Skanska har på alle måter tenkt miljø under byggingen av Parallell og det nye praktbygget kan ikke bare vise til BREEAM NOR Excellent-sertifisering, men også WELL Core Gold pre-sertifisering. Foto: Skanska

Parallell - Få energi på jobb

I et stadig endrende arbeidsliv, har utbygger Skanska med Parallell fokusert på å skape et kontorbygg hvor trivsel, kreativitet og produktivitet går hånd i hanske. Bygget blir et signalbygg i den stadig voksende Oslo-bydelen Hovinbyen. 

Området gjennomgår enorme endringer og vil gjennom de neste årene utvikle seg til en levende bydel hvor byliv, jobb og familieliv sameksisterer i harmoni. En rekke nye næringslokaler og boliger legger til rette for et yrende folkeliv i en spennende og klimasmart bydel, hvor det legges til rette for at gange, sykkel og kollektivtransport skal være enkle og de beste fremkomstmåtene. 

WELL Building med BREEAM NOR Excellent-sertifisering 
Skanska har på alle måter tenkt miljø under byggingen av Parallell og det nye praktbygget kan ikke bare vise til BREEAM NOR Excellent-sertifisering, men også WELL Core Gold pre-sertifisering. 

WELL Building Standard ble lansert i oktober 2014 etter seks år med forskning og utvikling. Det er International WELL Building Institute (IWBI) som står bak standarden, som i dag er den fremste i verden for validering av bygninger, interiør og lokalsamfunn som fremmer menneskers helse og velvære.

Standarden ser på indikatorer som luft- og vannkvalitet, belysning, arbeidsmiljø, samt fysisk og mental velvære hos de som bor i eller bruker et kontor, en bygning eller område. 

Biowall AS|Levende plantevegger

På Parallell har man kombinert arkitektur, design og moderne teknologi for å skape funksjonelle, effektive og tilpasningsdyktige planløsninger som inspirerer arbeidstakere og visker ut skillet mellom jobb og fritid. 

Naturlig belysning er utnyttet til det fulle i det 16-etasjer høye bygget ved at bygningskroppen, som består av to sammenhengende deler, er forskjøvet parallelt i forhold til hverandre. I kombinasjon med ekstra takhøyde, store vindusflater, effektiv ventilasjon levert av Bravida v/Oslo prosjekt og smarte, tekniske løsninger, fremstår Parallell som et topp moderne kontorbygg hvor man kan legge til rette for alle typer bedrifter, uansett ønske og behov.

På de ansattes premisser 
Skanska ønsker at de ansatte skal kunne forlate Parallell etter en lang arbeidsdag og føle seg vel så opplagt og glad som da de ankom. Bygget skal gi de ansatte energi og er i stor grad bygd på de ansattes premisser. Det gjenspeiles blant annet i fasiliteter som fleksible fellesarealer, egne garderober, sykkelparkering med vaskestasjon og verksted, samt en egen app for bestilling av møterom.

Parallell har selvsagt også en egen restaurant hvor man kan bestille levering av lunsj, eller middag som man kan ta med seg hjem til familien.

Leithe & Christiansen AS er en autorisert elektroentreprenør

Levende grønne vegger 
For utbygger Skanska har det vært en målsetting at Parallell skal være et fleksibelt tilbud i et stadig endrende arbeidsliv. Parallell skal være mer enn et sted man bare kommer på jobb. Det skal være et bygg hvor man føler tilhørighet, trivsel og hvor velvære til de som jobber der står i fokus. 

Over 16 etasjer blir naturlig sollys utnyttet til det fulle og ved ankomst blir man møtt av en flere meter høy levende plantevegg i lobbyen. Planteveggen er designet av Trondheims-bedriften Biowall AS og levert av Anlegg & Utemiljø AS. 

Selskapet leverte Norges første plantevegg for snart 10 år siden og har siden levert levende vegger over hele Norge, deriblant til NTNU Trondheim, Norsk Medisinaldepot i Oslo, Entra Eiendom og CC Stadion på Hamar.

Planteveggen de har levert til Parallell er et levende kunstverk, som i tillegg til vakker utsmykning vil gi bedre inneklima for både ansatte og besøkende. Av veggens egenskaper trekker Arvid Ekle hos Biowall spesielt fram det faktum at plantene samler både svevestøv og volatile organiske kjemikalier. Planteveggen tar også opp CO2 fra lufta og avgir O2, som igjen forbedrer luftkvalitet. 

- Planter på arbeidsplassen har mange positive effekter og en rekke studier har knyttet planter til bedre helse, trivsel og økt produksjon, avslutter Elke. 

Unikt i Europa 
- Vår biowall er det eneste planteveggsystemet i Europa som har en ISO-sertifisert lydabsorpsjonsfaktor, slik at ingeniører kan regne på akustisk demping med en Biowall i stedet for tradisjonelle lydplater. Vi kan dokumentere at en biowall er bedre, slik vi blant annet har gjort for Statsbygg på NTNU i Trondheim der vår Biowall erstattet tradisjonelle lydplater. 

