Previous
Next
-Helt ærlig trodde jeg aldri jeg skulle komme gå så langt. Jeg er veldig fersk i yrket, slett ikke så bra på sosiale medier og har ingen stor følgerbase. Foto: Norsk Byggebransje / Privat 
Sist oppdatert: 23-12-2022

Norges Hyggeligste Håndverker 2022 heter Robin Hundal

-Som barn likte jeg å ta ting fra hverandre, se hva som var inni og se hvordan de fungerer, det å bli håndverker har vært en drøm siden jeg var liten.

-Planen var alltid å sette det sammen igjen, noe som sjelden lyktes, ler han godt.

-Jeg valgte studiespesialiserende med realfag etter ungdomsskolen, før jeg tok bachelor i ingeniør elektronikk etterfulgt av en master i industriell økonomi. Etter det begynte jeg å jobbe som snekker.

Startet firma når covid 19 stoppet Norge

-Når pandemien lammet landet gikk firmaet jeg hadde jobbet i de to siste årene konkurs, parallelt med at bedriften vi hadde betalt for å renovere vårt eget hjem også gikk konkurs.

Activ Nord AS - The Plus

-Det var ikke spesielt hyggelig å stå med et hus uten tak, uten håndverkere og uten jobb mens snøen dalte og Norge stengte ned.

-Det gikk raskt opp for oss at det å leie inn et annet firma var nytteløst, for prisene føyk i været fra de som kunne levere.

-Det ble et hastetiltak å få huset tett, hele familien var avhengig av meg. Jeg følte også en stor skyld for situasjonen vi satt i, vi valgte å stole på bedriften vi inngikk avtale med og forskutterte mange hundre tusen kroner til materialer, vinduer og dører basert på ordrebekreftelser de la fram.

-Vi ble grundig rundlurt rett og slett.

-Samtidig kjente jeg mange som hadde mistet jobben eller var permittert så for meg ble det win win å starte firma. Jeg hadde ikke en tanke for at det kanskje ikke var lurt i en tid hvor ingen visste hva som ville skje fremover. Jeg ville bare ha ferdig huset vårt, konstaterer han.

-Når det nærmet seg klart, tenkte jeg at nå skal jeg få brukt min master, men så fikk vi et stort prosjekt på Postnord og etter det har jeg aldri tenkt meg om. Den gang var vi fire stykker, i dag er vi 12 ansatte i firma.

God flyt og fulle ordrebøker

-Vi har gjennomført en rekke rehabiliteringsprosjekt, nybygg, tilbygg og restauranter. I tillegg har vi en stor avtale med en hotelleier og Postnord. Det har vært veldig kult, vi har fulle ordrebøker langt ut 2023.

-Egen erfaring har vist oss at det finnes useriøse håndverksbedrifter, men de er heldigvis i fåtall.

-Det har gjort meg veldig tydelig på at vi skal prise oss riktig og alltid være ærlig med kundene.

-Ingen skal gjøre seg til millionær på et prosjekt, man skal heller ikke dumpe timeprisen for å få et oppdrag for så å snike inn masse skjulte tillegg lengre frem.

-Si det som det er, gi kunden god og riktig informasjon - så blir de også trygge i de valg de skal ta.

-Mitt motto er at så lenge det lar seg gjøre, skal vi aldri ta forskuddsbetalt. Jeg vil ikke at noen skal oppleve det vi gjorde.

-Vi sier det som det er, legger opp en betalingsplan og avtaler med kunden at dette skal leveres/utføres før de får delfaktura.

-Det er en sikkerhet både for kunden og oss, samtidig som det holder oss på tærne fordi vi må levere før det kommer inn penger.

Velkommen til en verden av gulvløsninger

Du gikk helt til topps i Norges Hyggeligste Håndverker 2022, da 25 år gammel. Hvordan var opplevelsen?

-Skal jeg være ærlig hadde jeg ikke hørt så mye om kåringen. Vi hadde totalentreprise for et stort nybygg der Hussein El Haddaoui stod for rørarbeidet. Jeg visste at han hadde vunnet noe, men ikke mer enn som så.

-Når jeg fikk informasjon om at jeg var nominert og skulle takke ja eller nei, leste jeg mer om kåringen. Da så jeg at Hussein hadde gått til topps året før.

