Kollen på Bærums Verk
Arkitekt Jan Terje Iversen ønsket å tegne kollen som en liten, italiensk landsby – i Norge bor bøndene spredt, med jordene mellom gårdene. Sør i Europa, hvor godt naboskap er en viktig sosial premiss, bor alle samlet i en by med jordene liggende rundt. Akkurat slik skal det bli på Kollen, et hyggelig og sosialt sted å bo. Ill: Jan Terje Iversen Arkitekt MNAL

Kollen på Bærums Verk

Norges eldre lever lengre enn noen gang og behovet for boliger tilpasset denne gruppen har vært kraftig økende gjennom mange år. Forskning viser at dagens eldre er mer ressurssterke og kravstore enn tidligere generasjoner. De ønsker og evner å bo hjemme lengre enn tidligere, men da må også utbyggere legge til rette for deres behov. 

Nettopp det gjør Attivo Bolig Grorudhaugen AS med prosjektet Kollen på Bærums Verk. Sammen med totalentreprenør Strukta har de satt opp 104 seniorboliger, som er fordelt på fem bygg. En rekke undersøkelser gjennomført de siste årene viser at de eldre ønsker en boligform som legger til rette for en aktiv og sosial hverdag. Det løses blant annet ved at Kollen har felles peisestue og eget trimrom. To gjesteleiligheter inngår også slik at beboerne enklere kan ta imot besøk av venner og familie. 

Spesialtilpasset en kjøpesterk gruppe 
Nye tall fra eiendomsbransjen viser at nordmenns boliger i dag er verdt like mye som hele oljefondet og det er den eldre generasjon som sitter på de aller største verdiene. Således skulle det bare mangle at utbyggere som Attivo velger å satse på denne typen boliger. At de eldre er kravstore, har utbyggeren tatt på strak arm. Sammen med arkitekt Jan Terje Iversen, har de på den lille kollen sørget for at beboerne kan nyte det beste av alle verdener. 

Kollen Seniorboliger fremstår som en flott miks av nytt og gammelt. Byggene, som er plassert i et kulturlandskap med røtter tilbake til middelalderen, strutter av moderne arkitektur og teknologi. Beboerne vil nyte godt av en flott utsikt, skog og flotte turterreng i umiddelbar nærhet, samtidig som det urbane, som Sandvika storsenter, bare er en kort kjøretur unna. 

Kollen er det første prosjektet av denne typen i Lommedalen og aldersgrensen for kjøp er satt til 65 år. Det er langt høyere enn lignende prosjekter andre steder i landet, men det har også sine fordeler, ettersom alle leilighetene kan tilpasses behov man vet godt voksne ønsker for en enklere og mer komfortabel hverdag. 

Kollen på Bærums Verk - Stue
Kollen på Bærums Verk - Stue

Inspirert av en italiensk landsby
Sivilarkitekt Jan Terje Iversen har et brennende ønske om å skape noe nytt og unikt for beboerne på Kollen og selv de minste detaljer er nøye gjennomtenkt. 

”Utsikten fra Kollen er en verdi jeg ønsket å ta godt vare på. Samtidig vil byggene bli svært synlige, og måtte gli godt inn i omgivelsene. God utsikt og estetisk innsyn – dette var sentrale premisser da jeg satte meg ned ved tegnebordet. Best mulig for de som bor der, best mulig for omgivelsene. Å lage et godt bomiljø for beboerne var selvsagt også en sentral forutsetning, felles torg, godt utsyn mellom bygningene, mye natur mellom husene. Beboerne vil naturlig nok bruke mer tid i boligene sine enn andre, og dermed få muligheten til å tilbringe verdifull tid med hverandre og naboene sine. 

Jeg ønsket å tegne komplekset som en liten, italiensk landsby – i Norge bor bøndene spredt, med jordene mellom gårdene. Sør i Europa, hvor godt naboskap er en viktig sosial premiss, bor alle samlet i en by med jordene liggende rundt. Akkurat slik skal det bli på Kollen, et hyggelig og sosialt sted å bo. Menneskene som flytter inn på Kollen vil sannsynligvis være like spreke som hvemsomhelst. Men det er viktig at de også vil ha det fint den dagen de ikke lenger er det.”

Hovedentreprenør Strukta AS ble grunnlagt i 2012 og deres aller første prosjekt var å bygge nytt hovedkontor til Tine meierier og YS i Norbygata. Siden den gang har Strukta stått bak en rekke større bolig- og næringsbygg. Godt samarbeid med sine kunder står alltid i fokus og prosjekter utføres som totalentreprise med en samspillskontrakt som basis. 

Totalleverandør - prosjektering og utførelse
Østlandske VVS AS har siden 2002 betjent store og små kunder i Oslo og Akershus. Selskapet er i dag en av Oslo og Akershus’ best etablerte totalleverandører for både prosjektering og utførelse innen alt av rørtekniske anlegg til bolig - og næringsbygg. Service- og vedlikeholdsjobber utføres for både bedriftskunder og private, i tillegg til at bedriften drifter ramme- og serviceavtaler med kommuner, borettslag/sameier og flere større entreprenører.