Bodø Innovation Gate (BIG)
BIG skal være et bygg som skal stimulere til større vekst og verdi for hver enkelt bedrift som skal inn i bygget. Ved å tilby skreddersydde og fremtidsrettede lokaler, skal ledende kunnskapsbedrifter fra ulike miljøer få utbytte av hverandre. Foto: Norsk Byggebransje, Martin Palsén  

Bodø Innovation Gate (BIG)

Hundholmen Byutvikling har lenge frontet grønne bygg og innovasjon innen næringen. Når deres nyeste kontorbygg Bodø Innovation Gate (BIG) står klart i slutten av juni, vil det være verdens nordligste næringsbygg som oppnår BREEAM-NOR Excellent-sertifisering.

Grunntanken bak bygget er å skape et arbeidsmiljø hvor kreative mennesker til daglig får jobbe med andre innovative personer i et stimulerende miljø hvor man kan dele ideer og ressurser. Bygget, som ligger sentralt til i innkjøringen til Bodø sentrum, har fått det passende navnet Bodø Innovation Gate (BIG), som gjenspeiler det spennende og unike arbeidsmiljøet man ønsker å skape. 

Bak prosjektet står Hundholmen Byutvikling, med Morten Christian Jakhelln i spissen. Det er en kjent aktør i nordlandsbyen som står bak en rekke spennende prosjekter de siste årene. Selskapet eier og forvalter en rekke kjente næringsbygg i Bodø sentrum, som Jakhelln Brygge, Jakhellngården, Ramsalt og det nye Quality Hotel som er under oppføring. 

Skal stimulere til større vekst og verdi
BIG skal være et bygg som skal stimulere til større vekst og verdi for hver enkelt bedrift som skal inn i bygget. Ved å tilby skreddersydde og fremtidsrettede lokaler, skal ledende kunnskapsbedrifter fra ulike miljøer få utbytte av hverandre. 

Blant leietakerne i verdens nordligste BREEAM Nor Excellent-bygg finner vi Mestergruppen, Mestergruppen Arkitekter, Saltdalshytta, Signal AS, HENT, Cowi, BDO, Xledger, First Scandinavia og Lindbakk AS. Langt før det var klart for innflytting, meldte Hundholmen at det kun var 160m2 med ledige lokaler igjen i BIG. 

Innovasjon har vært et sentralt begrep siden man startet planleggingen av BIG og ved å legge til rette for et åpent miljø hvor mennesker kan dele kunnskap, bil det motivere til vekst.

Semcom Nord AS

Kraftsenter for framtidsrettet utdanning
– Innovasjon er det vi driver med i praksis, og man kan også si at vi tar innovasjon ned til barnehøyde. Vi jobber med sterke støttespillere som tror på dette, som Statoil, Tekna, Utdanningsdirektoratet, Statens vegvesen, Energi Norge og Boeing. I tillegg har vi et solid og stort internasjonalt nettverk rundt oss. 

-For oss er det viktig å ha hovedkontor i Bodø hvor alt startet. Vår ambisjon er å skape flere arbeidsplasser og at FIRST Scandinavia skal være et kraftsenter for framtidsrettet utdanning, sier Stian Elstad, daglig leder i FIRST Scandinavia i en pressemeldingen.

Byggherre Hundholmen Byutvikling vil skreddersy lokalene til First Skandinavias for å dekke deres behov og legge til rette for deres ambisjoner om å vokse, både i Norge og internasjonalt.

Eget insektshotell og personalrestaurant 
BIG blir ulikt noe annet næringsbygg i Bodø og vil by på en rekke flotte goder for alle ansatte. De som velger å ankomme på sykkel, kan sykle rett inn i bygget via en egen sykkelsti og vil finne egne parkeringsplasser i parkeringsanlegget, vaskestasjon og verksted. Det legges også opp til at man kan låne el-sykkel via en felles sykkelpool. Egen business lounge blir også å finne i bygget, sammen med lunsjkafé som vil bli drevet av De Tre Stuer, som med åpningen av BIG etablerer seg i Nord-Norge for første gang. 

På toppen av BIG, vil utbygger Hundholmen Byutvikling lage et eget insekthotell hvor det spesielt legges til rette for humler og bier. 

Partner på flere bygg
Det er HENT AS som har vært totalentreprenør for det nye praktbygget i nordlandsbyen. Prosjektleder Tommy Hansen forteller Norsk Byggebransje at  BIG er forblendet med teglfasade av typen Iluzo Pagus Grijs Zwart og at det er installert væske/vann-varmepumpe og energibrønner, med fjernvarme som spisslast. 
 
-Bygget er prosjektert etter passivhusstandarden, leveres som energiklasse A og med miljøklassifiseringen BREEAM Excellent. 
 
BIG er tegnet av Nordic Office Of Architecture AS, som også er arkitekt på Hundholmen Byutviklings nye Quality Hotel, som i disse dager bygges av HENT AS i Bodø.

Om Hundholmen Byutvikling AS
Hundholmen Byutvikling AS er et selskap med tradisjoner. Jakhelln-familien har drevet forretninger fra Bodø helt siden 1807, da Christian Jakhelln (23) kom fra Ålborg til Etablissementet på Hundholmen i Salten. Da han i 1828 fikk overta selskapet, var nettopp eiendommen på Hundholmen den første han kjøpte.

I dag er eiendomsvirksomheten til Christian Jakhelln AS organisert under Hundholmen Byutvikling AS. Som eier og forvalter av flere sentrale næringsbygg i Bodø sentrum, med Jakhelln Brygge og Jakhellngården i spissen, har selskapet ambisjoner om å fortsatt prege utviklingen av Bodø med prosjekter som Ramsalt, Quality Hotel, Bodø Innovation Gate, og Breivika utvikling. 

Stolte aktører: 
Semcon Nord AS ble etablert i 1997 og er en av Bodøs største håndverksbedrifter med hele Nord-Norge som nedslagsfelt. På Bodø Innovation Gate har Semcon utført tynnavretting og alt flisarbeid. Daglig leder Tor Holmvåg, trekker spesielt fram den spesiell flisløsningen, hvor det er brukt 120x120 flis over hele bygget, trappene inkludert. 

Semcon har i dag 22 ansatte, hvorav 18 er håndverkere og de fleste har fagbrev. Med fokus på å være en trygg samarbeidsaktør på større prosjekter, utfører Semcon Nord det meste av overflatebehandling, inkludert maling, tepper/belegg, fliser, flytavretting, mur/puss, og div. design overflater. 
Vinduer til Bodø Innovation Gater er levert av en av Norges eldste trevarefabrikker. Lian Trevarefabrikk AS har gjennom mer enn 100 år levert norske vinduer og balkongdører av høy kvalitet til både privat- og proffmarkedet. 

Lian Systemvindu er toveissvingende innadslående vinduer hvor glass leveres etter kundens ønske med hensyn til sikkerhet, isolasjonsverdier, sol- og varmereduserende tiltak, lydkrav og brannkrav.