Han begynte som ufaglært hjelpearbeider, men i dag er Pål Anders Carr ferdig utdannet byggingeniør. Og i forrige uke rykket han opp som formann i Strand.
– Det hadde ikke vært mulig om ikke Strand hadde lagt forholdene til rette. De har hjulpet meg gjennom hele prosessen. De er en entreprenør som gir folk mulighet til å etterutdanne seg. Har man ambisjoner, så er derfor Strand og FM Gruppen et ekstra flott sted å jobbe, sier Carr. Foto FM Gruppen
Sist oppdatert: 26-09-2022

Fra ufaglært til ingeniør i FM Gruppen

Pål Anders Carr begynte som ufaglært hjelpearbeider i FM Gruppen, i dag erferdig utdannet byggingeniør.

– Jeg ante ikke hva jeg ville bli og gikk derfor idrettslinjen på videregående.

-Etter hvert fant jeg imidlertid ut at jeg hadde lyst på et fysisk arbeid og etter en stund begynte jeg derfor å jobbe som ufaglært hjelpearbeider i Strand, sier Pål Anders Carr.

Dette var i 2010 og Carr var 27 år. Tolv år senere møter vi han på byggeplassen på Liaparken, et prosjekt hvor FM Gruppen og Strand bygger 127 bærekraftige boliger for BOB. Her har Carr de siste par årene vært BAS, men nylig ble han oppgradert til formann.

– Da jeg begynte i Strand hadde jeg ingen utdannelse og kunne egentlig ingenting. Etter tre år hadde jeg tatt fagbrev som betongfagarbeider, forteller Carr.

La forholdene til rette
Som stolt betongfagarbeider tok han fatt på en karriere ute i de mange spennende Strand- og FM Gruppen-prosjektene.

– Jeg har stortrivdes og hatt det veldig kjekt på jobb.

-Etter hvert fikk jeg likevel lyst til å ta mer utdannelse, så i 2019 begynte jeg på ingeniørutdannelsen på Fagskulen i Bergen, sier Carr.

Rett før sommeren i år var han ferdig utdannet. Ingeniørstudiet på fagskolen tar normalt to år, men for de som tar studiet ved siden av jobb er det et eget utdanningsløp på tre år.

Carr legger ikke skjul på at det å skulle kombinere fast jobb og studier til tider har vært krevende.

– Det hadde ikke vært mulig om ikke Strand hadde lagt forholdene til rette. De har hjulpet meg gjennom hele prosessen.

-Ikke bare har de kjøpt inn det jeg trengte av utstyr, de har også gitt meg den tiden jeg trenger for å kunne ta studiene på alvor, sier Carr, som legger til at dette er noe av det han setter ekstra stor pris på ved å jobbe i Strand.

– De er en entreprenør som gir folk mulighet til å etterutdanne seg. Har man ambisjoner, så er derfor Strand og FM Gruppen et ekstra flott sted å jobbe, sier Carr.

Satser på de unge
Dette bekreftes av daglig leder i Strand, Terje Nøttveit, som forteller at de satser på unge og folk de tror på.

– Pål Anders har gått gradene og vist at han har vært klar for nye utfordringer. Da han tok initiativ til ingeniørutdannelse var vi derfor utelukkende positive til dette, sier Nøttveit.

I et stramt arbeidsmarked, hvor gode folk er vanskelig å få fatt i, så er videreutdanning av egne ansatte et viktig fokusområde for bedriften.

– Videre- og etterutdanning av folk vi kjenner gir oss trygghet i rekrutteringsprosessen.

-Vi har derfor et eget program for de som ønsker å etter- og videreutdanne seg, sier Nøttveit.

Dette er en av årsakene til at FM Gruppe også satser tungt på lærlinger. Gruppen har i dag en lærlingegrad på mellom 15 og 20 prosent, og bare i Strand er det for øyeblikket ti lærlinger.

– Det er slik vi sikrer fremtidig rekruttering, samtidig er det også en del av vårt samfunnsansvar.

-Som en lokal entreprenør i Bergen, skal vi være med å bidra til utvikling av bransjen og vi skal gi unge mennesker en mulighet, sier Nøttveit.

Nå venter Strand-skolen
Selv om Carr er ferdig utdannet fagskoleingeniør, så skal ha nå gå en ny skole, Strand-skolen.

– I FM Gruppen ønsker vi å gjøre ting på samme måten, ikke at hver leder og hvert prosjekt gjøres på forskjellige måter. Dette handler om effektivisering av prosesser, men også om en felles forståelse rundt det å jobbe i Strand.

-Det bidrar også til en bedre lagfølelse, noe vi synes er viktig, sier Nøttveit, som benytter anledningen til å gratulere Carr med utdanningen og ny jobb.

– Det er glede både for han og for oss, sier Nøttveit.