Previous
Next
Skanska overleverte bygget sist i april og det jobbes nå med ferdigstillelse fram til den offisielle åpningen, som er planlagt 22. november 2023. Foto: Tove Lauluten/Oslobygg
Sist oppdatert: 14-07-2023

Nord-Europas største og mest moderne legevakt!

Oslo kommune, ved Oslobygg KF er byggherre for det nye legevaktsbygget i Oslo, som bygges på Aker sykehusområde i samarbeid med Oslo universitetssykehus.

Oslo Universitetssykehus (OUS) skal leie over halvparten av lokalene for å drifte skadelegevakt og ortopediske operasjonsstuer.

Bygget på 32 000 kvadratmeter får observasjonspost, 5-døgnpost, operasjonsstuer og oppvåkningsplasser, triagerom, samtalerom, rundt 100 undersøkelse/behandlingsplasser, samt radiologiske diagnostikkrom. I ambulansemottaket blir det en kapasitet på minimum seks ambulanser samtidig. Mer på kommunens side

Nordic Door AS
Focus Neo AS

Skanska overleverte bygget sist i april og det jobbes nå med ferdigstillelse fram til den offisielle åpningen, som er planlagt 22. november 2023.

Det har vært stor fokus på gjenbruk i prosjektet, som blant annet har brukt stein fra det nye Nasjonalmuseet, hulldekker fra Regjeringskvartalet og granittrester fra Vika Terrasse.

Oslobygg KF har også oppgradert veier, bygd parkeringshus og lagt om teknisk infrastruktur. 12 måneders samspillsfase

- Skanska vant oppdraget i sterk konkurranse med mange parter.

- Konkurransen baserte seg noe på pris, men mer på team, kompetanse og gjennomføringsevne. Organisasjon og teamet vårt var avgjørende når vi fikk oppdraget, forteller Ståle Håkull, prosjektdirektør i Skanska.

- Det var gjort en meget grundig jobb i forprosjektet før Skanska kom inn i prosjektet. Oslobygg og Advansia hadde bl.a romprogrammet ganske ferdig.

- Grunnet svært høy kompetanse hos alle ledd i prosjektet, har vi kunnet løse alle funksjoner i bygget.

Foto:Tove Lauluten/Oslobygg

Det nye legevaktsbygget bygges på tomten til gamle Aker sykehus. Med en grunnflate på ca. 5200 m2 med to fløyer på hhv. 5 og 3 etasjer over markplan.

Totalt bruttoareal er 25 000 m2, i tillegg til et underjordisk p-hus på ca. 6000 m2.

- Vi startet i januar 2019 med en 12 måneders samspillsfase sammen med byggherre, delvis brukere og folk fra Advansia, Nordic Office of Architecture og Cowi.

- De største underentreprenørene ble også involvert, som tekniske fag, bygg og grunnarbeid.

- Denne optimaliseringsfasen har vi brukt godt og videreutviklet prosjektet sammen, samtidig som vi har kalkulert prosjektet. Absolutt en fin måte å sikre prosjektet på for alle parter, der man tidlig enes om kvaliteter og gjennomføring.

- Jeg har bare positivt å si om samarbeidet, både under samspillsfasen og gjennomføring. Det har vært riktige mennesker på alle sider av bordet.

- Det har vært positivt at vi har hatt samme team med under gjennomføring. Det sikret at vi har tatt med oss det gode samarbeidet fra samspillsfasen, men fokus på tillitsbasert, åpen dialog og felles mål.

- Det året vi hadde i samspill fikk vi brukt til å kvalitetssikre og planlegge godt, det har gjort at prosjektet er gjennomført uten større skjær i sjøen.

- Vi har håndtert både pandemi og urolige tider, men igjen - takket være god planlegging har vi ikke blitt særlig berørt.

Oppnår Breeam Excellent sertifisering

- Vi oppnår Breeam Excellent sertifisering og overleverte bygget til byggherre som planlagt 28 april i år. Da er byggene til og med ferdig møblert. Igjen takket være godt samspill.

- Medisinsk teknisk utstyr er tilkoblet og klart til bruk. Det er tilogmed gjennomført en prøveoperasjon for å sikre at alt virker som det skal.

- Det har vært et langvarig prosjekt og alle involverte, fra byggherre, til rådgivere, og underentreprenører har levert bra. Vi har hatt det så fint her at alle er litt lei seg over at det nærmer seg ferdig, avslutter Håkull.

Skanska AS

Dekor & Design Strekktak har laget et unik tak til det nye legevaktsbygget

- Designerne ønsket å utnytte dagslyset fra vinduene i hovedtaket, samtidig som de ønsker å vise frem fagverket gjennom våre strekktak.

- Vi valgte å løse oppgaven med strekktak laget av meget gjennomsiktig folie, forteller Evgeniya Johansen fra Dekor & Design Strekktak

- Strekktaket ble montert i to lag, for å gi et jevnere lys hele døgnet.

- På dagtid står dagslyset i fokus for belysning av resepsjonsområdet, akkurat som designerne ønsket, mens det på kveldstid benyttes led belysning i samme området. Ved å utnytte det naturlige lyset sparer man også strøm.

- Vi har utført jobben i to omganger. Først monterte vi alle skinner, før vi noen måneder senere monterte strekktaket når bygget nærmet seg ferdigstilt.

- Tilbakemeldinger underveis var at vi var løsningsorienterte og utførte jobben til avtalt tid. Hovedentreprenøren har gitt uttrykk for at resultatet ble slik de ønsket og at de var meget fornøyd med måten vi har utført jobben på, avslutter Johansen.

Oslo kommune er byggherre for prosjektet og Oslo universitetssykehus skal leie over halvparten av lokalene for å drifte skadelegevakt og ortopediske operasjonsstuer. Videoen er laget av Nordic Ark.

Det nye legevaktsbygget bygges på området til Aker sykehus. Byggestart var i mars 2020 og legevakten i Storgata flytter inn i det nye bygget i november 2023.

Det nye legevaktsbygget skal ha samme rolle i behandlingskjeden som legevakten i Storgata har i dag.

Når Nye Aker sykehus står ferdig i 2031 vil legevakten ha umiddelbar nærhet til et fullverdig akuttsykehus​.​​

Arbeidet med det nye legevaktsbygget ble igangsatt i 2008. Oslo kommune, HSØ og Ullevål universitetssykehus ønsket å utrede "fremtidens storbylegevakt". Les mer om prosjektet