Forskningsinstitutter ser på mulighetene for utvidet samarbeid
Nils Morten Huseby (IFE), Greta Bentzen (NIVA), Kari Nygaard (NILU) og Lars Andresen (NGI) vil utrede modeller for mulig instituttsamarbeid. Foto: NIVA
Sist oppdatert: 09-11-2020

Vil se på mulighetene for utvidet samarbeid 

Forskningsinstituttene NGI NGI, NILU, NIVA og IFE, melder i en pressemelding at de vil se på mulighetene for samarbeidsmodeller. 

– NGI (Norges Geotekniske Institutt), NILU – Norsk institutt for luftforskning, Norsk institutt for vannforskning (NIVA), og Institutt for energiteknikk (IFE) har det siste året hatt jevnlige møter for å finne ut om det er grunnlag for sterkere faglig samarbeid, forteller Kari Nygaard, administrerende direktør for NILU.

Nå vil instituttene utrede ulike modeller for mulig samarbeid, som spenner fra en tverrfaglig samarbeidsgruppe til et felles forskningskonsern.

– Samfunnet står overfor store utfordringer som krever tverrfaglige og nye løsninger. De fire instituttene har i mange år arbeidet med å bidra til løsninger på de store samfunnsutfordringene knyttet til klima, energi, miljø og utbygging av infrastruktur, sier administrerende direktør for IFE, Nils Morten Huseby.

Lederne for forskningsinstituttene vektlegger hvordan store samfunnsutfordringer henger sammen og krever tverrfaglige løsninger.

– Instituttene vil derfor utrede om det finnes nye måter som vi kan jobbe sammen på, slik at vi sammen med våre oppdragsgivere og kunder kan bidra til å løse de store samfunnsutfordringene som vi står overfor, sier Greta Bentzen, administrerende direktør i NIVA.

Innen 1. juli 2021 vil de fire instituttene ta stilling til om de ønsker å fortsette eller avslutte drøftelsene

Askim & Mysen Rør AS

– I dag ligger det ingen forpliktelse i den avtalen vi har inngått ut over å utrede grundig ulike modeller for mulig samarbeid og hvilke fordeler og ulemper ulike modeller kan innebære.

-I prosessen fram til nå har vi hele tiden hatt tett dialog med våre respektive styrer og de ansatte. Det vil vi ha også videre i prosessen, sier administrerende direktør i NGI, Lars Andresen.

Om NGI:
NGI (Norges Geotekniske Institutt) er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag. NGI er Norges ledende geotekniske fagmiljø og jobber innen områdene Bygg, anlegg og samferdsel, Miljøteknologi, Offshore energi og Naturfare. NGI utvikler bærekraftige løsninger og teknologi som sikrer at vi bygger samfunnet vårt på sikker grunn.

Om IFE:
Institutt for energiteknikk (IFE) er en selveid stiftelse etablert i 1948. IFEs visjon er forskning for en bedre fremtid. Vi ser det som en del av vårt samfunnsoppdrag å være en kompetent og fremtidsrettet partner for norsk industri og næringsliv for å utvikle mer bærekraftig virksomhet og innovasjon blant eksisterende bedrifter, og stimulere til fremvekst av nytt næringsliv. IFE tilbyr et bredt spekter av forskningstjenester innen energi, miljø og digitalisering.

Om NILU:
NILU – Norsk institutt for luftforskning er en uavhengig stiftelse etablert i 1969. Våre kjerneområder er atmosfærens sammensetning, klimaendringer, luftkvalitet, miljøgifter og bærekraftige miljø- og klimaløsninger. NILUs forskning og kompetanse skal bidra til å bevisstgjøre samfunnet om årsaker til og konsekvenser av klimaendringer og forurensning. Vi skal gjøre kunnskap innenfor instituttets kjerneområder synlig og tilgjengelig slik at den kan bli nyttig for samfunnet, og tjenestene vi leverer er tett koblet til forskningen vår.

Om NIVA:
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål. Med et helhetsperspektiv på klima og miljø arbeider NIVA med å finne løsninger for en bærekraftig utvikling av sivilsamfunn, forvaltning og næringsliv. NIVA er eksperter på akvatiske økosystemer, både ferskvann og marint, og på hvordan de er koblet sammen og påvirker hverandre. NIVA arbeider tverrfaglig med samspillet mellom vann, miljø og samfunn, ut fra naturfaglig og samfunnsfaglig ekspertise.