BRAVIDA! LEDENDE LEVERANDØR AV PROSJEKT OG SERVICE INNENFOR ELEKTRO, RØR OG VENTILASJON. VI GIR BYGNINGER LIV

Stolte entreprenører 
I tillegg til Biowall, har en rekke lokale og nasjonale entreprenører deltatt under byggingen av Parallell. En av de var
Bravida v/Oslo prosjekt rør, som sammen med sine underleverandører har levert sanitær-, varme-, kjøle- og sprinkleranlegg til en kontraktsverdi på kr. 36 571 000,-

Av deres underleverandører, er varme- og kjølesentraler levert av VVSPrefab AS i Stavanger, mens Tyco AS har levert prefabrikkerte rør til sprinkleranlegget, samt ringledninger til kjøle- og varmeanlegget.

For Bravida handler rør om smarte løsninger som alltid fungerer og hjelper med å redusere vann- og energiforbruket der det er mulig – for eksempel gjennom innregulering av varmesystemer, overgang til nye, energieffektive pumper og utskifting av termostater. Prosjektleder Terje Nilsen forteller Norsk Byggebransje at Parallell er oppført som et stopp standardbygg, dvs. at man kun ferdigstiller teknisk grid i himling, samt tekniske rom og toalettsoner i hver etasje. Plan U1, plan 1, plan 2 og plan 9 er ferdigstilte, der plan 9 er en visningsetasje.

For en rask og kvalitetssikret leveranse, ble elektroentreprenør Leithe & Christiansen AS i Oslo kalt inn for å utføre elektroarbeidet på Parallell. Leithe & Christiansen er en autorisert elektroentreprenør med 65 ansatte og mer enn 40 år lang selskapshistorie. Bedriften tilbyr sine kunder totalløsninger innenfor svakstrøm og sterkstrøm, fra prosjektering, installasjon og drift, til kontinuerlig vedlikehold. 
 
Selskapet har utviklet et kvalitetssikringssystem basert på ISO 9002 for å sikre optimal kvalitet på alle oppdrag og prosjekter, i samsvar med kundens krav og ønsker. Systemet oppfyller de fleste krav fra oppdragsgivere og offentlige myndigheter, og sikrer at deres leveranser alltid holder en høy standard.

Minikjøkken fra HTH 
Med fokus på høy kvalitet og smarte, brukervennlige løsninger, var det helt naturlig at man ga oppdraget til
HTH prosjektavdelingen i Oslo for levering av minikjøkken, som årlig leverer rundt 35,000 skap til kunder i Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold hvert år. 

FocusNeo er en helhetsleverandør av skilt og visuell kommunikasjon med virksomhet i Sverige, Norge og Finland.
HTH Prosjektavdeling AS|Størst på kjøkken|Norske Byggeprosjekter

HTH Prosjektavdeling AS har organisert seg slik at de ivaretar alle fasene i prosessen for sine oppdragsgivere. Fra forprosjekt til ettermarked, står sluttbruker alltid i fokus slik at de kan levere et sluttprodukt kundene kan leve med i mange år. 

Eksperter på skilt og visuell kommunikasjon
FocusNeo er Nordens største leverandør av kundetilpassede skiltløsninger og visuell kommunikasjon, og har base i Oslo. Bedriften kombinerer mer enn 50 års designerfaring med stort, personlig engasjement og den nyeste teknologien for å skape løsninger som styrker sine kunders identitet og får dem til å synes.

Til Skanska og Parallell har de levert skilt både utvendig og innvendig, i tillegg til foliedekor på glass, taktile ledelinjer for oppmerksomhet og farefelt, samt søylemarkering i parkeringskjeller. 

Med over 50 medarbeidere i Sverige, Norge og Finland, håndterer FocusNeo alt fra uavhengige skiltprosjekter, til komplette omprofileringer av bedrifter.

Entreprenører og leverandører: Arcasa Arkitekter AS, Bar Bakke Landskapsarkitekter AS, Rambøll Norge AS, Brekke og Strand Akustikk AS, Fokus Rådgivning AS, Multiconsult Norge AS, Sweco Norge AS, Curo Tech AS, Energima AS, Thyssenkrupp, Otis AS, Håkanes Maskin AS, Rototec AS, Akershusgartneren AS, Fokus Neon AS, Haniss AS, Gauksås Gulvstøp AS, Lett Tak-systemer AS, Fjeldheim & Knudsen AS, Hesselbergtak AS, Vital Vekst AS, Anlegg og utemiljø AS, Profilteam AS, JEt Bramo AS, Hunter Douglas Norge AS, Daloc Norge AS, BVS Brannverngardiner AS, Mur og Flisarbeid AS, Boon Edam AS, Idema AS, AMT Terrasso Sør AS, Bosvik AS, Acusto AS, , Artea Malerservice AS, Cosmos Construction UAB, Metos AS, Høyden AS, Mimax asfalt og betong AS, Firesafe AS, Hörmann Norge AS, Doka Norge AS, Karlsrud Betongpumping AS, Karlsrud Betongpumping AS, KB Spennteknikk AS.