Previous
Next
Med utbygging av Vervet utvider Total Eiendom Tromsø sentrum og åpner opp et område som tidligere har vært lukket for allmennheten. Foto: Total Eiendom AS. 
Sist oppdatert: 22-11-2020

Vervet Fram, nytt og moderne forankret i stolt historie 

-Ærverdige Tromsø Skipsverft ble etablert i 1848 og har vært en viktig aktør i Tromsø bys historie.

-Helt fram til 2019 var det skipsverftsindustri på tomten og mange kjente fartøy har vært til reparasjon på skipsverftet.

-Flere av disse har gitt navn til bygg, gater og næringsvirksomhet i byen, forteller Tomas Norager Haugan, Konsernleder i William Eiendom AS til Norsk Byggebransje. 

-Eierne av skipsverftet, som nå heter Troms Mekaniske forutså tidlig at det ville bli behov for å flytte industrien ut av bykjernen etterhvert som Tromsø sentrum stadig utvidet seg.

-Allerede i år 2000 begynte de å jobbe med utvikling av prosjekt på tomten. 

Jaro AS - Vervet Tromsø

-Etter mange runder med arkitektkonkurranser og en rekke utfordringer fikk de regulert et prosjekt i 2015. Ettersom de ikke ønsket å utvikle prosjektet selv, kom vi på banen når tomten ble lagt ut for salg i 2016. 

-Vi opplevde at en del av egenarten i området ikke var tatt hensyn til i reguleringsplanen fra 2015. Blant annet omfattet ikke planen slippen og Maskinverkstedet, som vi synes er en viktig del av identiteten til området.

-Vi har hele tiden hatt stort fokus på gode uterom, og valgte derfor også å ta ned parkeringen med en etasje samt tette hullene i bygningsstrukturen for å skape et lunere uteområdet i ly for Balsfjordvinden.

-Vi ønsket å bygge nytt og moderne, samtidig som vi ønsket å ta vare på historien. Derfor valgte vi å bruke enda mer tid og penger, omregulere prosjektet og utlyse ny arkitektkonkurranse, ler Norager Haugan

-LPO arkitekter vant konkurransen og vi fikk gjennom ny reguleringsplan i 2019. 

Ambisjoner for en hel bydel
-Vi har høye ambisjoner for Vervet, det skal ikke være en bomaskin, men en bydel for hele Tromsøs befolkning og turister.

-Derfor la vi stor vekt på flotte uteområder, i samspill med Lo:Le landskap.  Det er blandt annet åpnet destaurant i det gamle Maskinverkstedet, bakeri ved slipptorget og attraktive næringsvirksomheter langs kaipromenaden. 

-Maskinverkstedet restaurant og Vervet bakeri åpnet vi i egenregi lenge før byggestart, og også store deler av uteområdene ble ferdigstilt tidlig i prosessen. 

-Det har selvsagt skapt noen utfordringer for de som har bygd på tomten, men vi er veldig godt fornøyd med at området er vel besøkt og tror det har bidratt til den store interessen for prosjektet.

-Vi utvider jo Tromsø sentrum med denne satsingen, dette er jo et område som tidligere har vært lukket for allmennheten.

Bravida Norge - Vervet Tromsø

-Prosjektet Fram bestod opprinnelig av 138 leiligheter, men noen kjøpere har sikret seg større arealer slik at det totale antallet ved overlevering blir 132, alt fra to til femroms leiligheter.

-Det er bygd totalt åtte ulike bygg som henger sammen, men med egne trapperom og heishus i hvert bygg. Alle byggene har ulik høyde og fasade for å skape egenart for hvert enkelt bygg.

Vi former fremtiden
-Mest unikt er kanskje bygget med 750 kvm fellesareale for beboerne midt på gårdsrommet. Her blir er det 250 kvm full utstyrt treningsrom, med dusj og badstue. Det blir også kjøkken og fullt utstyrt festlokale med plass til 50 personer. 

-I bygget vil det også finnes totalt fem hybler som beboerne kan leie til selvkostpris når de får overnattingsgjester, det blir gamingrom, bibliotek, sykkelverksted og smørebod for ski.

-Vi har også lansert Vervetappen som en informasjonskanal og et sosialt verktøy for beboerne. 

-I tillegg har vi allerede ansatt en vaktmester på området som skal sørge for god drift og vedlikehold av fellesområdene, som vi tror vil være med på å øke bolysten.

