Klimahuset åpner mars 2020 i Botanisk hage i Oslo. Det nye bygget skal være en spennende arena for forskningsformidling om klima og miljø. Her kan barn, ungdom og hele familien bli klokere på hva klimaendringene egentlig innebærer. Ill: Lund Hagem, Atelier Oslo.
Klimahuset - Oslo Botanisk hage
Klimaendringer har vært et hett tema i mange år og meningene er mange. Der enkelte mener det hele kan forklares med at jorden bare følger sin naturlige utvikling, mener andre at det er oss mennesker som alene er årsaken.
Uansett hviklen siden av gjerdet man måtte befinne seg, må nok de aller fleste av oss innrømme at vi vet for lite om temaet og hva som faktisk er utfallet av det mange kaller en global krise. For ingen kan nekte for at klimaendringer er kommer for å bli og det er ikke lett å vite hva man skal tro. Det heter seg at kunnskap er makt og det er nettopp kunnskap man ønsker å spre når man våren 2020 åpner det nye klimahuset ved Oslo Botaniske hage.
Fra Veksthus til Klimahus
Oslo Botanisk Hage har helt siden 1930 arbeidet med planene om et eget bygg hvor man skal vise fram truede planter. Prosjektet, som har fått navnet Veksthuset, har stått på toppen av ønskelisten i flere tiår, men til tross for at det er brukt millioner på forprosjektering og rammetillatelsen for lengst er på plass, har bygget latt vente på seg. Da Jens Ulltveit-Moe i 2007 kom på banen med 50 millioner kroner i støtte til prosjektet, trodde mange at det nye bygget skulle kunne stå klart til universitetets 200-årsjubileum, men nok en gang lot det vente på seg.
I 2015, da nåværende museumsdirektør Tone Lindheim tiltrådte sin stilling, startet planleggingen av Klimahuset og det ble raskt bestemt at prosjektet burde prioriteres over Veksthuset, til tross for at planene hadde ligget der i over 80 år. Jens Ulltveit-Moe er viden kjent som en forkjemper for miljøet og han var ikke vanskelig å overbevise. Pengegaven som var ment til Veksthuset ble flyttet over til Klimahuset og i samme slengen la den generøse milliardæren på 20 millioner ekstra.
Siden kom blant andre Sparebankstiftelsen, Statkraft, og OBOS på banen med sine bidrag og Oslo kommune stilte opp med 24 millioner over en periode på 4 år.
100,000 besøkende
Direktør ved Naturhistorisk museum, Tone Lindheim, håper det nye Klimahuset vil tiltrekke seg 100,000 besøkende hvert år. Selv om det er den yngre garde som er hovedmålgruppen, vil senteret være åpen for alle som vil tilnærme seg mer kunnskap om klimaet og utfordringene som ligger foran oss.
Det nye lærings- og opplevelsessenteret blir på 700 m2 og ligger rett bak Brøggers hus og tomten som i fremtiden skal romme Veksthuset. Klimahuset er tegnet av Lund Hagem Arkitekter AS, i samarbeid med Atelier Oslo AS.
Det nye lærings- og opplevelsessenteret blir på 650 m2 og ligger rett bak Brøggers hus og tomten som i fremtiden skal romme Veksthuset. Klimahuset er tegnet av Lund Hagem Arkitekter AS, i samarbeid med Atelier Oslo AS. Ill. Lund Hagem, Arkitekter, Atelier Oslo
Fakta om bygget:
FutureBuilt, nullutslippsbygg i henhold til kriteriene i Zero Emissions Buildings (ZEB).
Bygget er på 700 kvadratmeter
Bygget er formet for å få optimal solinnstråling til solcellepaneler på taket
Prosjektet har vært gjennomført som fossilfri byggeplass
Gjennom innovativ og kortreist materialbruk, samspill mellom høyteknologi og lavteknologi, og med en stor andel treverk, skal Klimahuset vise vei til framtidens byggeløsninger. Kilde: nhm.uio.no
Utvendig klimahage
Målet med Klimahuset er i første omgang å undervise og inspirere både barn og unge om klima, miljø og hvordan vi som mennesker kan hjelpe planeten vår på best mulig måte. Utstillingen vil ha fokus på å forklare hvordan både naturlige og menneskeskapte klimaendringer påvirker kloden og vår egen hverdag. Huset vil inneholde en rekke spektakulære audiovisuelle presentasjoner og en egen del hvor man kan lære mer om hva vi som enkeltpersoner og samfunn kan gjøre for å hjelpe.
