Ullern Flerbrukshall - Norske Byggeprosjekter
Ullern IF er en klubb av betydelig størrelse, med mange aktive medlemmer innen sportsgrener som fotball, innebandy, håndball og basket. Ill: Dyrvik Arkitekter AS

Ullern flerbrukshall

Behovet for idrettsanlegg i Oslo har økt betydelig gjennom årene, og Ullern IF er bare en av mange idrettslag i hovedstaden som i mange år har jobbet for å få en hall de kan kalle sin egen. 

Ullern IF er en klubb av betydelig størrelse, med mange aktive medlemmer innen sportsgrener som fotball, innebandy, håndball og basket. Det var naturlig nok en stor dag for klubben da det i desember 2018 var byggestart for deres nye 4,000 m2 store hall, som sto klar i mars 2020. 

Den nye hallen er oppført som passivhus og går over tre etasjer som inneholder møterom, garderober, en tribune til 250 personer, kiosk, klubbhus og en 300 m2 stor takterasse. Banen strekker seg over 45 x 25 meter og er tilpasset håndball, basket, innebandy og volleyball. Utomhus er det, i tillegg til fotballbaner, også satt opp en tribune med kapasitet på 560 personer. 

Fossilfri byggeplass 
Byggherre Oslo kommune valgte seg Kruse Smith som hovedentreprenør på hallen, som har hatt en kostnadsramme på 165 Mnok. I likhet med en rekke barnehager og andre idrettsbygg i hovedstaden, har Oslo kommune bestemt at også Ullern flerbrukshall skal bygges som passivhus med redusert energibehov.

Ullern flerbrukshall bygges som passivhus. Dette bidrar til redusert kjøle- og oppvarmingsbehov. 90% av hallens varmebehov blir dekket av varmepumpeanlegg med energibrønner, mens om sommeren vil overskuddsvarme fra anlegget som kjøler ned hallen dumpes ned i brønnene. 

Brenden og Co Stillasutleie

Oslo kommune er en av Norges største byggherrer og har i mange år jobbet systematisk for å nå sine høye miljømål. Under byggingen av Ullern flerbrukshall ble det blant annet gjennomført fossilfri byggeplass fra første spadetak.

Det betyr at alle anleggsmaskiner på byggeplassen har vært enten elektriske eller at de går på biodiesel. Det samme gjelder oppvarming og tørking av byggeplassen. Alle leverandører ble i tillegg oppfordret til å benytte fossilfri transport til og fra anleggsområdet i den grad det lot seg gjennomføre. 

Spiller på lag med eksisterende bebyggelse
Ettersom den nye hallen er etablert i et eksisterende boligområde, har det vært viktig at den skal skli lett inn i nabolaget, til tross for størrelsen. Dette er blant annet løst ved at taket på hallen er inspirert av typiske takprofiler i området og dekket med mose slik at det sklir naturlig inn i kollen som ligger i bakgrunnen. 

Fasaden er kledd med lakkert korrugerte aluminium og høvlet trepanel for å videre spille på lag med området rundt hallen som består av frodig skog, som under byggeprosessen er berørt så lite som mulig.

Stolte aktører
En rekke lokale aktører var involvert med ombyggingen av Ullern flerbrukshall, deriblant fjerdegenerasjonsbedriften Brenden & Co Stillasutleie AS.De er Østlandets største leverandør av stillaser og den klart største leverandøren av stillaser til rehabiliteringsmarkedet i Oslo.

Med et team på 85 fagfolk som alle står klare til å møte kundens behov, er Brenden & Co dedikerte til å levere en sikker og stabil arbeidsplattform til sine kunder til avtalt tid og avtalt pris. Deres montører har alle tatt stillaskurset for sikker og effektiv montering, og bedriften benytter utelukkende utstyr godkjent av Arbeidstilsynet og andre offentlige instanser.

For montering av RTP-tak og sinusplater, hentet Kruse Smith inn Brødrene Iversby AS. Med over 25 års erfaring kommer deres kompetente entreprenører både private og offentlige kunder til gode. Fredrikstad-bedriften utfører oppdrag over Østlandet og kan blant annet levere sandwichelementer med steinullisolasjon eller skumplastisolasjon, selvbærende takplater, galvaniserte og lakkerte, veggplater og yttertak plater i stål og aluminium, fasadekassetter, sinusprofiler og en rekke fasadeplater.

Entreprenører og leverandører:
Kruse Smith Entreprenør AS, Dyrvik Arkitekter, TAG Arkitekter AS, Seim & Hultgren AS, Rambøll AS, Grunnteknikk AS, Asplan Viak AS, GK inneklima, Asplan Viak AS, Bravida, Oslo Oppmåling AS, Buskerud Betongvarefabrikk AS, Stenseth & RS Entreprenør AS, Hansen Sveis & Montering AS, LP Bygg AS, Bygg og Mal AS, Oslo Brannsikring AS, Nortek AS, Blomstertak, Dormakaba, JET Bramo AS, TKS Heis AS, Sport og Grøntanlegg AS, Wener AS, Nerligruppen AS, Brann og Sikkerhetsforum AS, Oslo Snekkerverksted AS, GlassTeam AS, Gulventreprenøren AS, Bærum Byggmontering AS, Optimera AS, Balfix AS,