-Silsand barneskole er blitt en riktig fin skole, et resultat av godt samarbeid med ansatte på skolen, kommunen og entreprenør. Utførelsen er helt utmerket, og skolen framstår som et smykke når du kommer over brua fra Finnsnes til Silsand. Foto: AT AT Plan & arkitektur
Sist oppdatert: 15-08-2020

Silsand skole - Senja kommune

Silsand Skole har vært noe av en het potet i Senja, tidligere Lenvik Kommune i mange år. Diskusjonene har vært mange og når man endelig kom i gang med det som skulle være en kombinasjon av sanering og nybygg, lærte man at den eksisterende betongkonstruksjonen var i langt dårligere forfatning enn hva tidligere undersøkelser viste. 

Resultatet ble at man måtte sette en strek over planene om å beholde midtfløy i to etasjer samt kjeller og heller bygge helt nytt. Dermed ble prosjektet både kraftig forsinket og langt dyrere en planlagt, men på den andre siden kan kommunen, ansatte og elever ta i bruk en flunkende ny og moderne skole ved skolestart høsten 2020.

Arkitekt Guri Grendal, hos AT Plan & arkitektur er tydelig stolt av den nye skolen og godt samarbeid mellom alle parter. 

-Silsand barneskole er blitt en riktig fin skole, et resultat av godt samarbeid med ansatte på skolen, kommunen og entreprenør. Utførelsen er helt utmerket, og skolen framstår som et smykke når du kommer over brua fra Finnsnes til Silsand.

-Nå håper vi at både skolens elever, ansatte og lokalbefolkningen ellers vil oppleve at dette er et godt bygg å både lære, jobbe og samles i.

-Prosjektet startet som et ombyggingsprosjekt av eksisterende skolebygg, der noe skulle rehabiliteres, noe skulle rives, og noe bygges nytt. I løpet av prosessen ble det imidlertid klart at kvaliteten på det eksisterende tilsa at det var mer fornuftig å bygge helt nytt.

AT Plan & arkitektur er totalleverandør av arkitekttjenester.

-Det overordna målet i starten av prosessen var selvsagt å skape gode læringsarealer, tilpasset mellomtrinnet. Samtidig skal skolen fungere som en samlingsplass for lokalsamfunnet også på ettermiddags- og kveldstid.

-Effektiv arealbruk og fleksible arealer har vært et viktig fokus, og skolens kjerneområde, skoletorget, kan utvides og begrenses ut fra behov ved hjelp av to store foldevegger.

Minikulturhus 
Den nye skolen vil romme fire klassetrinn og 30 ansatte som alle kan se fram til å komme på jobb ved en topp moderne skole som i tillegg til alle nødvendige fasiliteter også får et stort auditorium som skal fungere som et mini-kulturhus som skal brukes for ulike arrangementer utenom skoletid. 
 
Kommunens prosjektleder for utførelse, Knut Vidar Olsen, er full av lovord for Hovedentreprenør NCC har satt opp et tradisjonelt bygg med bæresystem, stålbjelker og søyler. Tross alle de uforutsette problemene har samarbeidet mellom entreprenør, rådgivere og skolens representanter fungert utmerket og sørget for at man kommer i mål med prosjektet innenfor den planlagte tidsrammen. 

Hovedentreprenør NCC er også tydelig stolt av prosjektet og Prosjektleder Fred Pedersen er full av lovord til både arkitekt og alle underleverandørene. -Arkitekten har gjort en kjempejobb og tegnet et smykkeskrin. Fin skole med spenstige material- og fargevalg. Vi sperret opp øynene i begynnelse, men helheten med innredning er fantastisk.

-Fra NCC's side har vi hovedsakelig brukt lokale underleverandører, men absolutt alle leverandører har gjort en fantastisk jobb. Det gode håndverket som er levert gjør at skolen er noe av det beste vi har overlevert, sier en tydelig stolt prosjektleder

HK Sørensen AS - El Proffen
Totalentreprenør innen ventilasjon og blikkenslagertjenester

Farge klatt
-Fargebruken har vært viktig i utforminga av skolen. Det nye skolebygget framstår eksteriørmessig i hovedsak i røde, varme toner. Fasaden er kledd med rød falset metallkledning i ulike bredder. Sørveggen mot skolegården har metallkledning i varierte varme farger i oransje til rødtoner. 
 
