-Dette er den største satsingen og første nybygget i kommunen siden bo- og servicesenteret fikk et påbygg i 2010, så dette er stort for oss. Trollhaugen barnehage er også det første nye bygget i kommunen som er bygd nettopp med fokus på barnehagedrift. Foto: Askim Entreprenør AS ved Anders Stensby-Hansen og Architectopia AS​​​​​​​
Sist oppdatert: 13-10-2020

Trollhaugen Barnehage - Marker kommune

Ny barnehage på Bommen i Marker kommune, har vært en lang prosess for den lille kommunen. Prosessen har pågått over flere år, og både kostnader og beliggenhet la grunnlag for engasjerte diskusjoner både blant innbyggere og kommunestyret. 

Den nye barnehagen i massivtre, som er satt opp av Askim Entreprenør, er det aller første bygget i kommunen som er bygget nettopp for å romme en barnehage. For kommunen betyr det mye og Ann-Mari Nylund - Virksomhetsleder teknikk, plan og miljø, forteller Norsk Byggebransje at barnehagen er en betydelig investering for kommunen. 

-Så hyggelig at dere viser interesse for vår nye barnehage. Vi er veldig stolte av den. Dette er den største satsingen og første nybygget i kommunen siden bo- og servicesenteret fikk et påbygg i 2010, så dette er stort for oss. Trollhaugen barnehage er også det første nye bygget i kommunen som er bygd nettopp med fokus på barnehagedrift. 

Da anbudsfristen gikk ut, hadde kommunen kun mottatt ett tilbud, og det var fra Askim Entreprenør AS. Selskapet har god erfaring med bygging av barnehager i Indre Østfold og etter at kommunen hadde vært på befaring på flere av dem, var de aldri i tvil om at Askim Entreprenør var riktig partner. 

-Det har vært et spennende prosjekt å lede med mange flinke aktører som har trukket i samme retning hele veien. Magnus Baggetorp, Prosjektleder, Sweco AS

SV Asfalt AS - Graving, Asfalt og steinlegging |Ørjen

Hvordan har prosessen og samarbeidet med Askim Entreprenør vært?

-Selv om vi kun mottok ett tilbud på entreprisen, kunne vi ikke vært mer fornøyd med Askim Entreprenør. Før vi signerte kontrakten, var vi på befaring på andre barnehager de har bygd de siste årene og vi følte oss veldig trygge på at de ville levere et flott sluttprodukt, hvor vi hele veien har hatt fokus på gode klima og energiløsninger. 

-Hele prosessen har vært preget av at vi valgte en seriøs partner og samarbeidet har vært godt hele veien. Jeg må også få løfte fram Sweco, som har gjort en flott jobb.

Første prosjekt i massivtre

Prosjektleder hos totalentreprenør Askim Entreprenør, Anders Stensby-Hansen, er også tydelig stolt av resultatet. 

-Vi var den eneste entreprenøren som ga tilbud i siste runde og er glad for at Marker kommune gav oss tilliten. Vi vet at etter de hadde vært på befaring på barnehager vi har bygd tidligere, som f.eks. Båstad Barnehage i Trøgstad og Eid barnehage i Askim, likte flere av de løsningene vi har fått til der og ønsket tilsvarende for Trollhaugen barnehage. 

-Hele prosessen har vært kjennetegnet av tett samarbeid mellom byggherre, bruker, ekstern prosjektleder, arkitekt, landskapsarkitekt, interiørarkitekt og rådgivende ingeniører. Andrew Holt, daglig leder. Architectopia AS.

-Selv om vi har god erfaring med å bygge barnehager, er dette det første litt større prosjektet i massivtre for vår del. Takket være god prosjektering har gjennomføringen gått veldig bra. Det synes vi er veldig stas og erfaringene har definitivt gitt mersmak på flere massivtre-prosjekter. 

GM heis AS |Heiser og løfteinnretninger
Gulv og Sparkel AS |  Alt av arbeide innen gulv og avretting

Satser dere bevisst på barnehager?

