, aula, kantine, administrasjon og kulturskole, forklarer Brandsberg-Dahl.

-Fasene som ble gjennomført innebærer: Konkurranse, forprosjekt for Trondheim kommune med brukermedvirkning, detaljprosjekt og gjennomføring med entreprenør.

– Det har vært gode prosesser i alle faser, og vi er svært fornøyde med det endelige resultatet. Samarbeidet med de andre aktørene i prosjektet har vært veldig bra, og dette er noe vi etterstreber å få til i alle våre prosjekter, sier sivilarkitekten.

Midthaug AS - Husby Skole
HENT AS - Husby Skole

Høy standard
HENT AS fikk jobben ved å vinne anbudskonkurranse kjørt av Trondheim kommune, og har samarbeidet mye med kommunen tidligere, blant annet ved å bygge mange skoler for samme kunden.

– For HENT AS har det i dette prosjektet, som i alle andre prosjekter, vært viktig med høyt fokus på kunden og brukerne av bygget.

-Kunden har på Huseby skoler hatt høye krav og ambisjoner til miljø, bærekraft, utstrakt bruk av tre og stilt høye krav til kvalitet på utførelsen av arbeidet, sier produksjonsjef Ole Grannes, og legger til:

– Det har også vært viktig for HENT AS at ikke bare sluttproduktet blir bra for kunden, men også prosessen fra start og frem til et ferdig produkt.

Han legger ikke skjul på at det har vært veldig krevende å gjennomføre dette prosjektet og bygge under pandemien, og at de virkelig har fått prøve seg med tanke på forsinkelser i materialleveranser, økte leveringstider på materialer, og ikke minst at fravær av personell direkte knyttet opp mot pandemien har påvirket prosjektet.

– Dette har blant annet resultert i mye utskiftning av personell og uforutsigbare høye bemanningstopper som har påvirket produktiviteten og fremdriften negativt i prosjektet.

Husby Skole - Trondheim
Foto: Hege Herdlevær

-Frem til pandemien slo inn for fullt i mars 2020 var prosjektet i rute, men det måtte gjøres en korrigering på sensommeren 2020 som resulterte i en forskjøvet fremdrift på tre uker.

– På tross av dette kom vi sammen med kunden og våre kontraktsmedhjelpere i mål i juli 2021, slik at skolestart kunne gå som planlagt 2.august.

-Samarbeidet med de andre aktørene har generelt sett vært bra, og spesielt vil jeg trekke frem rådgivergruppen vi hadde med i prosjektet og de tekniske fagene (Bravida, K.Lund og Teknisk Ventilasjon) som gode bidragsytere gjennom hele prosessen, forteller Grannes.

-Produksjonsjefen mener den høye standarden og kvaliteten som er lagt til disse skolelokalene og utearealet er ganske så unikt: Det er robuste og fine overflater, samt en meget god logistikk med åpne, inkluderende soner.

-Ja, rett og slett et prakteksemplar av en skole, som både elever og ansatte vil nyte godt av i mange år fremover.

– Det er i grunnen vanskelig å trekke frem noe helt spesielt ved denne skolen, siden den gjennomgående er så flott og har så høy standard. Hvis jeg likevel skal fremheve noe, så er det de fantastiske rommene i form av aulaen, multiboksen, gymsalen, bibliotekene og auditoriet.

-Disse arealene synes jeg er helt unike for dette skoleanlegget, sier Grannes engasjert.

Aktører: 
Securitas AS, bidrar til å gjøre din verden til et tryggere sted. Samfunnsansvar er integrert i Securitas’ virksomhet. Sikkerhetstjenester og -løsninger bidrar til konkrete sosiale og økonomiske fordeler både for våre kunder og for samfunnet generelt.

NorDan er opptatt av å levere kvalitetsprodukter skreddersydd til dine behov. Vi har som mål å gjøre det enklere for deg å velge. Planleggingen av vinduer og dører er noe av det viktigste en gjør i et bygg. Med markedets største produktspekter har NorDan akkurat det du trenger, og vi kan hjelpe deg med lys, trivsel og sikkerhet. 

TFS Entreprenør er en allsidig og solid totalentreprenør. Hos oss får du høy kvalitet til konkurransedyktige priser, levert til avtalt tid.På Huseby skole har vi utført taktekking og membranarbeider. VI ønsker å takke HENT for tilliten, samt berømme et godt samarbeid på prosjektet.

Brødrene Midthaug AS - Norges største produsent av trapper, rekkverk og balkonger. Selskapet har hovedkontor og fabrikk på Kleive, en moderne maskinpark og høyt kvalifiserte medarbeider innen et bredt spekter fagfelt. Selskapet er lokalisert med egne regionskontor for salg, prosjektledelse og montasje på følgende steder: Trondheim, Kleive, Ålesund, Nærbø i Rogaland, Kløfta, Kapp i Oppland. 

Husby Skole - Trondheim
Foto: Hege Herdlevær

​​​​​​Acrylicon Midt- og Vest-Norge AS, ATEA AS, Betongpark AS, Betotec AS, Binderholz Bausysteme GMBH, Bravida Norge AS, Brekke & Strand Akustikk AS, Certex Norge AS, Con-Form AS, Contiga AS, Dahle Blikk AS, Din Gårdsplass Drift AS, FerroZink Trondheim AS, Filter Arkitekter AS, Glassbygg AS, Grindaker AS, Hunter Douglas Norge AS, Johannesen og Hagen AS, K. Lund AS v/Multiconsult AS, Kaefer AS, Kingspan AS, Kran og Portteknikk AS, Lamipro Norge AS, Lift-Tech AS, Låssenteret AS, NCMS AS, Norconsult AS, Nyhavna Mekaniske AS, Otretek AS, Peikko Norge, ge AS, Plenum Trondheim AS, Rambøll Norge AS, Roger Holm Prosjekt AS, Rosenborg Malerteam AS, Schneider Electric Norge AS, Schneider Electric Norge ASSivilingeniør Carl Christian Strømberg AS, SKAU Gulv AS, SSC Joinex AS, Structor, Sverresborg AS, Sweco AS, Søbstad AS. T. Myhrvold AS, TATA steel, Teknisk Ventilasjon AS, Titansport AS, Trysil Byggprodukter AS, Unilite Norge AS, Valtec AS, Velux Commercial Bramo AS