Legge Nytt Tak? 6 av 10 blir lurt
Kostnaden av takfornyingen er bortkastet hvis taket likevel må byttes etter kort tid. Foto: BMI

Legge nytt eller fornye? 6 av 10 blir lurt

60 prosent mener takfornying forlenger levetiden på taket. ­– Det er dessverre ikke sant, sier Andreas Fritzsønn, administrerende direktør for takspesialisten BMI.

Flere og flere benytter seg av takfornying med et løfte om at det vil forlenge takets levetid. BMIs undersøkelse fra november 2019 viser at over 60 prosent av forbrukerne mener at takfornying forlenger levetiden på taket.

– Det er et problem hvis 6 av 10 velger takfornying i troen om at taket vil holde lenger. Takfornying vil få taket til å se penere ut, men det vil ikke forlenge levetiden, sier Andreas Fritzsønn, administrerende direktør i BMI. 

Takfornying innebærer ofte at taket vaskes, impregneres og deretter males eller lakkeres. Å male taket gir et estetisk løft, men det vil ikke endre levetiden på det.

– Omfattende skader og slitasjeskader på tak kan ikke repareres med maling eller lakk. Flere av håndverkerne vi samarbeider med har erfart at tak som har blitt fornyet fremdeles lekker, selv om boligeieren har brukt titusener av kroner på et tiltak som lover lengre levetid. Kostnaden av takfornyingen er bortkastet hvis taket likevel må byttes etter kort tid, forklarer Fritzsønn.

Lett Tak AS|Norske Byggeprosjekter

Han forteller at takfornying blir en større og større konkurrent for takleverandører som BMI. Det synes han er uheldig for kundene.

– Det er en massiv jobb å utvikle produkter som faktisk skal stå imot hardt vær i flere tiår. Da er det synd at takfornyere selger en illusjon til huseiere om at taket kan fikses med minste motstands vei.

Fritzsønn anbefaler boligeiere som vurderer å bytte tak å ta kontakt med profesjonelle håndverkere.

– Slik kan man være sikker på om taket må byttes, rehabiliteres eller om det faktisk bare er det estetiske som må fikses på, sier han.

– I tillegg kjenner håndverkerne ofte de lokale forholdene godt. På Vestlandet og langs kysten i Norge er det for eksempel mange håndverkere som anbefaler ståltakpannene AeroDek. De er testet for ekstremvær og er utviklet i over 40 år. I tillegg er de enkle å legge på tak som skal rehabiliteres på grunn av lav vekt og rask monteringstid, legger han til.