Bygging av nye Risenga ungdomsskole er bare første steg på veien i en større oppgradering av området. Etter at den nye skolen er klar, står ny idrettshall, ny ishall og utvidelse av Bleiker Videregående skole for tur. Ill: NSW
Sist oppdatert: 28-09-2020

Risenga ungdomsskole - Idrett og kultur i skjønn forening 

I november 2018 starter arbeidet med å rive den gamle Risenga skole. Behovet for en ny skole i området har vært prekært i flere år, men nå får ikke bare skolebarn og innbyggerne en ny flott skole, med plass til 540 elever, men også ny idrettshall og ishall. 

Rivningsarbeidet gikk som forventet og allerede før jul var hovedentreprenør NCC i gang med oppføring av ny skole på 7,000 m2 og med en entreprisekostnad på 163 Mnok. 

Et stort løft for Asker
For innbyggerne i Asker, står Risenga området helt sentralt hva gjelder utdanning, idrett og andre fritidsaktiviteter. Asker kommune har vært tydelig på at de ønsker å skape et sosialt samlingspunkt på Risenga, hvor unge og gamle kan møtes og benytte seg av tilbudene gjennom hele livet. 

Ask elektro
Huurre Norway|Spesialist på å bygge og montere effektive og robuste kjølerom og fryselager som fungerer

Bygging av nye Risenga ungdomsskole er bare første steg på veien i en større oppgradering av området. Etter at den nye skolen er klar, står ny idrettshall, ny ishall og utvidelse av Bleiker Videregående skole for tur. 

Risenga Ishall og Leikvollhallen - Hall C, skal etter planen stå klare høsten 2021, mens arbeidet med å utvide Bleiker skole til 900 elever, er forventet å være klart til skolestart 2022.

Utfordrende grunnforhold
Prosjektleder hos NCC, Bao Huyn, forteller Norsk Byggebransje om utfordrende grunnforhold og gir mye skryt til byggherre Asker kommune. 

-Det skal bygges mye i samme område, med Risenga skole som første prosjekt som ferdigstilles. Rivningsarbeidet gikk greit og selv om vi møtte på en del overvann bød det ikke på videre problemer. Verre var det med skiferfjell-grunnen som bød på litt større utfordringer.

-Alle som kjenner Asker, vet at kommunen i stor del består av skiferfjell. Når vi startet prosjektet visste vi at skolen hviler på skiferfjell, men under utgraving og bygging fant vi ut at fjellet ikke var så hardt som vi først trodde. Løsningen ble å sprøyte fiberbetong på fjellet, slik at skolen nå hviler på et trygt på underlaget.

-Når man møter på slike utfordringer, er det godt å ha en byggherre som Asker kommune. De er både proaktive og løsningsorienterte, og med god kommunikasjon, og raske avgjørelser, har vi sammen kommet opp med gode alternativer, også økonomisk, uten at det forhindret framdriften. 

Gulventreprenøren AS - Carpe Diem Demenslandsby

Designer Build og fossilfri byggeplass'
-Hele prosjektet har vært gjennomført som designer build prosjekt, der kommunen kom med skriftlig beskrivelse for utvikling. Konkretisering og design ble tatt fram i tett samarbeid med byggherre, underleverandører og tekniske rådgivere.

-Det har hele tiden vært et godt samarbeid mellom byggherre, skoleledelse, arkitekt, tekniske underentreprenører og konsulenter, som sammen med oss i NCC har bidratt til at prosjektet ble gjennomført smertefritt fra start til overlevering.

-Risenga skole er også gjennomført som fossilfri byggeplassen og er faktisk Østlandets første fossilfrie byggeprosjekt utenfor Oslo. Fossilfri byggeplass innebærer at hele maskinparken er driftet med fossilt drivstoff eller biodiesel etter standard HVO100 eller bedre.

Idrett og kultur i skjønn forening 
Når hele omerådet med nye skole og idretshaller står klart vil Risenga bli en maurtua av liv også etter endt skoledag og i helgene. Rektor ved Risenga skole Thomas F. Ruud, forteller med stort engasjement om alle mulighetene den nye skolen, som også får eget eget kultur og aktivitetssenter byr på. 

-Skolen er bygget med ekstra rom og ressurser for kultur- og musikk aktiviteter. Vi får blant annet en stor forsamlingssal, musikkrom og flere band- og øvingsrom, i tillegg til flere rom til kunst og håndverk. Kulturskolen vil også flytter inn på den nye skolen og vil ha undervisning i de flotte lokalene på ettermiddag og kveldstid. 

-Lokale korps, orkester og kor med flere, skal også kunne benytte lokalene.

