Volmax Rygge
Volmax Rygge er allerede i full drift og det topp moderne anlegget på 4000 m2 inneholder både verkstedhaller, og kontorarealer.
– Vi ble forespurt av byggherre om å delta i en anbudskonkurranse. Byggherre har tidligere samarbeidet med Betonmast i Vestfold, og var i forhandlinger med Betonmast Innlandet om byggingen av et verksted utenfor Hamar på det tidspunktet vi ble forspurt, sier Lars Erik Bieltvedt, prosjektleder, Betonmast Østfold AS.
Han forteller at det særegne i dette prosjektet var brukerleveransene, slik som prefabrikkerte smøregraver, bremseprøver, sakseløfter og lignende.
Mye av dette utstyret skulle ha tekniske tilkoblinger og føringsveier under betongdekke, så det var viktig tidlig å forstå omfang og utførelse av dette.
-Selve utførelsen på byggeplass har gått relativt smertefritt tross pandemien. Vi økte renholdsintervallene og fordelte spisepausene, slik at vi samlet færre mennesker om gangen.
-De største utfordringene vi hadde med pandemien gikk på vareleveranser fra utlandet, sier Bieltvedt, og utdyper:
– Og da spesielt smøregravene som ble forsinket og medførte en omstokking av fremdriften. I innspurten hadde vi også noe utfordring med dørleveransen, men det løste seg til slutt.
-Som totalentreprenør sitter de igjen med et veldig godt inntrykk av samarbeidet både på byggeplass og mot bruker- og byggherreorganisasjon.
– Hvis jeg skal trekke frem noe spesielt, vil jeg skryte av ryddigheten og den gode flyten på byggeplass. Det har vært en fryd å gå vernerunder, og arbeidene har skredet frem uten tegn til kaos og skippertak.
-Anleggsleder Andreas Lea skal ha mye av æren for dette, men jeg er sikker på at han deler æren gledelig med baser og arbeidere vi har hatt med oss på prosjektet, sier prosjektlederen fornøyd.
Bieltvedt forteller at de tidlig forsto at byggherre satte de ansatte i fokus i utformingen av prosjektet. Brukerrepresentantene fra Volmax ble involvert i høy grad, noe vi som utførende og prosjekterende også setter stor pris på - da vet vi at det vi bygger blir satt pris på og fungerer slik det skal.
Vannbåren gulvvarme er et eksempel på en løsning hvor det er lagt litt ekstra ressurser i prosjektet for å gi et bedre innemiljø for de ansatte.
Prosjektet har også hatt fokus på energibesparing, og et av tiltakene har vært å bygge et varmtvannsanlegg som utnytter overskuddsvarme fra varmepumpe til forvaring og steameranlegg i vaskehall. Merkostnadene blir spart inn etter noen års drift, og miljøet spares hvert år.
– Det var hyggelig å kunne meddele byggherre at han overtar et bygg som tilfredsstiller energimerket A. Det har ikke vært et krav i prosjektet, men gjennom kvalitetsbevisste underentreprenører og grundig oppfølging av utførelsen, kunne bygget overleveres til energikarakteren A, sier Bieltvedt.