Prosjektet ble overlevert fra totalentreprenør NCC til St.Olavs hospital 21.september i år, fem år etter vedtak om oppstart planlegging. Byggetiden har vært på to år, hvorav halvannet år under pandemiperioden. Foto: Bjørn Remen
Sist oppdatert: 29-09-2021

Østmarka sikkerhetsbygg - Første av sitt slag i Norge

– St.Olavs hospital vedtok i oktober 2016 å starte planleggingen av Nytt Sikkerhetsbygg på Østmarka.

-Dagens pasientgruppe har tilhold i gamle bygninger på Brøset i Trondheim med 17.000 m2, det vil si gamle bygninger tilpasset et gammelt psykiatrisk sykehus, hvor det en gang var flere hundre pasienter.

-I dag er det kun 21 pasienter her, sier Bjørn Remen, prosjektsjef hos Sykehusbygg HF.

– Området Brøset er videre et stort område som skal videreutvikles som en ny bydel i Trondheim. St.Olavs hospital vedtok derfor å selge sin andel av området, inkludert den gamle bygningsmassen, for å kunne finansiere et nytt sikkerhetsbygg på 7400 m2, legger han til.

Prosjektet ble overlevert fra totalentreprenør NCC til St.Olavs hospital 21.september i år, fem år etter vedtak om oppstart planlegging. Byggetiden har vært på to år, hvorav halvannet år under pandemiperioden.

– NCC har i all hovedsak hatt egne ansatte, hvor det har vært lite innleie av utenlandsk arbeidskraft. Det har medført få komplikasjoner vedrørende tilgjengelig mannskap i denne perioden.

-Vi har imidlertid hatt noen få utfordringer når det kommer til leveranser fra utlandet, men ikke verre enn at vi har klart å holde den planlagte fremdriften, forteller Remen.

Lindbak - We make it work

Prosjektet er gjennomført som en totalentreprise med design og løsningsforslag, og NCC med sine underentreprenører GK, Fjeldset og Bravida, har i følge Remen gjort en glimrende innsats i et samspill med byggherren.

– Rådgivende ingeniør COWI samt arkitekter fra Ratio og Carlsson Arkitekter, har bidratt sterkt til at prosjektet har blitt en suksess, både kvalitetsmessig og økonomisk, sier han fornøyd.

-Prosjektet er gjennomført med helt klare prioriteringer i planleggingen og byggingen, hvor sikkerhet alltid har førsteprioritet. Deretter fokus på det funksjonelle før estetikk. Denne prioriteringen har vært klare føringer i alle bestillinger.

– Dette kan være krevende prioriteringer, siden sikkerhetsmessige løsninger ikke alltid er veldig estetiske. Med stor vilje fra alle aktører, har vi likevel fått til et flott bygg i vakre omgivelser.

-Bygget ligger i et gammelt sykehusområde på Østmarka på Lade i Trondheim. Dette er fra gammelt av et område med stor historisk verdi, med flere store herregårder som Ringve gård og Lade gård, forteller Remen, og utdyper:

– Sykehusområdet er også et vernet område, og det vil si at et nytt sikkerhetsbygg måtte passe inn i omgivelsene.

-For pasientene har dette medført at uteområdene også har fått en tiltalende utforming, i tillegg til at det sikkerhetsmessige er ivaretatt. Dette tror vi også er viktig for pasientene sett i et behandlingsperspektiv.

Overhalla Betongbygg
Firesafe

Godt samarbeid
– Oppdraget ble vunnet gjennom en design and built konkurranse der vi i siste del av konkurransen konkurrerte med to andre grupperinger.

-Vi har samarbeidet med byggherre tidligere, hvor vi har bygget fase 2 av sykehusutbyggingen på Øya i Trondheim, sier Beate Johannessen, anleggsleder, NCC Building Norge, avdeling Midt-Norge.

Hun forteller at mye har vært viktig, men trekker spesielt frem det gode samarbeidet med byggherre og de andre samarbeidspartnerne som har vært involvert i dette prosjektet.

-Gjennom hele byggeperioden har de sittet samlokalisert nede på Østmarka tett opp i byggegropen.

– Det har gått veldig fint å bygge under pandemien. Noen tilpasninger har det naturligvis vært, men ut over dette har alt fungert fint. Vi har hele tiden hatt stort fokus på å ta vare på hverandre og våre arbeidere med en tett dialog og nye rutiner.

Jevnt over har planlagt fremdrift blitt fulgt, og alle prosjektets kontraktuelle milepæler har blitt nådd med god margin.

