​Nå våkner mauren, det er et sikkert vårtegn | Dette bør du gjøre
– Jobben starter utendørs. Det første du bør sørge for, er å holde utearealet ryddig. I tillegg er det greit å notere seg at maur ikke liker grus og småstein. Og så er det lurt å fjerne potensielle boliger, for eksempel trestokker, gamle stubber og belegningsstein, som blomsterbed. Foto: Norsk Hussopp Forsikring.
Sist oppdatert: 16-04-2021

​Nå våkner mauren - Dette bør du gjøre

Maur er et sikkert tegn på at våren står for dør. I naturen gjør de nytte for seg, men i hjemmet ditt er de ofte en plage som kan gjør stor skade.

Norsk Hussopp Forsikring, skriver i en pressemelding at de nå merker nå en kraftig økning i antall skademeldinger om maur. 

På leting etter mat | Jobber starter ute
Våren er i anmarsj, og mauren våkner. Høysesongen for maur starter når våren kommer i april og varer utover sommer og høst, frem til de igjen går i dvale på senhøsten.

Mens de tallrike, små krabatene gjør enorm nytte for seg ute i naturen, kan de gjøre tilsvarende skade på hus og hytter. Og de tar gjerne turen inn, hvis anledningen byr seg. 

– Vi merker nå en økning i maursaker som meldes. Når mauren våkner tidlig på våren kan det være vanskelig for den å finne mate ute, og den forviller seg innendørs på leting.

-I slike tilfeller utgjør de ikke noe problem og de er gjerne borte igjen før du aner ordet av det, forklarer skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Mimax - Norges største innen kjerneboring og betongsaging

Han legger til at boligen din derfor er mindre attraktiv hvis mauren ikke finner mat der
– Det viktigste du kan gjøre innendørs, er å holde det rent og ryddig. Støvsug jevnlig, fjern smuler, og vask bort mat, sukkersøl og den slags. Dernest er det viktig at boligen er så tett som mulig, sier Stormoen.

Den vanligste måten maur kommer inn i boligen er gjennom sprekker og spalter i konstruksjonen. Det er vanskelig å forebygge uønskede maur-besøk hjemme, men det finnes likevel enkelte forberedelser du kan gjøre.

– Jobben starter utendørs. Det første du bør sørge for, er å holde utearealet ryddig. I tillegg er det greit å notere seg at maur ikke liker grus og småstein. Og så er det lurt å fjerne potensielle boliger, for eksempel trestokker, gamle stubber og belegningsstein, som blomsterbed forteller skadesjefen.

Ingen grunn til panikk
Når uhellet først er ute og mauren har tatt seg til rette i huset ditt eller hytta di, er ekspertens råd at du skal ta det med ro. Selv den mest fryktede maurarten, stokkmaur, bruker normalt årevis på å gjøre større skader i boligen.

- Samtidig skal du selvsagt være påpasselig. Jo før du bekjemper mauren, jo mindre er sjansen for problemer, råder Stormoen.

Stokkmauren kan gjøre skade på boligen, men den er en lokal skadegjører og får ofte skylden for bakenforliggende årsaker.

- Stokkmaurskader er ofte relatert mot en annen skade. I mange av stokkmaurskadene vi mottar viser det seg at det også er en fukt- eller råteskader, sier skadesjefen.

Mange typer maur
Det finnes tusenvis av maurarter i verden. I Norge finnes det over 60 arter maur som lever ute. De vanligste artene som dukker opp i eller nær boligen er stokkmaur, skogsmaur og svart jordmaur, også kalt sukkermaur. Akkurat hva som kan være en potensiell maurbolig, avhenger av maurtypen det er snakk om.

- For eksempel lever stokkmaur i gamle røtter og stubber. Hvis du har slike i hagen eller i nærområdet, kan du være i faresonen for besøk av denne maurtypen. Dette er den største skadevolderen i et hus, sier Stormoen.

Bjørn Gregersen AS - Din lokale rørlegger

Både stokkmaur og svart jordmaur trives best på varme steder og trekker derfor mot hus og hytter

- I motsetning til stokkmaur, kan ikke svarte jordmaur gnage i uskadet trevirke. De kan likevel gjøre skade – for eksempel i isolasjonen under baderomsgulv med varmekabler, forteller Stormoen.
Mauren som lever i de velkjente maurtuene, er skogsmaur.

-Normalt gjør skogsmaur ingen skade på mennesker eller bygninger. Men mauren kan bli aggressive når de blir forstyrret og kan bite og spurte maursyre. 

- Dette kan være ubehagelig, men er heldigvis ikke farlig. Noen ganger kan mauren anlegge reir inne. I slike tilfeller frakter de med seg reirmateriale inn som kan føre til lokale fuktproblemer, fortsetter skadesjefen.

Annen småmaur finner du så å si under hver eneste plante, i plantejord, og under pyntesteiner i blomsterbedet, for å nevne noen eksempler. Den er enda mer sesongbetont enn sine større artsfrender, og dukker gjerne opp på våren og høsten. Den kan oppfattes som plagsom, men gjør ikke skade på friskt trevirke.

Maur finnes i hele landet.
Selv om det finnes maur i hele Norge, er enkelte landsdeler mer utsatt enn andre. Generelt er det slik at det er mindre maur jo lengre nord du kommer.

– Vi har maur fra Mandal i sør til Kirkenes i nord, men det er mindre av den nordover. Hovedtyngden av maurbestandene finner vi på Sørlandet, i området rundt Oslofjorden, og på Østlandet for øvrig, avslutter Stormoen.

Sjekkliste for forebygging av maur

  • Hold utearealet ryddig. Unngå busker, planter og vedstabler tett inntil grunnmuren.
  • Maur liker ikke småstein og grus. Et bedte av grus rundt grunnmuren kan derfor virke forebyggende. 
  • Sjekk dører, vinduer og grunnmur for hull og sprekker og tett om nødvendig – slik at mauren ikke kan krype inn. 
  • Fjern mulige næringskilder innendørs ved å støvsuge. 
  • Oppbevar matvarer i tette bokser og hold det rent. 
  • Merk at insektmiddel ikke skal benyttes for å forebygge.
  • Maur er et av flere skadeinsekter det går an å forsikre seg mot. Med riktig forsikring får du hjelp til å bekjempe insektene, og økonomisk hjelp til å utbedre eventuelle skader.