- Egentlig gikk prosessen overraskende raskt, forteller Miljøfyrtårnansvarlig, Andrea Bogstad. Foto: Polyseam AS
Sist oppdatert: 04-11-2024 Bransjeprat
Polyseam er Miljøfyrtårn-sertifisert!
Det norskeide konsernet Polyseam har vært en ledende aktør innen passiv brannsikring siden 1993.
Organisasjonen har fra første dag hatt fokus på miljø og bærekraft, og var blant annet først i Norge med produktspesifikke EPD.
Miljøfyrtårnansvarlig, Andrea Bogstad, gratulerer med miljøfyrtårn sertifisering!
- Takk, dette er en milepæl for oss og vi fortsetter vårt fokus på mer bærekraftige løsninger, både i produksjon og drift.
- Egentlig gikk prosessen overraskende raskt. Godkjent Miljøfyrtårnkonsulent er obligatorisk ved første gang sertifisering, konsulenten veiledet oss til korrekt oppfyllelse av kriteriene.
- Vi startet rett før sommeren og fikk god hjelp av rådgiver Envita ved Arne Brynildsen, mens sertifisør fra Certnor AS stod for selve godkjenningen.
- Fordelen vår er at vi har tenkt miljøfyrtårn helt siden tidenes morgen, takket være en ledelse som alltid har vært opptatt av miljøtiltak. Ved hjelp av rådgiveren har vi nå fått papirarbeidet på plass.
- Først og fremst handler dette om å finne ut hvordan man skal rapportere informasjon.
- Vi startet med leverandørkartlegging og innså at 92% av våre leverandører allerede har et sertifisert miljøledelsessystem i likhet med miljøfyrtårn. Fabrikken vår har bl.a. ISO 14001.
- Vi har hatt bærekraftig drift på agendaen i mange år, fra å tilby vannbaserte produkter produsert med 33% solenergi, til å være tidlig ute med å elektrifisere bilparken allerede i 2014.
- Vi har varmepumper i kontorlandskapet, kaldt lager som bruker mindre strøm og alle lys på lager og hovedområdet ble byttet til led for to år siden.
Fra venstre: Jørn Davidsen, Administrerende direktør i Polyseam AS, Andrea Bogstad, Markedsansvarlig og miljøfyrtårnsansvarlig i Polyseam AS og Frank Pedersen, ordfører Tønsberg. Foto: Polyseams AS
- Det er som natt og dag, nå blir det lyst med en gang vi skrur på lyset.
- Vi har automatisk lys på hvert kontor. Det er bra for helsen også, for her kan vi ikke sitte stille for lenge uten at lyset slukker, smiler hun.
- Strøm var det enkleste å rapportere på. Deretter kildesortering og reise på alle ansatte til og fra jobb. Det er frivillig, men siden vi ikke er så mange var det lett å inkludere også det punktet.
- Når vi holder kurs rundt om i Norge må vi bruke fly, vi driver tross alt et firma. I forbindelse med kurs gjør vi vårt beste for å informere om hvordan man kan være mer miljøbevisst.
- Riktig installasjon av produkter for å minske svinn/nye forsendelser.
- Lastutnyttelse, redusert transport er bedre for miljøet. .
- Vannbaserte produkter bør kjøpes på sommerhalvåret. Da trenger man ikke varmetransport på forsendelsen. Osv.
- Ingen kan gjøre alt, men alle kan vi gjøre noe.
- Vårt største utslipp nå er på transport. Vi har egen lastebil, Euro6 diesel, som fungerer utmerket på
kortere strekninger.
- Skal vi frakte på lengre avstander er det ikke godt nok tilrettelagt for lading av lastebiler enda. Ladestasjoner for lastebiler finnes knapt, dermed opptar man 5-6 ladeplasser om man skal lade der stasjon er bygd for personbiler.
- Euro6 bilen skal erstattes med El-lastebil når ladestasjoner på strekningen Tønsberg-Oslo er på plass.
- På Østlandet sender vi varer med egen lastebil med Euro 6-motor. Lastebilen renser luften som kommer inn og fjerner nesten alt NOx-utslipp fra egen eksos.