– Vi har ikke møtt på noen store utfordringer underveis i dette prosjektet. Prosjektets art er slik at muligheten for å finne på kreative løsninger underveis har vært små, da kravspekken til byggherre har vært veldig klar og tydelig.

Rosenborg Malerteam AS - Din maler i Trondheim
EN RIKTIG FASADE SKAPER FORVENTNINGER

-Dette er ikke en type bygg vi har bygget før, og det var ikke rom for kreative løsninger med tanke på hvem som er den endelige brukeren av bygget, forklarer Johannessen.

Hun mener samarbeidet har vært enestående, og skryter av alle som har bidratt til å gjøre dette byggeprosjektet mulig.

– Vi har sammen bygget dette bygget, og både byggherre, arkitekt, rådgivere, underentreprenører og egne ansatte har lagt ned en formidabel innsats.

-Vi har bygget et bygg som er det første av sitt slag i Norge, og dette har vi gjort midt oppunder verdens pandemi. Selv om det har vært nulltoleranse for sosiale samlinger eller felles lunsj, så har vi lykkes med å ta godt vare på hverandre, sier Johannessen.

Aktører: 

Retura TRV er en av landets største aktører innen avfallshåndtering for næringslivet. Med bred kompetanse i alle ledd av avfallskjeden, hjelper vi kundene med å utforme effektive avfallsplaner tilpasset den enkelte bedrift.

Lindbak er Norges ledende familieeide aktør innen kontormøbler, utskriftstjenester, Lyd og bilde (AV-løsninger), IT-løsninger og kaffe og vann. Vi er til sammen ca. 250 medarbeidere med en omsetning i 2018 på 720 millioner kroner. Hovedkontoret er i Trondheim, det er 28 kontorer rundt om i landet.

Overhalla Betongbygg - Basert på effektive byggemetoder og prosesser leverer vi prefabrikerte betongelementer og stålkonstruksjoner til aktører i bygg og anleggsbransjen.

Ramirent - Utleie av maskiner og utstyr
Bravida - Sikkerhet

Firesafe er totalleverandør innen brannsikring. Vi bidrar til å redde liv og verdier gjennom vårt arbeid for et tryggere og mer brannsikkert samfunn. På sikkerhetsbygget har vi utført Branntetting, Stålisolering, brannmaling stål, Ledelyssystem, taktilmerking, ståldører.

Rosenborg Malerteam AS - Er du på jakt etter en dyktig og serviceinnstilt malermester i Trondheim? Vi tilbyr alt av tjenester innen malerfaget til private og næringskunder i Trondheimsregionen. 

Daaland er i dag blant de ledende på vårt felt i Norge. Flere av våre prosjekter er kjente landemerker. Vi ønsker å takke NCC for oppdraget og det gode samarbeidet under prosjekterings- og byggeprosessen.

Våre arbeider på sikkerhetsbygget innbefatter produksjon, levering og montering av  glass-/alu fasader, -dører, -vindu og -tak samt skyvedørsautomatikk.

Ramirent er Norges ledende leverandør av maskiner og utstyr til bygg- og anleggsbransjen, samt andre næringer. Vi hjelper små og store kunder til alle typer prosjekt. Vår misjon er å gi våre kunder en uslåelig kundeopplevelse, levere det beste utstyret og alltid yte smidig service med et smil.

Aumne Maskin - en betydelig aktør innen entreprenør- og transportbransjen, samt en totalleverandør av tjenester innen vegvedlikehold sommer og vinter. Høy kompetanse i kombinasjon med en moderne maskinpark gjør oss rustet til å påta oss oppdrag i alle størrelser.

Aune Maskin AS
HTH Kjøkken Trondheim

Bravida Fire & Security - Våre løsninger er utførlig testet, for eksempel smarte adgangskontrollsystemer, skytjenester og selvtestende brannalarmdetektorer. Du velger selv løsningen som passer behovene til din virksomhet.

HTH i Trondheim vet vi at det moderne liv krever sitt kjøkken. Det er grunnen til at design og funksjonalitet går hånd i hånd når du velger et nytt kjøkken fra HTH . Vi ser til alle detaljene, slik at du får akkurat det kjøkkenet du drømmer om.

Optimera, Kranor, Nidaros Oppmåling, Moelven Limtre Bugge, Icopal Tak, Mesterblikk, Trondheim stål, Modulvegger, JV demolering, GK rør, GK Inneklima, Fjeldseth, Foraas, NRS, RS gulv, Lett-tak Systemer as, ABS Parkettgruppen, Minor, Ernestus, Windsor, Vental, Myhrvold, Bramo overlys, EW glass, Trykktesting, Starlift, Atea.