Linda kan gå opp til svennebrevet i november 2025. Drømmen senere er å starte et eget tømrerfirma, og gjerne jobbe innen investering av eiendom.
– Det aller beste ved yrket er mestringsfølelsen det gir, og det å få muligheten og lov til å utfordre seg selv, sier voksenlærling Linda Gran. Foto: Privat
Sist oppdatert: 08-02-2023 - Bransjeprat 

Ingen jobb jeg ikke kan utføre selv

– Kunnskapen du får fra yrkesfag vil hjelpe deg i så mange situasjoner i livet ditt.

– Jeg har fagbrev innen salg og service, og har jobbet med det i 8 år tidligere. Skoleåret 2021/2022 studerte jeg interiør og romarkitektur ved Fagskolen Kristiania i Oslo. I løpet av det året innså jeg at jeg interesserer meg mer for det praktiske i faget, og ønsket å gå inn i tømrerfaget, forteller Linda Gran (26) fra Tønsberg.

Siden august 2022 har hun vært voksenlærling innen tømrerfaget hos Mesterbygg Vestfold og stortrives der. På sin Instakonto @lindagran legger hun ut små glimt fra arbeidshverdagen sin.

– Både studiespesialisering og yrkesfag ble nevnt som muligheter da jeg startet på videregående skole, husker jeg. Da jeg senere så på mulighetene for å ta utdanningen innen tømrerfaget, så ble det å være voksenlærling det beste alternativet for meg.

– Nå har jeg 3,5 års læretid før jeg kan gå opp til svenneprøven.

-Da jeg bestemte meg for denne retningen, opplevde jeg heldigvis utelukkende å få positive tilbakemeldinger fra familien min og andre rundt meg.

- Helt fra jeg var ganske ung har jeg vært praktisk anlagt, så valget mitt kom nok ikke som en stor overraskelse på noen, sier Linda.

I bedriften er 26-åringen den eneste voksenlærlingen, men de har tre andre lærlinger som kommer rett fra skolebenken.

Å være flere lærlinger synes Linda er veldig positivt, siden de da kan støtte seg på hverandre og søke råd ved behov.

– Det aller beste ved dette yrket er nok mestringsfølelsen det gir, og det å få muligheten og lov til å utfordre seg selv. Det er ordentlig kult å vite hvordan ting blir til, og det at alt som man lager blir til noe som andre mennesker kan få gleden av, sier Linda engasjert.

På forhånd hadde hun noen tanker og bekymringer rundt det om hun kom til å være høy nok, og sterk nok, for tømrerfaget. I dag vet hun at dette er noe hun slettes ikke hadde trengt å bekymre seg for.

SmartDok bestill en demonstrasjon

– Det er ingen deler i jobben min som jeg ikke klarer å utføre!

Linda kan gå opp til svennebrevet i november 2025. Drømmen senere er å starte et eget tømrerfirma, og gjerne jobbe innen investering av eiendom.

– Da vil jeg få muligheten til å styre min egen hverdag i veldig stor grad, og jeg kan få utfolde meg med kunnskapen fra fagbrevet i salg og service, interiørstudiet jeg har tatt og svennebrevet i tømrerfaget. Men, akkurat nå trives jeg veldig godt i Mesterbygg, og håper jeg kan bli værende her i flere år fremover.

Til andre som måtte vurdere yrkesfag har Linda tre gode argumenter som forhåpentligvis gjør at det kan friste enda litt mer:

  • Kunnskapen du får fra yrkesfag vil hjelpe deg i så mange situasjoner i livet ditt, også utenfor
  • jobbsammenheng.
  • Du er nærmest sikret jobb, og har alltid noe å komme tilbake til.
  • Du lærer tidlig det viktigste innenfor arbeidslivet: Som god arbeidsmoral, pålitelighet, ansvar og
  • godt samhold.