Aspelin Ramm - Pilestredet 77
Fasaden på de nye byggene hyller lange håndverkstradisjoner, med håndlaget teglstein som spiller på lag med moderne linjer, og store vindusflater fra tak til gulv. Mellom de tre byggene er det store, åpne rom som sikrer alle leilighetene god utsikt og mye naturlig lys. Ill: Reiulf Ramstad Arkitekter

Pilestredet 77-79

Fem år har gått siden Aspelin Ramm kjøpte Pilestredet 77-79, med et ønske om å utvikle den historiske eiendommen med moderne leiligheter og slående arkitektur. 

Eiendommen, som ligger der Pilestredet møter Fagerborggata, var tidligere hjem til Menighetssøsterhjemmets kirurgiske klinikk. I tillegg til å ha vært sykehus og utdanningsinstitusjon, har bygget fra 1880 vært både psykiatrisk klinikk og asylmottak.

Med respekt for nabolagets historie og ydmykhet for sammenhengene mellom byens fortid og fremtid, startet Aspelin Ramm arbeidet med å transformere den 218 mål store tomten umiddelbart etter å ha kjøpt den av Helse Sør-Øst, sommeren 2015. 

Fikk du med deg: Aspelin Ramm utvikler Norges grønneste logistikkbygg

Våren 2020 var de nye byggene, som er satt opp av hovedentreprenør BundeBygg AS, ferdigstilt. Med flott arkitektur og en karakterfull fasade, blender bygget seg flott inn i sine historiske omgivelser med Stensparken, Bogstadveien og Bislett i umiddelbar nærhet. 

Melby Snekkerverksted - Norske håndlagde trapper
Nordan AS|

Håndlaget teglstein og privat takterrasse 
Den påfølgende arkitektkonkurransen ble vunnet av Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA). Arkitektkontoret gikk seirende ut av konkurransen med tre frittstående bygg, godt tilpasset den eksisterende bebyggelsen og full av karakter. 

Fasaden på de nye byggene hyller lange håndverkstradisjoner, med håndlaget teglstein som spiller på lag med moderne linjer, og store vindusflater fra tak til gulv. Mellom de tre byggene er det store, åpne rom som sikrer alle leilighetene god utsikt og mye naturlig lys. 

Med få unntak, har alle 55 leiligheter sitt private uteområdet i form av enten markterrasse, fransk balkong, balkong eller takterrasse. På taket finner man både private takterrasser, private takparseller og et fellesområde med utsikt til Stensparken, Ekebergåsen og Holmenkollen. 

Arkitekttegnet trapper i eik
Fra en felles parkeringskjeller som går under alle tre byggene, går det heis opp til leilighetene og videre til takterrassene. Alle toppleilighetene har i tillegg egen trapp opp til sin private takterrasse, som er tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter og levert av Melby Snekkerverksted AS. 

Trappene er tette, med trinn og opptrinn uten trappenese. Trappene er i eik, med underliggende vanger og har spiler som går opp til taket, noe som fungerer som rekkverk. 

-Melby Snekkerverksted samarbeider med flere arkitekter og oppdragsmengden fra denne gruppen har økt de siste årene. En trapp er ikke lenger bare for å bevege seg vertikalt, den kan ha flere funksjoner eller være et særegent designelement i en bygning. 

-Spiler er en veldig aktuell løsning innen interiør for tiden. Løsningen krever stor nøyaktighet i planlegging, produksjon og montering, men gir et særegent og flott sluttresultate, forteller Birgit Dyrhaug hos Melby Snekkerverksted.

Tegl, glass, betong og eik
Den flotte fasaden på Pilestredet 77 videreføres også innvendig, hvor trapperommet i Pilestredet 77 har en skulpturell trapp og overlys fra takvinduer. Paletten trekkes også videre i selve leilighetene, hvor man finner enstavs eikegulv og lyse, hvitmalte vegger. Også i kjøkken- og baderomsinnredningene er det innslag av eik. I stuen er de store vinduene, som er levert av Nordan, rammet inn med tegl. I tillegg til vinduer, har Nordan levert både balkongdører og skyvedører. 

Om Melby
Melby er en tradisjonsrik familiebedrift som ble stiftet i 1952. De er lokalisert på Eide i Hustadvika kommune på nord-vestlandet. De første årene laget bedriften dører, vinduer og innredninger. I 1986 spesialiserte de produksjonen til trapper og trappeløsninger.

De har en bevisst satsning på kvalitet og brukervennlighet i alle sine produkter. Trappen skal ikke bare være husets smykke, den skal også ha god funksjonalitet og gjøre hverdagen i alle bygninger enklere. De gir en helhetlig vurdering av trapper og trappeløsninger, både når det gjelder individuell tilpasning, form, farge og stil.

Om NorDan
NorDan ble grunnlagt på Moi i Rogaland i 1926 og er i dag en betydelig produsent av dører og vinduer i Europa. Konsernet hadde i 2017 totalt ti fabrikker, 25 salgskontorer, og over 1700 medarbeidere. 

NorDan har lang erfaring med å levere både vinduer og dører til store prosjekter, både til nybygg og rehabilitering. Gjennom en årrekke har de bygget kompetanse som kommer kundene sine til gode. Markedsledende produkter og smidige prosesser gir deg løsninger som varer i generasjoner, og veiledning som hjelper deg med det du måtte lure på. Derfor sier de at de leverer langt mer enn bare vinduer og dører.