- På dager med ekstra høy forurensning bidrar lastebilen vår med å øke luftkvaliteten i byene.
- For ekstern transport vil vi fremover prioritere å samarbeide med transportselskaper som tar miljøarbeid på alvor, ettersom vi sender varer over hele landet.
- Vi er på løsninger som er bra for miljøet og lønnsomme for firma, for alt må jo lønne seg.
Vår vei mot en grønnere drift - les mer
Dere var først i Norge med produktspesifikke EPDer, var det like enkelt?
- Vi har EPD-er på alle produkter og er veldig stolte av det.
- Markedsspesifikke EPD-er er klare for det norske markedet, vi jobber med tilsvarende også for Sverige før vi fokuserer på det internasjonale markedet.
- Vi har kommet langt og regner med å være klar i år med mindre det skjer store endringer
- Dette tok adskillig mer tid, i alle fall to år. Første året gikk med til å samle data, det var den største jobben. Alle råvarer skal kartlegges med transport og type transport.
- Man må dokumentere hvilken motor som er i hver lastebil, euro 5 eller 6, ha oversikt på energiforbruk, utslipp på fabrikk og transport fra produksjon til Norge.
- En annen utfordring er at forskjellige produktgrupper har ulike produktkrav.
- Kjemiske produkter har ett sett regler, isolasjon har andre krav. Maling er en tredje kategori med egne regler fra Tyskland. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen.
- Vi har valgt å gjennomføre A1-A5 på kjemiske produkter, da inkluderer vi installasjon og tar med utslipp, f.eks forpakning som skal til avfallsbehandling.
- Det har vært en lang, utfordrende og spennende prosess. Vi synes det blir interessant å se hva det vil bli brukt til fremover.
- Håpet er at EPD-er gjør oss mer bevisst på hva vi putter inn i byggene våre og at det vil bidra til større fokus på gjenbruk.
Er det verdt arbeid og innsats?
- Våre kunder har etterlyst EPD’er lenge og er veldig glad for at vi nå har det plass. Det gjør jobben til montørene adskillig enklere. Håpet er selvsagt at det også skal bidra til større åpenhet i markedet.
- EPDer kan gjøre det lettere for innkjøpere å sammenligne produkter. Per nå er det utfordrende uten å se hva hver leverandør har valgt å ta med av informasjon.
- Produktkravene er fremdeles ganske åpne. Vii håper på en innstramming på felter som kan standardiseres. Mer standardisering av delene som vil være «likt for alle» vil hjelpe kundene å kunne sammenligne produkter.
- En annen faktor er tydeligere regler på hva som skal inkluderes og hva som ikke skal inkluderes av moduler. F.eks. kan man kreve at for kjemiske produkter skal A1-A5, samt C, og D inkluderes.
- Nybygg og prestigeprosjekt går foran, så håper vi at rehabilitering kommer etter.
- Fremtidens lovverk krever at vi må ha dette på plass og det er helt klart en konkurransefordel for Polyseam og våre produkter.
Intern stolthet
- Hele prosessen har vært veldig positiv for hele organisasjonen. Fabrikken har gjort en kjempejobb med å sørge for dokumentasjon, alle har blitt mer bevisste.
- Fabrikken vår i UK oppnådde nok en gang ISO 14001 og ISO 9001 akkreditering for en måned siden.
- Man må resertifiseres hvert 3 år, som Miljøfyrtårn. Det betyr å dokumentere at man har jobbet med forbedringer de siste tre årene.
- Tall fra fabrikken viser at solcellepanelene vi har på taket har spart 59.169 kilo CO2 i 2023. For noen uker siden installerte vi enda flere solceller på taket med målsetting om å øke kapasiteten med 36%.
- Summen av alt er en bekreftelse på vårt konstante engasjement for å opprettholde den høyeste standard innen både miljø, bærekraft og kvalitetsstyring.
- Det handler om en klok og tydelig ledelse, hardt arbeid, dedikasjon, og lagånd i en organisasjon som kontinuerlig er på jakt etter neste mulighet til å skape forbedringer.
- For vår del handler det nå om å gå over til resirkulert plast for våre malingsspann, avslutter Bogstad.