Kommunen inviserter betydelse investeringer i kultur- og musikk aktiviteter. Betyr det at kultur og musikk også vil spille en sentral rolle i elevenes skoledag? 

-På Risenga har vi i mange år hatt fokus på kultur- og mediafag, men også idrett og friluftsliv, i tillegg til vanlig musikkundervisning. De nye lokalene gir oss selvsagt ekstra motivasjon og mulighet for å utvikle dette videre. Så ja, kultur blir viktig i skolehverdagen på Risenga.

En stor takk til elever og prosjektleder*
Elevene og skolens ansatte har vært på flyttefot i nesten to år. Hvordan har byggeprosessen opplevdes for dem? 

-Det har gått ganske fint, egentlig over all forventning. Både elever og lærere har vært tilpasningsdyktige og holdt humøret oppe hele veien. Vi har hatt en god stemning både i arbeidsmiljøet og i elevmiljøet. 

-I utgangspunktet var ikke overgangen fra gamle Risenga til avlastningsskole på Drengsrud, så stor. En ekstra utfordring for elevene har selvfølgelig vært bussingen. Det har også vært en ekstra belastning for adm. og lærere med organisering og tilsyn, i tillegg til at dager med mye vær og glatt føre, selvsagt har vært litt utfordrende. 

-Det sagt, har det sett under ett vært en glimrende prosess hele veien og med mye positivitet fra alle parter. Samarbeidet mellom prosjektledelse, entreprenør og skole har gått smertefritt. Her vil jeg spesielt trekke frem prosjektledelsen med Mette Kringen i spissen. De har gjort en meget solid og forbilledlig jobb!

Stolte aktører
Huurre Norway hjelper sine kundere med alt fra enkle leveranser av mindre kjølerom til totalentrepriser på store lagerbygninger på mange tusen kvadratmeter. De prosjekterer, produserer, leverer, monterer og foretar service. Ved å følge kunden fra A til Å, sørger de for at de til enhver tid har god kontroll over hva som er kundens faktiske behov, og kan dermed skreddersy sine tjenester slik at kunden får nøyaktig det de trenger.

Elektroentreprenør Olaf Helge Ask AS, har siden starten i 1961 hatt som hovedmål og være den foretrukne leverandør av elektrotjenester til lokale kunder og bedrifter, men med over 50 dyktige ansatte og lærlinger, gjennomfører de også mange større prosjekter i Buskerud Vestfold og Akershus fylker.

Uansett hva kunden trenger innen elektrotekniske tjenester som sterkstrøm, svakstrøm, prosjektering og elkontroll, står de ansatte hos Olaf Helge Ask parat til å hjelpe. 

Vinduer til Nye Risenga skole er levert av en av Norges eldste trevarefabrikker. Lian Trevarefabrikk AS har gjennom mer enn 100 år levert norske vinduer og balkongdører av høy kvalitet til både privat- og proffmarkedet. Lian Systemvindu er toveissvingende innadslående vinduer hvor glass leveres etter kundens ønske med hensyn til sikkerhet, isolasjonsverdier, sol- og varmereduserende tiltak, lydkrav og brannkrav.

Gulventreprenøren AS så dagens lys som Gjøvik Gulvavretting i 1985 og har gjennom årene vært gjennom en rekke fusjoner, sist i januar 2020 da de slo seg sammen med Gauksås Gulvstøp AS for å sammen danne en nasjonal aktør. Selskapet, som ble hentet inn for å utføre både avretting og gulvstøp ved den nye skolen, har i dag 110 ansatte og leverer alt av gulvstøp, betongpumping, forskaling/armering, skumbetong, trinnlydsgulv med og uten vannbåren gulvvarme, flytavretting, A-plan gulv, gatevarme og epoxy til bygg over hele landet. 

Aktører: 
NCC Norge AS, Blå Landskapsarkitekt, Multiconsult, ECT, EM-teknikk, Rambøl, RIGeo AS, Norconsult, WSP, R3 entreprenør, Carl C Fon AS, Hercules Fundamentering AS, Loe Betongelementer, Albanor, Nærstad bygg AS, Timbeco AS, Umbra Produkter AS, Huurre Norway AS, Haby, Lian AS, Buskerud Blikk AS, Bosvik, Brafas AS, Dormakaba Norge AS, Euro- blikk og tak AS, Daloc, Parkettpartner AS, Nytrapp, Jet Bramo AS, Malermester Buer Drammen AS, ATG AS, Oslo bygginnredning AS, TKS Heis AS, Krogsæter, Bosvik, Reklame consult AS, Celsa Steel, Stenseth & Rs Entreprenør AS, Gulventreprenøren, Reber Schindler AS, Bryn Byggklima AS Assemblin AS, Olaf Helge ASK AS, Nortech