Karolines Hage det beste av begge verdener. Borettslaget ligger tilbaketrukket fra bykjernen, men likevel tett på det meste. I umiddelbar nærhet finner man kjøpesenter, kino, bibliotek, barnehage, skole, og en rekke kafeer og restauranter. Foto: KMS Arkitekter 

Karolines Hage

Bare minutter unna E18 og en time fra Oslo, finner man borettslaget Karolines Hage. Det er et borettslag i regi av Usbl, bestående av 62 leiligheter sentralt i Horten. De to frittstående byggene er satt opp slik at det flotte, felles grøntarealet skjermes mot nærliggende gater, og alle leilighetene nyter i tillegg godt av private terrasser med gode solforhold. 

Borettslaget er satt opp i to byggetrinn, hvor trinn 1 (hus A) består av 42 to-, tre- og fireroms leiligheter, mens trinn 2 (hus B) består av 22 tre- og fireroms leiligheter. Prosjektet, som er tegnet av KMS Arkitekter as, hadde byggestart sensommeren 2018, med en kostnadsramme på 120 Mnok. eks mva. Oppdrag som hovedentreprenør for prosjektet ble gitt til Strøm Gundersen Vestfold. 

Tett på det meste
Horten er en by i transformasjon, og med sin sentrale beliggenhet og gode transporttilbud er man aldri langt unna verken hovedstaden, Kristiansand, Moss eller Høgskolen i Sørøst-Norge. 

Således tilbyr Karolines Hage det beste av begge verdener. Borettslaget ligger tilbaketrukket fra bykjernen, men likevel tett på det meste. I umiddelbar nærhet finner man kjøpesenter, kino, bibliotek, barnehage, skole, og en rekke kafeer og restauranter. For den aktive, byr området på det aller meste av aktiviteter med Lystlunden Park, idrettsanlegg, svømmehall og flotte turområder bare et steinkast unna. 

Den vakre kyststien byr på videre flotte turmuligheter og på sommerstid kan man velge og vrake i flotte badestrender og småbåthavner. En av Norges flotteste golfbaner, Borre Golf, er i tillegg bare en kort kjøretur unna. Sentral beliggenhet og hyggelige priser har helt klart vært med på å gjøre Karolines Hage til en salgssuksess for utbygger Usbl. 

Termoenergi er spesialister på energisparende tiltak i eksisterende og prosjekterte bygninger.

Stor interesse fra yngre kjøpere
Det norske boligmarkedet er tøft og det er ikke lett for den yngre garde å komme seg inn på markedet. Med sentral beliggenhet og hyggelige priser er det lett å se hvorfor Karolines Hage ble en salgssuksess for utbygger Usbl. 

De minste 2-roms leilighetene er på 51 m2, mens de største 4-roms leilighetene med privat, tilbaketrukkes takterasse er på 98 m2. Med priser fra 2,5 mill til 3,5 mill for opptil 70 m2, har megler, ikke overraskende, opplevd stor pågang fra yngre kjøpere som ønsker sentral beliggenhet og egen bolig. 

Alle leiligheten har egen bod, samt parkering i kjeller. De som kjøpte før ferdigstillelse, kunne også ta del i å skape sitt eget drømmehjem ved å selv bestemme fliser, kjøkken- og baderomsinnredninger, type parkett, benkeplater, hvitevarer, innedører og antall elektriske punkter.

Varmepumpe og balansert ventilasjon er installert i alle leilighetene i henhold til gjeldende forskrifter med varmegjenvinning. For å sikre et godt innemiljø, tetthetskontroll og energimerking av Karolines Hage, ble Termoenergi AS fra Sandefjord hentet inn. Termoenergi er en nøytral rådgiver som gjennom mange år har spesialisert seg på energibesparende tiltak i både eksisterende og prosjekterte bygg. Deres kunder er alt fra eier/leier av enkeltbygg, til hotellkjeder, dagligvare og detaljhandel. 

Som en betydelig leverandør av bygningsfysisk prosjektering til byggeprosjekter i alle størrelser, er Termoenergis oppdragsgivere alt fra arkitekter, til noen av Norges største entreprenørselskaper og eiendomsselskaper.

Arkitektens tanker
- De nye boligblokkene vil danne et bindeledd mellom de forskjellige formene som eksisterer i området. Variasjoner av takutforming, materialer og proporsjoner i området har påvirket formen og plasseringen av byggene. Ulike arkitektoniske elementer, som taklandskap, materialer og proporsjoner av vinduer, eller kledninger av de omliggende bygninger, danner et stilistisk grunnlag som vi har videreutviklet med moderne stilmidler. Dette resulterer i at arkitekturen innlemmer seg i det eksisterende bybildet på en harmonisk måte.

– Utover dette vil de nye byggene balansere og skape forbindelse mellom byens park og Storgata. Dette skjer ved å trekke tilbake fasadelivet mot Storgata for å danne en mer åpen dialog mellom Lystlunden og byens hovedgate. Det nye utvidede rommet i veikrysset mellom Storgata og Løkkegata skaper en åpning mot Oregata, slik at siktaksen mot Lystlundens grøntareal med sine store trær trekkes visuelt nærmere byen.

Fellesareal
Boligblokkene danner en tunformasjon med et felles uteareal på innsiden. Slik løsning skjermer grøntarealene fra omkringliggende gater. I forbindelse med den vernede småhusbebyggelsen mot nord, oppleves området som beliggende utenfor bysentrum.

Fellesområdet har gode solforhold i ulike tider av døgnet. Spesiell lekeområdet for småbarn er plassert lengst nord på tomten, utenfor skyggen fra den nye bebyggelsen.

Aktører:
Sivilingeniør Will Arentz AS, Norconsult AS, Linnerud AS, Vestviken Betong & Tre AS, Pet Installasjon AS, IPD Norway AS, Bjørn Gregersen AS, Arne Olav Lund A/S, Schindler AS Avd Sandefjord, Contiga AS, Buskerud Blikk & Montasje AS, Malermester Buer Drammen AS, Abs-Parkettgruppen Norge AS, Fagstål Holding AS, Ingeniørservice AS, Lett Tak AS.