AF Håndverk har spesialisert seg på denne typen rehabilitering og bidrar til å sikre at historiske bygninger får nytt liv, samtidig som samfunn og miljø nyter godt av resultatene. Foto: Youngstorget 5 - AF Håndverk
Sist oppdatert: 18-03-2025 Norsk Byggebransje

Antikvarisk rehabilitering og tilbakeføring 

Antikvarisk rehabilitering og tilbakeføring handler om mer enn å restaurere gamle bygninger, det er en byggepraksis som bevarer kulturarv, fremmer bærekraft og viderefører tradisjonelt håndverk i en moderne byggebransje. 

I en tid hvor det grønne skiftet og fokus på sirkulær økonomi er på alles lepper, spiller denne typen arbeid en viktig rolle i arbeidet med å bygge bro mellom fortid og fremtid.

AF Håndverk har spesialisert seg på denne typen rehabilitering og bidrar til å sikre at historiske bygninger får nytt liv, samtidig som samfunn og miljø nyter godt av resultatene. 

Ved å kombinere tradisjonelle teknikker og moderne løsninger, er de en viktig aktør innen antikvarisk bevaring i Norge.

Foto: AF Håndverk

Hva er antikvarisk rehabilitering og tilbakeføring?

Antikvarisk rehabilitering handler om å bevare og tilbakeføre gamle bygninger med respekt for deres opprinnelige materialer, teknikker og arkitektur. 

Det kan dreie seg om alt fra mindre vedlikeholdsoppdrag til totalrehabilitering av verneverdige bygninger. Det spenner fra reparasjoner av vindusrammer i en boligblokk til omfattende restaurering av kirker, herregårder og verneverdige bygårder.

Målet er alltid det samme, å bevare bygningens historiske og kulturelle verdi, samtidig som den fortsatt kan brukes i moderne tid. 

Arbeidet innebærer ofte samarbeid mellom arkitekter, håndverkere, ingeniører og antikvariske myndigheter som sammen sikrer autentisitet og funksjonalitet i alle ledd. 

- Fagkunnskap, fagkunnskap, fagkunnskap. Vi jobber med å rehabilitere eldre bygg som trenger vedlikehold eller tilbakeføring. Til slutt handler alt om læring og at man har ansatte med den rette kunnskapen, forteller Ingvar Røang, daglig leder i Thorendahl AS, som er en del av AF Håndverk. Foto: AF Håndverk

Balanse mellom autentisitet og moderne krav

En av de største utfordringene innen antikvarisk rehabilitering er å kombinere bevaring av det gamle med moderne krav til funksjonalitet, energieffektivitet og materialvalg. 

Ifølge Ingvar Røang, daglig leder i Thorendahl AS, som er en del av AF Håndverk, handler dette først og fremst om kunnskap og erfaring:

- Fagkunnskap, fagkunnskap, fagkunnskap. Vi jobber med å rehabilitere eldre bygg som trenger vedlikehold eller tilbakeføring. 

- Det kan være krevende å finne løsninger som oppfyller moderne krav, samtidig som vi bevarer det opprinnelige. Til slutt handler alt om læring og at man har ansatte med den rette kunnskapen.

Eugene småhjem. Foto: AF Håndverk

Krever lang erfaring og ekspertise

Et godt eksempel på denne balansen finner vi i rehabiliteringen av vinduene på Oslo rådhus

Her ble de opprinnelige teakvinduene ble renset for feil malingsbehandling, delt opp, restaurert tilbake til oljet teak og deretter utstyrt med isolert glass for å tilpasse dem til moderne krav til energieffektivitet.

Arbeidet sikret at vinduene beholdt sitt autentiske uttrykk samtidig som byggets energieffektivitet ble forbedret.

Det kan høres enkelt ut, men arbeid som dette krever lang erfaring og ekspertise som ofte ikke kan ses med det blotte øye. 

Antikvarisk rehabilitering av felles kulturarv 

Antikvarisk rehabilitering bringer med seg store fordeler, både kulturelt, økonomisk og miljømessig.