-Vi vil bidra til å forme den nye fremtiden og lanserer etterhvert bil, båt og sykkeldeling, for de som ikke trenger tilgangen hele tiden. 

-Vervet AS er en del av konsernet William Eiendom AS. Vi er en betydelig aktør i nord og skiller oss ut på flere måter. Ikke minst gjennom at vi utelukkende har fokus på Tromsø.

-Vervet Fram bygges av totalentreprenør Pilar Entreprenør AS, en del av konsernet, mens neste byggetrinn Gjøa, som er i gang bygges av en ekstern entreprenør. 

LPO Arkitekter - Vervet Tromsø
Vi jobber for å skape steder med opplevelsesverdi og kvalitet – hver gang.

-Pilar Entreprenør har gjort en meget god jobb. Når vi har gjennomført ferdigbefaring de siste ukene ser vi at det er ekstremt lite å påpeke, her leveres det høy standard og god kvalitet.

-Vi hadde en visjon om 0 feil ved overtagelse når vi startet og det er vi ikke langt unna, forteller en tydelig stolt Norager Haugan.

-Totalt vil bydelen bestå av 440 boliger, 28 000 kvm næringslokaler og levende utearealer. Når kjøperne flytter inn i Fram fremover er også kaipromenaden ferdigstilt med en rekke næringsaktører. Alt fra restauranter til frisør, et lokalt bryggeri og turistkontor, avslutter han.  
 
Største prosjektet noensinne
-Vi har bygd store boligblokker tidligere, men dette prosjektet er det største Pilar Entreprenør har utført gjennom tidene, sier prosjektleder Bernt Vidar Kristiansen til Norsk Byggebransje. 

-138 leiligheter, parkeringshus med det beste av det beste og plass til 250 biler. Fellesbygg med bl.a fem hybler som beboerne kan leie ved behov, treningssenter og en barnehage, dette prosjektet tar kaka. 

Lang erfaring med rehabilitering
-Pilar Entreprenør har i over 20 år jobbet med rehabilitering av bygg. Når vi startet på Verftstomta i 2018 var det første oppdraget renovering av 3 gamle bygg på Skansegata.

-Det var som å komme hjem, ler han. Min første jobb som 18 åring var på verftet som platearbeider, da bodde jeg på hybel i samme hus som vi nå renoverte. Det er gøy. 

Sweco AS - Vervet Tromsø
Indira AS - Vervet Tromsø

-Vi har også bygd om det gamle maskinverkstedet, et betongbygg fra 1911. Her lå det gamle dreieverksted til skipsverftet, i gamle dager laget de motorblokker der. 

-På Vervet Fram har vi i Pilar Entreprenør hatt rundt 120 personer inne på bygget til enhver tid. I tillegg til byggherre og underentreprenører. 

-Det er det lett å skryte av alle sammen, spesielt nå i sluttspurten mot overlevering.

-Byggherre la tidlig listen høyt, bygget skal overleveres med 0 feil. Den utfordringen tok vi på strak arm, men det har tatt litt ekstra tid. 

-Jeg vil trekke frem Jaro spesielt. De leverte råbygget på dagen, halvannet år etter at vi skrev kontrakt. Det er imponerende, jeg har ikke opplevd det tidligere tross mange år i byggebransjen.
 
-Store deler av byggeprosessen er gjennomført under pandemien, det var krevende for oss som for resten av bransjen.

-Vi måtte leie en ekstra brakkerigg for å sikre avstand og det er klart en ekstra utgift på 20-30.000 pr måned merkes, men det måtte til. 

Låssentert Tromsø
Visti AS - Vervet Tromsø

Fantastisk innsats og godt samarbeid

-Utover det hadde vi en egen gjeng fantastiske mennesker som tok vare på oss alle sammen, de fortjener honnør. Takket være god HMS, renhold og planlegging kunne vi seile gjennom kontrollen med arbeidstilsynet, politi og skatteetaten uten anmerkninger midt i verste perioden. 

-Vi bruker Dalux system til HMS/KS, det er et kjempebra verktøy som er lett forståelig og gir oss full kontroll. 

-Gjengen som har styrt prosjektet fra brakkeriggen har også gjort en strålende innsats. Vi har lært å kjenne hverandre godt gjennom to år. Både på godt og vondt. 

-Byggherre har vært veldig involvert, vi har hatt møter hver 14 dag og de er veldig “hands-on”. Jeg vil si at samarbeidet har vært preget av god kommunikasjon og forståelse på begge sider av bordet. 