-Det var nesten absurd, jeg hadde jobbet med han et helt år uten å vite at han hadde vunnet kåringen, ler han godt.

-Jeg ble glad, stolt og takket selvsagt ja. Så var det bare å kjøre på.

-Helt ærlig trodde jeg aldri jeg skulle komme gå så langt. Jeg er veldig fersk i yrket, slett ikke så bra på sosiale medier og har ingen stor følgerbase.

-Det hadde mange av de øvrige finalistene, så jeg konstaterte at her sliter jeg, men det kan jo være morsomt å delta.

-Finalen kom i september, jeg dro fra jobb til trening og planla en rolig kveld med koselig mingling. Mamma og pappa satt hjemme med mine søsken, så jeg sendte dem linken til livestreamen et par timer før finalen, i fall de ville se.

-Sjokket var stort når jeg ble ropt opp som vinner av tømrer kategorien. Jeg hadde aldri trodd det skulle bli mer.

Juryens begrunnelse: Norges hyggeligste snekker/tømrer:

Årets vinner utmerker seg ved å være en snekker som har utrettet imponerende mye på få år. Faglig dyktighet på et høyt nivå og en medmenneskelighet som alle rundt kan ta og føle på. Vinneren har også startet eget firma, blir beskrevet som en en person som har et varmt hjerte og et stort engasjement for lærlinger. Norges hyggeligste snekker er Robin Hundal

-I det jeg ble ropt opp som Norges Hyggeligste Håndverker begynte telefonen min å vibrere i lommen. Det føltes som hele benet mitt vibrerte i flere timer.

-Mamma og pappa hadde sendt linken til livestreamingen til familie og venner i Norge, USA, England og India. Det var helt sykt.

Alt du trenger på et sted – elektriker, rørlegger og ventilasjonshjelp

Blant de syv kategori vinnerne vi nå har kåret står det en håndverker igjen som juryen synes fortjener den høythengende tittelen Norges Hyggeligste Håndverker 2022.

-Denne personen er en faglig og menneskelig ildsjel i sitt miljø. Vedkommende elsker jobben sin, er faglig svært dyktig, er oppfinnsom og effektivt tilstede på arbeidsplassen. Sitter aldri stille, er høyt og lavt, med nær og god kontakt med kolleger og kunder. Juryen fremhever også et positivt og fint vesen med oppriktig fokus på og engasjement for å få flere unge inn i håndverksbransjen.

-Årets vinner sitter ikke stille i fritiden heller, da er det trening eller indisk dans som gjelder. I kveld kan han ta seg en seiersdans. Det er en glede å gi prisen som Norges Hyggeligste Håndverker 2022 til Robin Hundal

Hva har de betydd for deg å vinne kåringen?

-Det har vært utelukkende positivt og herlig. Jeg har fått masse flotte premier, bilen er levert og foliert,
eksisterende kunder har fått med seg at jeg vant og nye kunder tar kontakt fordi jeg vant.

-Vi har fått mange prosjekt takket være kåringen og har høyere trykk enn noensinne og fulle ordrebøker langt ut i 2023.

-Jeg vil si at bare det å bli nominert til Norges Hyggeligste Håndverker er et kvalitetsstempel, jo lengre man går i kåringen desto større tillitserklæring er det. For meg og tidligere vinnere er også fallhøyden stor, smiler han, for dette må jeg leve opp til hver dag.

Hva vil du si til håndverkere som blir nominert i 2023?

-Kjør på, takk ja! Dette er et veldig kult prosjekt, du får masse gratis reklame uansett om du vinner eller ikke.

-Gjennom kåringen får du et stort nettverk, som skaper mange muligheter for samarbeid også mellom håndverkere.

-Jeg er beviset på at man ikke trenger å ha en stor følgerskare i sosiale medier for å gå til topps, det er overhode ikke avgjørende.

-Jeg har faktisk ikke hatt noen negative opplevelser gjennom hele denne dansen. Selv elsker jeg å være midtpunkt og få så mye oppmerksomhet, så dette har vært helt fantastisk.

Hva er neste steg for deg?

-Jeg er en allsidig grunder som aldri sitter stille, har flere spennende prosjekter på gang. Jeg skal ekspandere, lanserer snart et nytt restaurant prosjekt og mye annet på gang, men mer enn så får du ikke vite nå, avslutter Hundal