De fleste setter pris på at gamle bygg preger gatene våre, men de færreste ofrer en tanke på hvordan det har seg at disse gamle praktbyggene har holdt stand. 

Oslo Rådhus. Foto: AF Gruppen/Vebjorn Lovas

Bevaring av vår felles kulturarv

Gamle bygninger er en viktig del av vår felles historie og identitet. De er daglige arkitektoniske påminnelser om tidligere tiders livsstil, arkitektur og håndverk.

Bevaringen av denne typen bygninger skaper ikke bare en nærhet til en svunnen tid, men sikrer også at kommende generasjoner kan oppleve og lære av historien.

Røang trekker frem Oslo som et positivt eksempel på antikvarisk rehabilitering og tilbakeføring.

- Oslo er en by hvor hele områder preges av godt bevarte, eldre bygninger.

- Dette er med på å forme byens identitet og skaper en følelse av tilhørighet og stolthet blant dem som bor her, fortsetter Røang.

- Ved å bevare arkitekturen gjør også Oslo til et attraktivt reisemål for turister. Gammel, velholdt arkitektur og tradisjonelt håndverk forteller en historie som ikke trenger ord.

Eksempler på ikoniske bygg hvor AF Håndverks eksperter har lagt sin sjæl i sluttproduktet inkluderer Majorstuhuset, Vestbanehallen og Sjømannskolen.

- For meg personlig og jeg vil tro for våre ansatte, er det vanskelig å trekke frem et enkelt prosjekt som har hatt ekstra stor betydning for lokalsamfunnet.

- Vi vet at mange av byens bygg bærer på historier, minner og identitet for dem som bor her.

- Når vi jobber med et restaureringsprosjekt, handler det ikke bare om murstein og mørtel, men om å bevare en del av byens sjel

- Det å kunne være med på å gi nytt liv til bygninger som betyr så mye for så mange, er noe vi er veldig stolte av, konstaterer Røang.

Foto: AF Håndverk

Ivaretar tradisjonelle håndverk

Antikvarisk rehabilitering og tilbakeføring krever kunnskap om tradisjonelle håndverksteknikker som er på vei til å dø ut. 

Være det seg antikvarisk rehabilitering innen fagene: muring, tømring, maling eller betongrehabilitering.

Om vi ikke tar vare på kunnskap lært gjennom flere hundre år, er den tapt for evig. 

Håndverksteknikk som dette er en del av vår håndverksarv, men er ikke lenger en sentral del av utdannelsen i Norge.

AF Håndverk har ekspertise innen antikvarisk rehabilitering i fagene: muring, tømring, maling og betongrehabilitering. 

For AF Håndverk er det viktig å ta vare på kunnskapen. Derfor satser de tungt på erfaringsutveksling. 

- Vi legger stor vekt på at våre erfarne håndverkere jobber tett sammen med de mer uerfarne og lærlingene. Kunnskap er vår mest verdifulle ressurs og vi sørger for at den deles på alle nivåer, også i ledelsen.

- Dette arbeidet er avgjørende for å sikre at tradisjonelle teknikker og håndverkskunnskap videreføres til neste generasjon.

Foto: AF Håndverk

En grønnere byggebransje

Ved å restaurere bygninger i stedet for å rive og bygge nytt, reduserer vi både avfall og behovet for nye materialer. Dette fører til lavere CO₂-utslipp og en mer bærekraftig byggebransje.

- Vi er heldige som jobber i en del av bransjen hvor hovedfokuset er å ta vare på det som allerede eksisterer. 

- Bevaring har alltid vært vårt foretrukne alternativ, men nå jobber vi mer aktivt med å styrke kompetansen slik at vi også integrerer ombruk og gjenbruk, i tillegg til bevaring, sier Røang

AF Håndverk - Partner i Fokus

Stor samfunnsmessig betydning

Flere av prosjektene AF Håndver har deltatt på har hatt stor betydning for lokalsamfunnet, både i form av kulturbevaring og sosial verdi.

Eugene Hansens småhjem, vis a vis Ullevål, er et godt eksempel på et bygg med både sjel og historie. er et godt eksempel på et bygg med både sjel og historie. 