-Vi er vant til mye vær her i nord, men vintrene er tøffe. I dette prosjektet har vi hatt både byggvarme og varmtvann gjennom Kvitebjørn, levert av Renta. 

-Når vi startet her snakket vi om at anleggsplassen var enorm, i dag kan jeg si at det neste oppleves litt trangt, ler han.

-Vervet Fram er tross alt bare en liten del av en helt ny bydel i Tromsø. Consto er i gang med neste bygg på nabotomten og det har bydd på noen utfordringer, men de er til for å løses. 

-Er det noe vi skal beklage oss over, så er det mangel på fagarbeidere. Vi blir avhengig av innleie, så vi ønsker oss gjerne flere folk.

-Pilar Entreprenør er også godkjent lærebedrift og vi tar gjerne imot flere kvinner og menn som vil utdanne seg innen tømrer- og betongfaget, avslutter Kristiansen.

Petersen blikk AS - Vervet Tromsø
Pilar Entreprenør AS

Stolte aktører: 

JARO AS har levert betongelementer og utført montering av bæresystem på «Fram». Selskapet er stolt over å ha deltatt på utbyggingen av Tromsøs nye bydel – Vervet.

-Vi har levert i underkant av 20.000 m2 hulldekker og 11.500 m2 vegg, i tillegg til komplett leveranse av trapper, repos, balkonger og bæresystem i stål. Alt i alt har vi sent 600 lass med betongelementer fra Alta til Tromsø på dette prosjektet. Sammen med dyktige lokale og regionale underleverandører har alle leveringsfrister blitt overholdt takket være god planlegging og utførelse, både ved fabrikken og på byggeplass. 

-Vi takker Pilar Entreprenør AS for oppdraget med levering og montering av Tromsøs nye «skyline» Truls Robertsen Markedsleder, Jaro AS.

Boxen takker Total Eiendom for oppdraget. Vi har levert 156 spesialtilpassede bad, designet etter beboernes ønsker til leilighetene på Vervet – Fram.

Indira AS har vært prosjekteringsleder og BIM-koordinator i prosjektet. Vi takker Vervet AS og Pilar Entreprenør AS for veldig spennende oppdrag, i det som blir en unik bydel i Tromsø sentrum.

Bravida AS gir bygninger liv – døgnet rundt, hele året. Vi gjør det ved hjelp av tusenvis av medarbeidere som installerer og vedlikeholder anlegg for energi, varme, kjøling, vann, ventilasjon og sikkerhet. Ting som bare skal fungere.

Låssenteret AS er Norges største privateide sikkerhetssenter og låsesmed.  Låssenteret har 36 avdelinger fordelt over hele landet fra Kirkenes til Kristiansand. Det betyr at du alltid har et sikkerhetssenter i nærheten.

Petersen AS ble grunnlagt i 1996 og ble til AS i 2001 Ledende og lokalt eid blikk/fasade/ventilasjons entreprenør i Tromsø. Bedriften har egne prosjektledere/Serviceteknikere og fagutdannede svenner og alltid 1-2 lærlinger.

Visti AS er et rådgivende ingeniørselskap med konstruksjonssikkerhet som hovedarbeidsområde. Vi har sentral godkjenning for Prosjektering av konstruksjonssikkerhet i tiltaksklasse 3.

LPO Arkitekter har rundt 100 dedikerte arkitekter og rådgivere som brenner for arkitektfaget og troen på at det vi gjør, kan gjøre en positiv forskjell for enkeltmennesket, miljøet og samfunnet vårt. Vi har en unik eierskapsmodell som gir stort engasjement og motivasjon hos alle ansatte.

Sweco AS er ikke bare Europas største arkitekt- og ingeniørvirksomhet. Vi er også den mest spesialiserte. Sammen med våre kunder, og med utgangspunkt i kunnskapen til våre 18 000 arkitekter, ingeniører og andre spesialister, skaper vi løsninger som griper an urbanisering, favner digitaliseringens kraft og gjør våre samfunn mer bærekraftige.

Lo:Le Landskap AS jobber for å skape steder med opplevelsesverdi og kvalitet – hver gang. På Vervet har vi hatt et tett samarbeid med en ambisiøs og gjennomføringsdyktig byggherre. Det gode samarbeidet har vært avgjørende for å få med elementer fra historien til Isahavs-skøyten i utomhusanlegget. Vi gratulerer byggherre og takker for et spennende oppdrag.