Det trønderske oppstartselskapet BoxWall har utviklet en ny måte å bygge hus på. Nå har  de startet et omfattende pilotprosjekt for å vise hva teknologien er god for
–Dette er et komplisert prosjekt som stiller store krav til materialer og byggeteknikk. Målet vårt er å demonstrere kvalitetene i produktet og samtidig bevise at vår teknologi representerer framtida for byggebransjen, sier BoxWall-gründer Håvar Moe. Foto: BoxWall
Sist oppdatert: 26-01-2022

Klart for det første BoxWall-huset

Det trønderske oppstartselskapet BoxWall har utviklet en ny måte å bygge hus på. Nå har de startet et omfattende pilotprosjekt for å vise hva teknologien er god for.

Denne uka ble de første BoxWall-modulene tatt i bruk på et nytt byggeprosjekt på Reppe i Trondheim.

Fleksible og bærekraftige veggmoduler skal gjøre byggingen enklere, raskere og mer miljøvennlig. BoxWall samarbeider med entreprenøren Timberbygg om å sette opp en stor enebolig i fire etasjer.

–Dette er et komplisert prosjekt som stiller store krav til materialer og byggeteknikk. Målet vårt er å demonstrere kvalitetene i produktet og samtidig bevise at vår teknologi representerer framtida for byggebransjen, sier BoxWall-gründer Håvar Moe, i en melding. 

Bransjen har «stått stille»
Moe mener bygg- og anleggsbransjen har stått stille i mange år når det kommer til konstruksjonsmetode.

–Vi har brukt den samme byggeteknikken i snart hundre år, noe som er til hinder for at det bygges bærekraftige og energieffektive hus, sier gründeren.

-De siste hundre årene har tradisjonelt bindingsverk vært gjeldende konstruksjonsmetode for husbygging. BoxWall representerer en radikalt annerledes måte å tenke på.

-Ved å flytte bærekonstruksjonen ut av veggen oppnår man inntil 25% bedre energiutnyttelse, 30% redusert materialbehov og 80% raskere byggetid.​​​​​​

Entek AS - Grunnarbeid, VA og annen infrastruktur.

Har gjort hjemmeleksa
Det anerkjente trondheimsfirmaet Timberbygg står for montering av de nye modulene. Arbeidet startet i midten av januar. Bernt Ludvigsen i Timberbygg har stor tro på den nye teknologien.

–Produktet ser veldig gjennomtenkt ut, så her har gründeren gjort hjemmeleksa si. Det har vært mange forsøk på utvikling av denne bransjen opp gjennom årene, men med varierende hell.

-BoxWall-teknologien virker så langt svært lovende. Vi har ikke utført tilsvarende prosjekt tidligere, så det blir interessant å se hvordan systemet fungerer i praksis, sier Ludvigsen.

Tett samarbeid med Siva og Proneo
Siva og Proneo har vært viktige samarbeidspartnere nesten helt fra starten. Dette har blant annet resultert i et utviklingsløp sammen med Manufacturing Technology Norwegian Catapult Center.

Proneos inkubatorleder Stein Morten Holberg mener teknologien har internasjonalt potensial.

–De har utviklet en veggkonstruksjon som er bedre enn dagens bransjestandard på alle måter. De standardiserte modulene er enklere å montere, krever færre ressurser å produsere og gir mindre varmetap.

-Modulene er også svært fleksible og kan i teorien benyttes i alle slags bygg, sier Holberg.