-Nei, det er mer tilfeldigheter som har gjort at det har blitt flere barnehager. Askim Entreprenør er en veldig allsidig bedrift og vi er alltid åpen for nye, varierende byggeprosjekter. Som ledende totalentreprenør i Indre Østfold, med nær 100 prosjektorienterte ansatte, er vi en del av AE gruppen, som holder fokus på at de verdiene vi skaper skal bidra til et sterkt lokalsamfunn.

-Marker kommune har vært sterkt involvert, nysgjerrig og veldig positiv hele veien. Det har ført til et veldig godt samarbeid hele veien, med god dialog og sterk løsningsvilje. 

-Når det gjelder barnehager kan vi sørge for at arbeidet flyter lett, takket være vår erfaring og et solid team rundt oss. Rakkestad Energi (nå Bravida), Askim og Mysen Rør, Haaland Klima og Vision Security AS, er alle bedrifter vi har jobbet med på flere prosjekter og samarbeidet er meget bra.

-Vi vet hva de går for og sammen kan vi levere et produkt alle er stolte av. 

-Alle involverte har gjort en flott jobb og vi er klar for overlevering til fastsatt dato, og koser oss med at kommunen gleder seg veldig til å flytte inn. 

Grundig og demokratisk

-Det er stort for en kommune som Marken å skulle bygge en helt ny barnehage og det ble tidlig bestemt at vi ønsket å involvere mange parter. Fra de ansatte i barnehagen til teknisk, renhold, tillitsvalgte, helsetjenesten, og våre flotte innbyggere som også fikk si sitt når det kom til navnevalg. 

Marker kommune gikk grundig til verks da den nye barnehagen skulle få sitt navn. Vi skjønner at engasjementet var stort da både innbyggerne og ikke minst fra barna selv fikk komme med forslag. Er dette en vanlig prosess i kommuner?

-Jeg vet ikke hva som er vanlig hos hos andre, men for oss har det vært helt naturlig og morsomt å inkludere både store og små. Til syvende og sist er dette et bygg for barna i Marker kommune og vi fant det naturlig at også de skulle få komme med sine innspill til hva de ønsket ut av den nye barnehagen, navnet inkludert.

-Engasjementet har det ikke vært noe å si på og det er ingenting som gleder oss mer. 

29. oktober er det offisiell overtagelse fra Askim entreprenør til kommunen, før vi ser fram til åpningen av barnehagen onsdag 4. november. Både kommunen, ansatte, foreldre og barn gleder seg enormt. 

Holaug Pukkverk AS | Alt av masse og transport
Askim & Mysen Rør AS

Stolte aktører

Underveis i arbeidet med Trollhaugen Barnehage, har en rekke entreprenører og leverandører vært involvert og vi i Norsk Byggebransje har aldri omtalt et prosjekt hvor alle parter er like opptatt av å skryte av hverandre og godt samarbeid.  

Architectopia AS - Andrew Holt RIBA MNAL Sivilarkitekt MNAL RIBA / daglig leder

-Architectopia AS har prosjektert Trollhaugen barnehage i Ørje, Marker kommune, fra oppstart til overtakelse. Architectopia AS ledet en omfattende brukermedvirkningsprosess og utarbeidet rom- og funksjonsprogram. Prosjekteringsgruppeledelsen var delt mellom Architectopia AS og konsulentfirmaet WSP AS. 

-Hele prosessen har vært kjennetegnet av tett samarbeid mellom byggherre, bruker, ekstern prosjektleder, arkitekt, landskapsarkitekt, interiørarkitekt og rådgivende ingeniører. I detaljeringsfasen har vi arbeidet tett sammen med Askim Entreprenør for å realisere Trollhaugen barnehage, som er lokalisert i et vakkert naturområde i sentrum av Ørje.

-Underveis har det vært fokus på stram kostnadsramme og kvalitet, i tett samarbeid med byggherren, entreprenøren, brukere og rådgivere. Resultatet er en flott og fleksibel barnehage planlagt med funksjonelle løsninger som sikrer barn gode lærings- og utviklingsmuligheter.

