Åkrahallen - Karmøy|Norske Byggeprosjekter
De to flerbrukshallene, som er tegnet av Opus Arkitekter. Illustrasjon: Opus Arkitekter

Åkrahallen - Karmøy

Åkra IL har i flere år jobbet intenst for at det skal anlegges et nytt idrettsanlegg på Karmøy. Med god hjelp fra kommunen, kunne idrettslagets fire æresmedlemmer, som til sammen har mer enn 200 års fartstid i idrettslaget, endelig ta første spadetaket i november 2018.  

Planene om et helt nytt anlegg, ble første gang presentert av idrettslaget tilbake i 2015. Den nye parken ville inneholde to helt nye flerbrukshaller, ny stadion med kunstgress, helt nytt klubbhus til Åkra IL samt en egen aktivitetshall. Ikke bare hadde idrettslaget for lengst vokst seg ut av den aldrende Åkra hallen, men bygget fra 1970-tallet ville også trengt rehabilitering for flere millioner kroner. Det var et arbeid som verken ville ha vært praktisk eller økonomisk å gjennomføre. 

Awiico AS| Åkrahallen |Norske Byggeprosjekter

I første omgang var tanken at idrettslaget selv skulle ta på seg den enorme investeringen med ny idrettspark, for så å leie ut til kommunen. Klubben ønsket støtte fra Karmøy kommune på 15 millioner, men skulle ellers bære ansvaret selv. Det var i alle fall planen, fram til kommunen i 2016 noe overraskende kom på banen og tok ansvaret for å bygge begge hallene selv. 

De to flerbrukshallene, som er tegnet av Opus Arkitekter, er bygd vegg-i-vegg med mulighet for å fjerne den midtre veggen ved større arrangementer. Totalt dekker hallene, som har kostet like over 73 millioner kroner, 4,500 m2 og har tribuneplass til opptil 400 tilskuere. De topp moderne hallene vil kunne dekke kommunens- og lokale idrettslags behov i flere tiår. 

Blikkenslager Nesse Karlsen|Norske Byggeprosjekter
Port teknikk AS|Norske Byggeprosjekter

Bygger eget klubbhus
Det var naturlig nok en gledens dag da Åkra IL mottok nyheten om at Karmøy kommune ville ta ansvaret for å bygge de to nye hallene. Et prosjekt som dette ville vært en enorm investering å skulle bære for idrettslaget med ca. 1200 medlemmer. Med hjelp av Karmøy kommunen ble klubbens planlagte investeringer mer enn halvert. 

Klubben har selv ansvaret for å bygge nytt klubbhus, aktivitetshall og etablering av ny stadion/kunstgress-bane. Det er en investering som beløper seg til ca. 40 millioner kroner, men som vil sørge for at idrettsmiljøet i regionen går mange flotte år i møte. De nye hallene er allerede i bruk, mens den nye idrettsparken i sin helhet vil være klar til bruk i 2020. 

Protan Entreprenør Rogaland AS|Norske Byggeprosjekter

Lokale og nasjonale aktører
Oppdraget som hovedentreprenør for Karmøys nye storstue, gikk til Veidekke AS, mens hallen er tegnet av det Haugesund-baserte selskapet Opus Arkitekter. Med seg på laget har de to hatt en rekke nasjonale og lokale aktører, som
Karmøy-bedriftene Awiico AS, som ble hentet inn for å gjennomføre tetthetskontroll av den 33,000 m3 store hallen. I tillegg til en rekke andre tjenester har Awiico siden starten i 2008, opparbeidet stor ekspertise på tetthetskontroll og gjennomfører i dag denne type kontroll på alle typer bygg, fra mindre boliger til store idrettshaller. 

Blikkenslager arbeidet på Åkrahallen ble utført av den lokale bedriften Blikkenslager Nesse - Karlsen. Selskapets mål har i alle år vært å ivareta gode blikkenslager tradisjoner, kombinert med moderne tekniske løsninger. Selskapet produserer og monterer blant annet, kanaler, gesimser,alt av beslag, takhatter, fasadekassetter og fasadeplater, tak profiler, renner, kjøkkenhetter og pipebeslag.

For arbeidet med taktekking var det Protan Entreprenør Rogaland AS, som fikk oppdraget. Protan Entreprenør Rogaland kunne i 2017 feire 30 år og er i dag største takentreprenøren i Rogaland med avdelinger i både Stavanger og Haugesund. Med rundt 50 egne ansatte, fordelt på de to avdelingene, er Protan eneste takentreprenør i distriktet sertifisert etter kvalitets- og miljøstandardene ISO 9001 og 14001.

De store portene til Åkrahallen ble levert og montert av Port Teknikk AS, med hovedkontor i Sandnes. Selskapet har siden starten i 2000, opparbeidet seg et solid rykte som en stabil leverandør av alle typer industri portsystemer, duk- og hangarporter, hurtigporter, leddporter, rulleporter, kjøleporter og lastebrygger. Deres montasje/service kapasitet teller i dag 16 servicebiler og totalt 30 ansatte ved avdelingene i Haugesund og i Sandnes.

Asplan Viak|Åkrahallen

Tømrerarbeidet på Åkrahallen ble utført av en annen lokal entreprenør, Haaland-thuestad AS. Selskapet har en historie som strekker seg helt tilbake til 1954 og er i dag Karmøys eldste entreprenørfirma for større bygg. Med 45 ansatte lokalisert på Østrem ved Kopervik, har bedriften helt siden oppstart har vi vært en betydelig aktør for utførelsen av byggeprosjekter på Karmøy og Haugalandet, både for offentlige og private byggherrer. Selskapet har lang erfaring på alle områder, enten det gjelder nybygg, ombygging, rehabilitering eller vedlikehold av skoler, institusjoner, boliger og næringsbygg.

Asplan Viak er i dag et av Norges største rådgivende ingeniør- og arkitektfirma, men en selskapshistorie som strekker seg over 60 år. Gjennom alle årene har Asplan Viak bistått sine kunder innen offentlig og privat virksomhet, med tverrfaglig rådgivning og analyser. Ved Åkrahallen har selskapet gjennomført tverrfaglig detaljprosjektering innenfor Vann og avløp, Veg og Belysning.

Som Rådgivende ingeniører i Byggeteknikk og Geoteknikk, ble det lokale ingeniørselskapet Agderplan kalt inn. Firmaet ble etablert i 1970 og har siden opparbeidet seg en stor portefølje av både offentlige og private kunder over hele Sør-Norge og Sverige.

O Hansen og sønner hadde ansvaret for å utføre grunnarbeidet på Åkrahallen og familiebedriften som i dag driftes av andre og tredje generasjon, tok oppdraget på strak hånd. Med over 30 års erfaring innen oppdrag for storindustrien, metallproduksjon og offshoreindustri, har de ansatte i O. Hansen & Sønner AS både bred utdannelse og erfaring innen faget.