Bygget var tidligere bolig for presteenker, hvor enkene var bosatt etter at de måtte overlate presteboligene til andre. 

AF Håndverk tilbakeførte bygningene til sin opprinnelige stand med eksponert kalkpuss uten maling. 

Arbeidet ble møysømmelig utført med respekt for eldre håndverkstradisjoner. Resultatet er en fasade tilsvarende slik det var da det ble bygget rundt 1920. 

- Den særegne arkitekturen fortjener å bli tatt vare på og vi er glad for at Stiftelsen Eugene Hanssens Småhjem valgte nettopp denne løsningen, sier Røang.

- Oslo rådhus er et annet bygg, det er naturlig å trekke frem. Det finnes knapt en innbygger i hovedstaden som ikke har et forhold til dette praktbygget.

- AF Håndverk fikk i 2022 oppdraget med å fornye fasaden.

- Arbeid innebærer både vask/rensing og utskifting av skadet teglstein, samt tilbakeføring av vinduene til sin opprinnelige stand.

- Dette er endringer folk flest ikke legger merke til, men de har stor betydning for byggets fremtidige bevaring.

- Slik er det ofte å være håndverker. Mye av arbeidet vårt går upåaktet hen, men man blir heller ikke håndverker for skryt og oppmerksomhet.

UiO Kongshavn videregående skole, Oslo. Foto: AF Håndverk

Hvert bygg har sin unike historie og utfordringer

Samarbeid med antikvariske myndigheter, rådgivere, arkitekter og materialleverandører er avgjørende når man skal i gang med et prosjekt preget hvor rehabilitering og tilbakeføring står i fokus. 

Ulikt nybygg er det ikke mulig å forutse utfordringer og problemer på samme måte. 

- Den aller største utfordringen med antikvarisk rehabilitering er at det ofte er vanskelig å ha full kjennskap til byggets historie før prosjektet settes i gang. 

- I stor grad må man ofte finne gode utførelsesmetoder underveis, forteller Røang. 

For å løse utfordringer som dette på best mulig måte bruker AF Håndverks ansatte mye tid på å sjekke byggets historie, samt tilgjengelig dokumentasjon og gamle bilder av bygget.

- Godt forarbeid er avgjørende for å gi oss som jobber med antikvarisk rehabilitering grunnlaget for å oppnå et ønsket resultat. 

Røang er tydelig på at at et sluttresultat som hedrer både byggets historie og tradisjonelle håndverksteknikker, ikke vært mulig uten tett samarbeid med antikvariske myndigheter, rådgivere, arkitekter og materialleverandører. 

- Godt samarbeid med byantikvaren, myndigheter og et bredt nettverk av rådgivere, arkitekter, materialleverandører og beslektede fagmiljøer er avgjørende for å lykkes med antikvarisk rehabilitering. 

Amerikalinjen Oslo: Foto AFgruppe Hans Fredrik Asbjornsen

Bevaring for fremtiden

Til slutt handler antikvarisk rehabilitering om å bevare historie, videreføre håndverkstradisjoner og bidra til en mer bærekraftig byggebransje. 

Ved å kombinere fagkunnskap, innovasjon og respekt for historien, går AF Håndverk foran som et ledende eksempel på hvordan antikvarisk rehabilitering ikke bare handler om å bevare fortiden, men også om å forme fremtiden.

Om AF Håndverk

AF Håndverk er en samling av spesialiserte selskaper som dekker hele spekteret av tjenster innen rehabilitering, restaurering og tekniske tjenester.

Med selskaper som Lasse Holst AS - TKD AS - Oslo Stillasutleie AS - Oslo Technical AS - Kirkestuen AS - Thorendahl AS - Oslo Prosjektbygg AS - Storo Blikkenslagerverksted AS - Keyfree AS - VD Montasje AS og Betong og Tre, kan vi tilby helhetlige løsninger som sikrer kvalitet, kompetanse og erfaring i alle typer byggeprosjekter.

Dette nettverket gir oss tilgang til bred ekspertise og ressurser, noe som gjør oss til en trygg og pålitelig partner for både små og store prosjekter.