Det nye bygget er tegnet av Norconsult Avd. Harstad. Foto: Norconsult

Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM)

Andøya Space Center har siden åpningen i 2000 skapt overskrifter over hele verden og årlig besøker mer enn 1,000 elever, studenter og lærere fra Norge, Sverige og Finland anlegget på Andøya.

Via datterselskapet NAROM, har de så langt initiert, utviklet og gjennomført en rekke undervisningsaktiviteter, seminarer og konferanser innen romteknologi, romfysikk, atmosfære og miljø. NAROM står også bak utviklingen og driften av flere nettbaserte læringsressurser.

Andøya Space Center (ASC) er nok for de fleste mest kjent for sitt arbeid med å etablere en satellittbase, som på sikt kan sikre flere hundre nye arbeidsplasser. Planene har også fått massiv oppmerksomhet fra utlandet, men det er ikke kun satellitter det satses på. ASC har to datterselskap, Nasjonalt senter for romrelatert utdanning (NAROM) og Andøya Test Center (ATC), som begge er i stor vekst.

GK Inneklima Sortland|Narom Andøya

Økt bestilling fra regjeringen
Spaceship Aurora er et lærings- og opplevelsessenter, knyttet til den eksisterende romvirksomheten ved Andøya Space Center. Senteret ble åpnet av statsminister Erna Solberg i april 2014, med målsetting om å gjøre den spennende virksomheten på Andøya tilgjengelig for flere. Det tok ikke lange tiden fra senteret åpnet sine dører til man innså at det var behov for mer plass. 

Ettersom regjeringen vedtok økt aktivitet ved NAROM, ble også den årlige basisbevilgningen økt kraftig fra 8,4 millioner til 16,2 millioner. Regjeringens økte bevilgninger har lagt til rette for å utvide bygget med 1,400 m2 og sett fire nye ansatte komme inn dørene slik at senteret i dag har 18 ansatte.

Det nye bygget, som åpner i desember 2019, er på 1,400 m2 over to plan og inneholder blant annet nye klasserom, grupperom og filmrom. I tillegg har man kunnet utvide resepsjonen og butikklokalene. En egen dronesimulator står også på tegnebrettet, men ifølge daglig leder Arne Hjalmar Hansen, er man ikke kommet i mål med finansieringen for dette riktig ennå. 

SMT AS|Stålkonstruksjon og Trapper Sveis

Virtuell reise til Mars
Det nye bygget i Oksebåsen har kostet 54 millioner kroner, hvorav man har mottatt 10 millioner i støtte fra Nordland fylkeskommune. Romskipet Aurora har lenge vært et populært tilbud og mange tusen personer har hatt gleden av å ta en virtuell reise ut i verdensrommet. 

I løpet av 2020 vil besøkende også kunne gjennomføre virtuelle reiser til Mars, takket være samarbeid med et norsk miljø som bygger en georadar som skal sendes til Mars i løpet av 2020. Når tilbudet er klart, vil besøkende til Andøya og Aurora også kunne ta seg en spasertur på Mars og utføre ulike oppdrag. Også til dette prosjektet har NAROM mottatt betydelige støtte fra Nordland Fylkeskommune.

«Escape room»
Utvidelsen av Romskip Aurora og virtuelle reiser til Mars er bare begynnelsen, for det nasjonale senteret har store planer i årene som kommer også. Målet er å skape et fullverdig tilbud til både lokalbefolkningen og turister. Dette skal gjøres ved å utforske mulighetene for mer undervisning, opplevelsessenter, fysikkshow, klatrevegg, eventyrstund og teater for de minste. Mulighetene er mange, og med økte bevilgninger og en stab som brenner for å bringe verdensrommet til alle, er det spennende tider for NAROM og Andøya. 

Det planlegges også et såkalt «Escape room» i toppetasjen hvor man skal kunne ta imot grupper som ønsker et tilbud utenom det vanlige. Det kan for eksempel være bursdagsfeiringer, utdrikkningslag eller firmaturer med teambuilding; NAROM skal ha et tilbud for alle og enhver. 

Lokale og nasjonale aktører
Når et større byggeprosjekt skal gjennomføres i en kommune med under 5,000 innbyggere, må man nødvendigvis se utenfor kommunens grenser for entreprenører og leverandører. Totalentreprenør Karstein Kristiansen Entreprenør AS trengte dog ikke se langt etter kvalifiserte entreprenører. 

GK Inneklima fra Sortland sto på pletten og leverte det behovsstyrte ventilasjonsanlegg til det nye bygget, mens Emil Nilsen hos Sveis & Maskinteknikk AS, også fra Sortland, sto for prosjektering og levering av bæresystem i stål, samt alle trapper og rekkverk

Andøya Installasjon| Elektriker Andøya

GK er Skandinavias ledende tekniske entreprenør og servicepartner med ekspertise innen ventilasjon, elektro, rør, sikkerhet, byggautomasjon, kulde og energi. Med 3,300 medarbeidere i Norge, Sverige og Danmark, tar de hånd om alt av teknikk i bygg, fra prosjektutvikling og installasjon, til drift og vedlikehold. 

Den lokale elektrikerbedriften Andøya Instalasjon AS, ble også kalt inn for installasjon av det elektriske anlegget. Bedriften er medlem av EL-Proffen og har siden starten i 1987 utført både stor og små innstalkasjonsoppdrag både bolig, industribygg og landbruk

Byggevarer og sikkerhet
Byggevarer til Naroms nye storstue, ble levert av
Optimera og Monter Andenes. Med mer en 200 utsalgssteder over hele landet, er de norges største distributør av byggevarer, trelast og interiør. 

For lås, beslag og adgangskontroll til det nye bygget ble Certego Harstad kontaktet. Certego har i dag avdelinger over hele Norden og dere ansatte står alltid klar for å hjelpe både stor og små kunder med alt de måtte trenge for å sikre eiendommen sin. Certego tilbyr blant annet mekaniske låser i kombinasjon med elektromekanikk og adgangskontrollsystemer, kameraovervåkning og alarm for både innerdører og ytterdører. Trygt og enkelt.

Lokal grunnentreprenør 
For grunnarbeidet på NAROMs nye bygg, ble
Ottar Bergersen & Sønner AS kalt inn. Fra sin base i Straumsjøen, har familiebedriften gjennom mer enn 40 år bygget seg opp til å bli en av Vesterålens største maskinentreprenører. Med en topp moderne maskinpark utfører de både store og små oppdrag for både statlige og private kunder. Med mål om å være å være en seriøs og profesjonell aktør i det private og offentlige markedet, etterstreber Ottar Bergersen & Sønner alltid kvalitet, effektivitet, miljø og konkurransedyktige priser.