-Vi omfavnet tidlig det teknologiske skiftet og ser at automatisering har vært helt nødvendig for å kunne levere i henhold til økt kvalitetskrav og et generelt krav til enkelhet i hele samfunnet. Det handler til slutt om brukervennligheten for våre kunder og ikke koder, og maskiner. Foto: Bergene Holm
Sist oppdatert: 26-12-2020

Har vokst jevnt og trutt i 75 år

Det som startet med en liten lokal sag i Kvelde i 1946, er i dag en milliardbedrift med over 400 ansatte. Bergene Holm AS har etablert seg i toppdivisjonen av det norske trelastmarkedet og nå lader de til 75 års jubileum i 2021. 

Administrerende direktør Erland Løkken, hva er årsaken til suksessen?
-Det er flere årsaker til det, først og fremst mennesker. Bergene Holm har i all sin tid vært preget av djervhet og forbilledlig arbeidsmoral. Nøkternhet og nøysomhet, i kombinasjon med mot til å spille på de strenger samtiden krever og stolthet i å kunne faget sitt særs godt.

-Verdiene sitter i grunnmuren og vi er stolte av at våre medarbeidere brenner for de samme verdiene hver dag. 

Bransjen har opplevd en utrolig utvikling, hvordan har det påvirket Bergene Holm?
-Her finnes ingen motforestillinger mot forandring. Det som den gang var tungt fysisk arbeid, er i dag til stor del erstattet av helautomatiserte prosesser. Vi har bygd “stokk for stokk” helt fra starten, alltid investert klokt og langsiktig, samtidig som vi har våget å gjøre de grep som markedet har krevd. 

-Vi omfavnet tidlig det teknologiske skiftet og ser at automatisering har vært helt nødvendig for å kunne levere i henhold til økt kvalitetskrav og et generelt krav til enkelhet i hele samfunnet. Det handler til slutt om brukervennligheten for våre kunder og ikke koder, og maskiner.

-Bedriften har vokst jevnt og trutt i 75 år, og dagens eiere har klare vekstambisjoner. Derfor fortsetter vi å investere i topp moderne utstyr - som bl.a gjør at vi setter produksjonsrekord, syvende året på rad i år. 

Bergene Holm er Norges nest største trelastprodusent og videreforedler årlig nesten
1.150.000 kubikkmeter tømmer (25 000 vogntog) fra norske, miljøsertifiserte skog. Har vi nok skog til at veksten

-Vi forbruker i dag knappe 25% av alt sagtømmer som foredles i Norge og det er ingen fare. Norge har en enorm tilvekst av skog, faktisk så mye at den nasjonale hogsten skulle kunne dobles. 

Norsk Byggebransje har satt søkelyset på Larvik kommune i høst. Byen feirer 350 år neste år og har klare ambisjoner. Hva betyr beliggenheten for dere?

-Den lokale tilhørigheten er først og fremst viktig for familien som startet bedriften. Hovedkontoret vårt ligger i Larvik, i tillegg til to av fabrikkene våre med ca. 150 ansatte. 

-Totalt har vi 7 produksjonssteder og 440 årsverk i Norge. Våre ansatte har gjort en utrolig innsats også under pandemien, deres innsats, stå-på-vilje og lojalitet er utrolig. Jeg er stolt av kollegaene mine.

-For meg som administrerende direktør handler beliggenhet også om kompetanse og transport. Lokaliseringen tett på E18 gjør det lett for å tiltrekke oss dyktige folk og sentral beliggenhet til både vei og vann er et stort pluss når vi transporterer store volum produkter. 

Hvilke ambisjoner har dere for fremtiden?
-Skogen har gitt oss en solid plattform å stå på, menneskene har bidratt til at vi står støtt og tåler svingningene i markedet. 

-Vi tror sterkt på at kloden må bli mer bærekraftig, vi må begrense overforbruket og ta felles ansvar for felles framtid. Med fotosyntesen har vi et evig råstoff og vil fortsette å levere grønne byggematerialer
til norsk og internasjonal byggebransje.

-Så vi ser lyst på bransjens fremtiden og som selskap er vi godt posisjonert for videre vekst.

Biodrivstoff kan bli Norges neste industrieventyr. Hva betyr det for Bergene Holm? 
-Gjennom vårt datterselskap Biozin AS har vi i samarbeid med det svenske energiselskapet 
Preem AB i flere år jobbet for å legge til rette for produksjon av bioråolje i Norge.

-Biråoljen er en homogen, lettflytende biologisk framstilt råolje kan raffineres til diesel og bensin, men også bruke til mange typer industri, som f.eks plast- og annen petrokjemisk produksjon.  

Engasjementet til Løkken, er til å ta og føle på og det nye industrieventyret kommer vi til å følge med spenning. 

Hva med jubileumsåret 2021, har dere planene klare?
-Det er klart vi skal feire at vi har eksistert og blomstret i 75 år, sier Løkken. Det blir først og fremst en intern markeringer, det er folkene våre som gjør at vi er i den posisjonen vi er, skal feires. Så får neste år vise omfattningen av feiringen, avslutter han.

Årets leverandør
Maxbo kjeden kåret i januar 2020 Bergene Holm til årets leverandør. Rune Kjølberg, kategorisjef trelast i Maxbo, hva har Bergene Holm gjort for å fortjene prisen?

-Bergene Holm er en av våre mest innovative trelastleverandører. Trelastindustrien er staut og tradisjonell, og kommer sjelden med revolusjonerende produktnyheter. Det klarer Bergene Holm på flere områder.

-Fra innvendige paneler til utvendig kledning, terrassebord, miljøvennlig impregnering m.m. Deres produktnyheter har slått godt an, og de er en god og solid leverandør.

Maxbo eies av Løvenskiold Handel AS, som fram til 2004 drev egne trelastbruk. Disse ble fusjonert inn i Bergene Holm samme år.

-Tar du med denne bakgrunnen har Bergene Holm vært en leverandør til Maxbo siden starten i 1995.

-Samtlige av Maxbos ca 70 butikker i Norge har Bergene Holm produkter, med lokale variasjoner. De er hovedleverandør på trelast og innvendig panel.

-Innovasjon og kvalitet er avgjørende, og Bergene Holm har et miljøfokus som passer vårt. Vi er vårt ansvar bevisst og gjør en rekke tiltak for å bidra til det grønne skiftet, da må vi ha våre leverandører med oss på laget.

-Bergene Holm er fleksible, løsningsorienterte og viser at de ønsker å lykkes sammen med oss. Vi gratulerer med 75 årsjubileet, avslutter Kjølberg