Utvendig blir det anlagt en egen klimahage, hvor de yngste kan oppleve ulike vær- og klimafenomener på nært hold gjennom lek og moro. Bygget vil også inneholde et eget amfi hvor man kan holde konferanser, vise filmer, byttemarked, utstillinger og annet.
Stolte aktører
Når det nye senteret åpner sine dører i mars, vil en rekke stolte entreprenører og leverandører ha vært involvert. Totalentreprenør Seby AS har blant andre hatt Boro-Bygg AS, Hedmark Elementmontasje AS og Seko Elektro som underleverandører. I tillegg til Lindal Smith Elementer, som levert ferdige elementer til fasade- og yttervegger, samt limtrekonstruksjonen som ble montert av Hedmark Elementmontasje AA.
Lindal Hus ble grunnlagt i 1987 av Jan Lindal og startet med monteringsklare, skreddersydde bygningselementer til proff-markedet i 2000. Bedriften har i dag fem fabrikker i Norge og leverer alle typer elementer til både små og store byggeprosjekter.
Helena Guttormsen kan fortelle Norsk Byggebransje at leveransen til Klimahuset var av det utradisjonelle slaget og den spesielle konstruksjonen ga flere flere spennende utfordringer som måtte løses i fellesekap. Miljøhensyn har stått i fokus under hele prosjekte og det har spesiellt vært lagt fokus på kortreiste materialer og bruk av norsk trevirke i den spesielle limtrekonstruksjonen.
Guttormsen, trekker spesielt trekker hun fram det gode samarbeidet med hovedentreprenør Seby, som en viktig faktor for en suksessfull og lærerik leveranse.
Med smarte løsninger og mer en 20 års erfaring tilbyr Lindal Smith Elementer et betydelig utvalg av elementer. Veggelementer tilbys med et stort spekter av fasadekledninger, integrerte energiløsninger og solcellepanel, mens takelementer kan leveres klar for takstein og papp, eller ferdig med Protan. Bjelkelag elementene deres er tilpasset både lyd og brannkrav, forberedt for på-støp eller klargjort for vannbåren varme. Lindal tilbyr også sine kunder løsninger som gjør det mulig å heise prefabrikkerte baderomskabiner rett på bjelkelagene.
Boro Bygg AS et Oslo-basert selskap som tilbyr rådgivende ingeniørtjenester innen fagområdet byggteknikk, prosjekt- og byggeadministrasjon, takster, skjønn og eiendomsutvikling. Under byggingen av Klimahuset, har de utført rollen som RIB, RIG, RIBr og RIBfy.
For montering av bærekonstruksjoner, ble Løten-bedriften Hedmark Elementmontasje AS hentet inn. Selskapet har siden starten i 2015 opparbeidet seg et solid rykte og monterer i dag alt innen limtre, og stål- og betongkonstruksjoner over hele Norge.
Elektroentreprenør på Klimahuset var SEKO Elektro AS. SEKO ble etablert i 1992 og holder til i egne lokaler på Skedsmokorset. Bedriften har i dag ca. 40 erfarne ansatte som setter kvalitet og el-sikkerhet i fremste rekke. Med montører og prosjektledere som kontinuerlig holder seg oppdatert på bransjen og lovverk, kan alle SEKOs kunder føle seg trygge på at deres leveranser holder et faglig høyt nivå. SEKO utfører alle typer elektriske installasjoner for private-, offentlige-, og entreprenørkunder.
Andre aktører:
Lund Hagem Arkitekter AS, Expology AS, Atelier Oslo AS, ATSITE AS, Sweco Norge AS, Energima Prosjekt AS, Rørtema AS, Løvold AS, Franke Onsrud Blikkslageri AS, ATG AS, Windowmaster Bsi AS, Bollinger + Grohmann Ingeniører AS, Moe Rådgivende Ingeniører AS, Leif Runars AS, Romerike Tak og Membran AS, Skedsmo Betong AS, Splitkon AS