I desember kunngjorde Oslo kommune en konkurranse for innkjøp av verktøy for å følge opp utslipp i bygge- og anleggsprosjekter. Fremby vant konkurransen med sitt verktøy for automatisk rapportering fra anleggsmaskiner, lastebiler og utstyr. Avbildet: CEO Kjell Erik Ollendorff Lien. Foto: Fremby 
Sist oppdatert: 25-04-2024 Pressemelding

Oslo kommune inngår avtale med Fremby

Oslo kommune inngår avtale med Fremby for oppfølging av utslipp på bygge- og anleggsplasser.

Oslo kommune tar et stort digitaliseringskritt når alle prosjekter for kommunen skal rapportere automatisk i dataplattform.

Oslo kommune inngår avtale med Fremby for oppfølging av utslipp på bygge- og anleggsplasser. I desember kunngjorde Oslo kommune en konkurranse for innkjøp av verktøy for å følge opp utslipp i bygge- og anleggsprosjekter.

Fremby vant konkurransen med sitt verktøy for automatisk rapportering fra anleggsmaskiner, lastebiler og utstyr.

Dette innebærer at maskiner som brukes i prosjekter som utføres for etater i Oslo kommune skal rapportere maskin- og forbruksdata gjennom Fremby.

For Oslo kommune innebærer dette at man kan automatisere mange av dagens rapporteringsbehov.

- Gjennom Fremby kan vi blant annet følge opp hvor mange liter drivstoff eller antall kilowattimer en gravemaskin har brukt i løpet av en dag.

- Til sammen utgjør maskinrapportene et nøyaktig og etterprøvbart klimaregnskap for bygge- og anleggsprosjekter.

- Daglig automatisk rapportering gjør at både vi og byggherre kan følge opp prosjektene på en helt annen måte enn tidligere, uttaler Svein Nilsplass - Områdesjef Oslo NCC Infrastructure.

– Når vi får muligheten til å også rapportere på denne måten vil vi spare mye tid.

For entreprenører vil løsningen innebære betydelig enklere rapportering. Anleggsmaskinene kobles opp, og relevant rapporteringsdata flyter enkelt mellom aktørene etter enkle avtaler og forhåndsgodkjenning.

Dataflyten er oversiktlig, og datasikkerheten er godt ivaretatt. Alle skal være trygge på at kun data som er ment for å deles, deles videre.

- Dette er en bekreftelse på nytten av å digitalisere hele verdikjeden i et bygge- og anleggsprosjekt.

- Først når alle parter som møtes i et prosjekt har en plattform for å enkelt dele data, vil vi se den store nytten av digitalisering og automatisering, sier Kjell Erik Ollendorff Lien, daglig leder i Fremby AS.

Fremby trekker også frem viktigheten av at Oslo kommune er fremoverlent i sine innkjøp og kontraktsutforminger.

- Ved å sette krav til datarapportering vil Oslo kommune sette en standard, slik de har gjort for utslippsfrie byggeplasser, fortsetter Kjell Erik Ollendorff Lien.

Les mer om innhenting av maskindata fra byggeplasser og hvordan man kan få til utslippsfrie byggeplasser på Standard Norge.