-Det gir et ekstra muntert uttrykk til bygget og lager en fondvegg til aktiviteterflaten i skolegården. Maria Salen er bygd av betongelementer, og har en delikat fasade i svart, slipt betong. Innganger og overdekte fasadepartier er kledd i stående svart royalimpregnert trevirke. Rundt skolebygget på øst-, sør- og vestsiden løper en sammenhengende terrasse.
 
-I klasserom, grupperom og garderobearealer er det valgt sterke farger som grønt, gult og oransje på gulv og enkelte vegger, noe som gir glød og karakter til læringsarealene.
 
Tar akustikken på alvor 
Med fire klassetrinn er det ikke tvil om at Silsand skole blir en maurtue av liv og lyd når den åpner i august. Å sikre god akustikk i alle klasserom og fellesarealer er dermed avgjørende for å kunne sikre en god skolehverdag for elever og ansatte. 
 
Løsningen ble å få hjelp av Norsk Akustikksenter, som har levert kvalitet absorbenter til klasserom og skoletorget. De bar blant annet levert 200 m2 med LokeTMStrong; deres «tøffeste» absorbent som er montert på vegger i alle klasserom. Platen tåler røff behandling og er ideell til klasserom og idrettshaller o.l.

På skolens torg er det montert et dekor/mønster av FriggTM40 mm tekstil absorbent i ulike farger på veggene, En effektiv og dekorativ plate som tåle påkjenningene fra et aktiv skolemiljø. 
 
Stolte aktører
Hovedentreprenør NCC hadde under bygg perioden med seg både lokale og nasjonale aktører. Deriblant Bygg-Tema AS, med base på Finnsnes. Bygg-Tema AS er totalleverandør av byggeprosjekter, med fagkompetanse som strekker seg fra ordinære snekker- og tømrertjenester, til levering av næringsbygg, avansert betongarbeid og flislegging. På Silsand skole ble de kalt inn for å utføre både Betong- og tømrerarbeider

Norsk Akustikksenter er en totalleverandør av akustikkløsninger til alle type kunder over hele Norge. Selskapet er en rådgiver, utvikler og produsent av komplette akustiske løsninger til alle typer bygg og hjelper sine kunder med deler eller hele prosessen, med fokus på å leverer en helhetlige og effektive løsning. 

Prosessen starter med konkret måling eller beregning av akustikken i bygget/arealet, før kunden mottar en rapport med resultatene, anbefalt løsning og kostnadsestimat. Sammen blir man enige om løsning før Norsk Akustikksenter sender nødvendige materialer til kunder over hele Norge. Monteringsanvisning følger alltid med slik at kunden selv kan velge om de ønsker at Norsk Akustikksenter skal stå for montering eller ikke. 

Mathiassen Ventilasjon-Blikkenslager AS ble etablert i 1991 og har i dag 8 ansatte som fra sin base på Finnsnes, utfører oppdrag i hele Troms (Nord-Troms, Sør-Troms og Midt-Troms). Som en totalleverandør av ventilasjon og blikkenslager tjenester, var Mathiassen et naturlig partner for NCC når det kom til å sikre elever og ansatte ved Silsand Skole god inneluftkvalitet. 

For å sikre elektriske installasjoner av høy kvalitet ble Finnsnes bedriften HK Sørensen AS hentet inn. Bedriften ble etablert i 1987 og har siden vokst til 15 dyktige medarbeider som utfører alle typer oppdrag for kunder i privatmarkedet og næring/industri. Som medlem av El-Proffen har bedriften gjennom årene vokst kraftig, men leverer i dag samme tjenestene som de har drevet med siden oppstarten, bare med et større geografisk utstrekning. 

Aktører:
Norsk Saneringsservice, Silsand Maskin, Securinord, Fimek, Kvatro AS, Element Nor, Egas sport, Bygg-Tema AS, C&M Brannsikring, Schwenke, Focus Interiør, J Johnsen & Sønner, Nord-Norsk Aluminium, Norsk Sceneteknikk, HK Sørensen,  Kone, Finnsnes Rør og Elektro, Mathiassen Ventilasjon, Kontordesign, Chili Harstad, Nordan, Daloc, Woodify, Glassmester A. Appelbom, Cyklos, Norsk Akustikksenter