Plumbeline, fra servitør til rør
Ida Meldgaard, “Plumida” er ambassadør for Bli Rørlegger og ivrig medlem av Ingeborg nettverket. Hun stortrives som eneste kvinne med sine mannlige kolleger i Comfort Lier. Foto: Privat
Sist oppdatert: 27-07-2021

Plumida - fra servitør til rør

Ida Meldgaard er for mange kjent som “plumida” i sosiale medier, ambassadør for Bli Rørlegger og ivrig medlem av Ingeborg nettverket.

-Jeg var vel den i søskenflokken som aldri visste hva jeg ville bli. Jeg kommer fra landsbygden hvor yrkesveiledning på skolen bestod av en kort samtale med rektor.

-De som ikke hadde bestemt seg ble anbefalt studiespesialisering for å siden kunne velge yrkesretning.

-Jeg vet at jeg leste om rørleggeryrket allerede den gang, men det stod ingenting om hva man faktisk gjør som rørlegger. Det er mye av årsaken til at jeg siden har valgt å engasjere meg i faglige nettverk, bli ambassadør for faget og har et mål med min aktivitet i sosiale medier.

-Jeg startet med grafisk design, men innså raskt at det betydde sekssifret beløp i studielån pr år, flere års utdannelse uten noen sikkerhet for at jeg fikk jobb etter endt utdannelse.

-Det fristet ikke. I stedet ble det ulike servitørjobber og familieforøkelse mens jeg ventet på å finne ut av hva jeg ville gjøre.

Norges hyggeligste håndverker 2021

Vi må vis hva yrket faktisk går ut på!
-Etter at jeg fødte mitt siste barn meldte jeg meg som arbeidsledig på NAV. Jeg ble sendt til karrieresenteret i Kongsberg, og fryktet at de skulle sende meg tilbake til skolebenken sammen med 16 åringer, ler hun.

-Møtet ble en positiv overraskelse. Det har nok ligget i bakhodet at jeg ville jobbe med noe praktisk og veileder fortalte meg om muligheten til voksenopplæring. Jeg sendte en henvendelse til vårt lokale opplæringskontor og ble innkalt til møte allerede dagen etterpå.

-På opplæringskontoret møtte jeg Nikolay som med bakgrunn i vår samtale dyttet meg mot servicerørlegger. Han gav meg en liste over bedrifter jeg kunne kontakte og jeg kom raskt på intervju hos Comfort Lier.

-Det er 2,5 år siden nå og jeg er halvveis i min utdannelse. Tenk hvor mange det er som ikke vet at denne muligheten finnes! Vi må åpne flere øyne og vise hva de ulike håndverksyrkene faktisk går ut på!

Ida’s brennende engasjement er til å ta og føle på
-Jeg meldte meg som ambassadør til Bli Rørlegger etter en “etterlysning” de la ut på Facebook. Dette ville jeg være med på! Det var akkurat dette jeg selv savnet i 10. klasse, noen som kunne vise og fortelle hva de rent praktisk jobber med innenfor sine yrker.

-Av samme årsak velger jeg å vise min arbeidsdag på TikTok, Snap og Instagram. Vi må gjøre relevant informasjon tilgjengelig der mennesker er.

-Jeg synes det er utrolig morsomt å bli kontaktet av såvel ungdommer som voksne som ønsker en fremtid som rørlegger.

Variert arbeidsdag, kreativitet og service
-Som voksenlærling starter min arbeidsdag alltid med å finne ut hvem jobber jeg med i dag? Jeg har en arbeidsgiver som er utrolig flink til å legge forholdene til rette for sine ansatte. Vi er 9 rørleggere totalt, 7 menn med fagbrev og 2 lærlinger. Jeg er eneste kvinne blant rørleggerne.

-Det å få mulighet til å jobbe sammen med og lære av stolte håndverkere som alle har mye kompetanse og ulike erfaring gir meg utrolig mye. Ingen arbeidsdag er den andre lik, samtidig som vi får jobbe med service.

-Vi får samarbeide med andre håndverkere innen ulike fag, samarbeidspartnere og leverandører. Vi får treffe masse ulike mennesker og får mulighet til å oppfylle deres drømmer, og ønsker.

-Jeg har en arbeidsgiver som er utrolig flink til å legge forholdene til rette for sine ansatte. Vi er 9 rørleggere totalt, 7 menn med fagbrev og 2 lærlinger. Jeg er eneste kvinne blant rørleggerne.

Hvordan er det å jobbe med gutta?
-Det er superkoselig! Jeg ble godt tatt imot fra første dag av mine kolleger. Når man velger et mannsdominert yrke må man vise at man klarer de samme arbeidsoppgavene og ha en positiv holdning til sine kolleger. Noe som bør være like viktig på alle arbeidsplasser tenker jeg.

Hva er det artigste du gjør i jobben?
-For ett vanskelig spørsmål, jeg synes jo alt er gøy. Om jeg må velge synes jeg det er veldig artig med røropplegg ved rehabilitering av bad.

-Det dukker opp mye forskjellig alt etter når bygget ble oppført. Når vi skal oppgraderer til dagens standard og krav gjelder det å være løsningsorientert. Utrolig lærerikt og gøy.

-Rehabilitering kan også være å bytte møbler på et bad, ny dusj, ny vask, det gjør stor forskjell og det er alltid ekstra artig å utføre jobber som gjør kundene glade.

-Jeg elsker jobben min! Det samme gjelder tryggheten i at jeg er sikret fast jobb når jeg er ferdig utdannet. Nå stortrives jeg der jeg er, men om det skulle skje noe, vet jeg at det alltid vil finnes behov for rørleggere.

-Til å være lærling føler jeg at jobben betaler godt. Jeg ligger på 70% av det en fagutdannet rørlegger har i lønn mens jeg får lære håndverket. Det er genialt! Samtidig finnes det utrolig mange muligheter til videreutdanning om jeg ønsker det lengre fram.

Hva vil du si til ungdom og voksne som kan tenke seg å bli rørlegger?
1: Du må våge å prøve! Be om å få utplassering, se hva jobben går ut på
2: Sjekk ut nettsiden
Bli Rørlegger, se på Ingeborg nettverket og bli med i gruppen Norges Rørleggere
på FB.
3: Ta kontakt med ditt lokale opplæringskontor - det er alltid en fin start.

Ida Melgaard er nominert til kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker i kategorien Årets Lærling

Hvor lang tid tar det å bli rørlegger?
Det tar 4,5 år fra du starter i VG1 til du går opp til Svenneprøven. Du har tre alternativer:
● Gjennomfør VG1 og VG2 på skolen, avslutt med 2,5 års læretid i bedrift hvor du fyller på med
teori før svenneprøven.
● Gjennomfør VG1 på skolen, deretter 3,5 års læretid i bedrift hvor du veksler mellom praktisk
opplæring og teori.
● Du skriver lærekontrakt rett etter ungdomsskolen og tar 4,5 års praktisk og teoretisk
opplæring i bedrift.

Kilde www.blirorlegger.no