GM Heis - Morten Larsen, Leder nyanlegg

-I GM Heis har vi bred kompetanse og kan bistå våre kunder med de fleste løfteinnretninger. Vi leverer kostnadseffektive løsninger innen service, samt moderne og tradisjonelle løfteinnretninger. Til Trollhaugen Barnehage har vi levert en MRL heis på 2 etasjer med rustfri utførelse av type Kleemann. Vi ønsker å takke for oppdraget og en ekstra takk til Askim Entreprenør for et godt samarbeid. 

Avarn Security Norge |Vi sikrer mennesker og verdier
Sweco Norge| Rådgivende Ingeniør

Gulv og Sparkel AS - Knut Larald, daglig leder

-Vi ønsker å takke Askim Entreprenør for oppdraget med fallsparkling av bad og montering av vinylbelegg. Prosjektet har vært veldrevet av Askim Entreprenør og samarbeidet har fungert utmerket.

-En takk også til vår leverandører Tarkett og Mapei, som alltid stiller opp når vi har spørsmål. Vi ser frem til overlevering av gulvene og gratulerer Marker Kommune, barna og alle ansatte med ny barnehage. 

Vision Security-Systems AS - Espen Andreassen, daglig leder 

-Til Trollhaugen Barnehage har vi i Vision Security-Systems levert brannalarm, nødlysanlegg, samt adgangskontrollanlegg med integrert innbruddsalarm, dataspredenett og nettverk med wifi-aksesspunkter både innvendig og utvendig, samt interaktive skjermer for undervisning og infoskjermer i alle avdelingene. 

-Det har vært et spennende prosjekt og som alltid med Askim Entreprenør har det vært et godt, tverrfaglig samarbeid. En stor takk også til Marker Kommune som har vært en viktig sparringspartner og positive til nytenkning. 

Sweco AS - Magnus Baggetorp, Prosjektleder

-Jeg har vært med som kommunens prosjektleder fra starten, hvor vi arbeidet med målene for barnehagen og gjennom to konkurranser kommet frem til dagens resultat. 

-Det har vært et spennende prosjekt å lede, med mange flinke aktører som har trukket i samme retning hele veien. 

- Brukerne har vært godt involverte hele tiden og virker svært fornøyd med resultatet. Prosjektet har fått en fin miljøprofil som kommunen har all grunn til å være stolt av. I byggefasen har jeg også hatt gleden av å ha med meg Håvard Bingen, som har vært byggeleder og KU.

Askim & Mysen Rør AS er en godt etablert rørleggerbedrift som tilbyr hele spekteret av rørleggertjenester: service, baderomsrehabilitering, boliger, næringsbygg, industri, varme/gass, sanitær, sprinkler og ventilasjon, til sine kunder. Med 130 dyktige medarbeidere har de lang og solid kunnskap i rørleggerfaget, med spesialkompetanse på varme, sprinkler og totalrenovering av bad.

Holaug pukkverk AS ble etablert i 1995 på Ørje og leverer det meste av masse og transport til kunder i hele regionen. Daglig leder, Kolbjørn Kværner, takker Asker Entreprenør for oppdraget og gratulerer kommunen med ny barnehage. 

Avarn Security AS (tidligere Nokas) er en ledende nordisk sikkerhetsleverandør til offentlige og private virksomheter, samt til privatmarkedet. Etter oppkjøpet av Avarn Security i 2019 er deres posisjon som totalleverandør av sikkerhet i det nordiske markedet innenfor alarm- og vakttjenester, flyplassikkerhet, industrivern og beredskapsløsninger

SV Asfalt AS har lang og bred erfaring innen sin bransje, og med kunden høyest i fokus garanterer de gode resultater innen graving, asfaltering og steinlegging. Hos SV Asfalt finner alle kunder anerkjente produkter til konkurransedyktige priser og fagfolk med høy kompetanse, og lang erfaring.