Unngå skattesmell når du leier ut bolig eller hytte
Fra 1. januar 2020 ble alle selskaper som formidler utleie av bolig pliktige til å rapportere opplysninger om utleieforholdet til Skatteetaten. Det betyr at du som har leid ut gjennom et formidlingsbyrå vil kunne få utleieinntektene dine vist som et forslag til å ta med i skattemeldingen. Foto: Helen Rist
Sist oppdatert: 29-03-2021

Unngå skattesmell når du leier ut

Mange nordmenn leier ut hytta, huset eller leiligheten sin hele, eller deler av året. Utleie kan være god butikk, men det er viktig at du også kjenner skattereglene som gjelder. 

Kortidsutleie og utleie av fritidseiendom som hytte er for eksempel alltid skattepliktig om du har inntekt på mer en 10.000 kroner.

– Det er som med annen inntekt. Sørg for at inntekter fra utleie føres opp i skattemeldingen din. Det er første bud, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Byggern - Vi gjør det enkelt å være proff

Gjør det lettere å fylle ut skattemeldig riktig
I år vil flere personer med utleieinntekter fått opplysningene enten forhåndsutfylt, eller som et tilbud om en utvidet veiledning når de logger seg inn i skattemeldingen.

De vil kunne se opplysninger som Skatteetaten har fått innrapportert og på enkelt vis klikke videre for å bekrefte at det skal føres inn i skattemeldingen.

Fra 1. januar 2020 ble alle selskaper som formidler utleie av bolig pliktige til å rapportere opplysninger om utleieforholdet til Skatteetaten. Det betyr at du som har leid ut gjennom et formidlingsbyrå vil kunne få utleieinntektene dine vist som et forslag til å ta med i skattemeldingen.

– Vi får stadig flere opplysninger fra tredjeparter som blant annet formidlingsselskaper. Det gir oss bedre oversikt over hvor mange som har inntekter fra utleie, og gjør at vi kan gjøre det enklere for deg å fylle dette ut riktig i skattemeldingen, sier Gjengedal, i en melding. 

Mange vil i år få ekstra hjelp til å fylle inn riktige opplysninger i skattemeldingen gjennom det som heter utvidet veiledning.

Norges hyggeligste håndverker 2021

Du må selv sjekke opplysningene
– Når du får utvidet veiledning, så har vi fått noe informasjon om utleieforholdet, men ikke nok til å forhåndsutfylle dette for deg. Da vil du få opp merknader i skattemeldingen din som hjelper deg videre med å fylle inn riktige opplysninger, forteller Gjengedal.

Skattemeldingen er forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt. Du må fortsatt sjekke at opplysningene er riktige.

– Du skal oppgi all skattepliktig inntekt uansett om du får det forhåndsutfylt, som utvidet veiledning eller om det ikke står noen ting fra før. Da er du pliktet til å fylle inn opplysningene selv, avslutter Gjengedal.

Du kan lese mer om skattereglene for utleie av bolig og eiendom på skatteetaten.no/utleie. Har du spørsmål kan du kan kontakte dem via skatteetaten.no, Facebook @skattenmin eller telefon.